Χρηματιστήριο: Κάνουν «ταμείο» διμήνου οι long

Με διψήφιες αποδόσεις κλείνουν το διάστημα Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου τράπεζες και blue chips. Ομοβροντία εξελίξεων σε πολιτικό - οικονομικό μέτωπο. Στο επίκεντρο και τα αποτελέσματα 2024.

Χρηματιστήριο: Κάνουν «ταμείο» διμήνου οι long

Συμφωνία Τραμπ-Ζελένσκι για ορυκτά και εγγυήσεις, απειλές Τραμπ για δασμούς στην Ευρώπη, νέο πακέτο της Κομισιόν για την ενέργεια που περνά κάτω από τον πήχη, οικονομικά αποτελέσματα, στοιχεία πληθωρισμού, κυριολεκτικά ομοβροντία εξελίξεων και προεξοφλήσεων.

Ολα σε ένα ετερόκλητο μείγμα που, πλέον, καθημερινά, ειδικά οι traders θα πρέπει να συνεκτιμούν, να ενεργούν ανάλογα.

Η «νέα εποχή» και στις αγορές, με τους επενδυτές να κάνουν αύριο «ταμείο» Φεβρουαρίου και πρώτου 2μήνου και από Δευτέρα στον Μάρτιο.

Στις 19,20 μονάδες ο δείκτης VIX/CBOE, στο 4,271% το 10ετές των ΗΠΑ, έσοδα-ρεκόρ $39,3 δισ. το τέταρτο 3μηνο για την Nvidia.

Από 0,39% υψηλότερα τα futures του S&P500, alert στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις νέες απειλές Τραμπ πως σύντομα θα ανακοινώσει δασμούς στις εισαγωγές από την Ε.Ε., σθεναρή αντίδραση προαναγγέλλει η Κομισιόν, μένει να τα δούμε όλα αυτά «επί του πεδίου». Κατ' αρχάς σήμερα-αύριο, «κλείνοντας μήνα και 2μηνο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει από τη στιγμή που σε όλες τις κύριες αγορές οι long κάνουν «ταμείο».

Στο 1,27% για τον S&P500, στο 14,49% για τον DAX, στο 10,34% για τον CAC40, στο 6,83% για τον FTSE100. Σε ρυθμό ανάλογο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς με τον Γενικό Δείκτη στις 1.600,17 μονάδες η άνοδος είναι 8,88% από την αρχή του έτους. Με τον Δείκτη Τραπεζών στις 1.454,87 είναι 13,13%, με τον FTSE25 στις 3.916,25 η μεταβολή διαμορφώνεται στο 9,68% και στο 7,23% για τον FTSEMidCap στις 2.502,78 μονάδες.

Με μέσο όρο τζίρου σταθερά πάνω από τα 100 εκατ., με διακριτή διεύρυνση των επιλογών πέραν των συνήθων large caps και σε συγκεκριμένα mid caps, το πρώτο 2μηνο ολοκληρώνεται αύριο με ικανοποιητικό -σε γενικές γραμμές- απολογισμό. Συνεκτιμώντας την αργία της Καθαράς Δευτέρας, οι τελευταίες δύο συνεδριάσεις του Φεβρουαρίου έχουν και αυτό το χαρακτηριστικό.

Σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων, επιχειρηματικών εξελίξεων, αναβάθμισης σε δείκτες και αναδιάρθρωση άλλων, το σίγουρο είναι πως υπάρχει «μαγιά» και για πωλήσεις και για αγορές.

Πώς διαβάζουν τρεις χρηματιστηριακές τα αποτελέσματα του ΟΤΕ σημείωνε νωρίτερα ο Γιώργος Α. Σαββάκης. Το χθεσινό νέο μείον 1,76% στα 14,50 αλλά κυρίως το συνολικά μείον 2,55% από την αρχή του έτους, δεν χωρούν παρερμηνείας. Η Ρουμανία είναι ένα «αγκάθι», σημαντική αγορά για τα ελληνικά συμφέροντα, ο ΧΑΜαιλέων θίγει την πολιτική παράμετρο. Στη ρουμανική αγορά έχει σημαντική έκθεση και η ΔΕΗΔΕΗ -0,45%, με το χθεσινό μείον 2,07% στα 12,78 ευρώ να μην περνά απαρατήρητο.

Συνέχεια στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2024, σήμερα. Η Ideal Holdings από νωρίς άνοιξε την αυλαία, HelleniQ Energy, Eurobank, Noval Property ακολουθούν, επίσης μέσα στην ημέρα. Και λόγω αυξημένου «βάρους» η προσοχή στρέφεται στη Eurobank, με τη διοίκηση να ανακοινώνει μεγέθη μετά τη συνεδρίαση.

Πάντα με τη συνδρομή του ΧΑΜ, η αναφορά στην ανάλυση της Optima Bank για το double στο μέρισμα και το business plan για τις μελλοντικές διανομές. Ενδιαφέρον όμως και για τη HelleniQ Energy, πέραν του μερίσματος (0,40/μτχ., απόδοση 5,1%), του τέταρτου 3μήνου στην... υποψία πως στην ενημέρωση των επενδυτών προκύψει κάτι πιο σαφές ως προς τον σχεδιασμό της διοίκησης λ.χ. για Elpedison.

Στον FTSE25 ο όμιλος AKTOR, αναμενόμενη/προεξοφλημένη η αναβάθμιση -με συνακόλουθη την ένταξη της Aloumil στον FTSEMidCap.

Αύριο σε ισχύ, ημέρα που πιθανότατα η αλλαγή σταθμίσεων στη συμμετοχή/σύνθεση των δεικτών MSCI θα ενεργοποιήσει εισροές-εκροές.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις m.gelantalis@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v