Η Coca Cola δημοσίευσε αποτελέσματα χρήσης και έδωσε εκτίμηση για το 2025, κινήσεις που πυροδότησαν έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον.
Τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη για το 2024 ήταν στα 828,8 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8,5% και τα δημοσιευμένα στα 820,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 28,9%. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές στα 712,6 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων ήταν στα 1,192 δισ. ευρώ.
Η Διοίκηση προτείνει μέρισμα 1,03 ευρώ, λίγο πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Για το 2025 περιμένει αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις σε οργανική βάση στο εύρος 6% με 8%, και αύξηση των λειτουργικών κερδών σε οργανική βάση στο εύρος 7% με 11%. Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα θα ανέλθουν στα επίπεδα €40-60 εκατ.
Ο πλέον Δεικτοβαρής τίτλος της ΕΕΕ κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τα 39 ευρώ (+9,30%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 38,5 ευρώ (+7,90%), με την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 14,4 δισ. ευρώ.
Με “πολιορκητικό κριό” την μετοχή της ΕΕΕ και σημαντικές βοήθειες από την πλειονότητα των υπόλοιπων Δεικτοβαρών τίτλων, ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και με τις βοήθειες των τελικών δημοπρασιών που έκλεισαν στο υψηλό ημέρας 10 τίτλους της μεγάλης κεφαλαιοποίησης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα υψηλά ημέρας και σε ρεκόρ 167 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 28/3/2011 (1611,51 μονάδες).
Σε υψηλά 111 μηνών ο ΔΤΡ, με το αμέσως καλύτερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 24/11/2015 (1682 μονάδες).
Σε ρεκόρ 174 μηνών η μετοχή της ΔΕΗ (+1,41%), με έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις σε υψηλά 5μηνου ο τίτλος της ΜΥΤΙΛ (+1,87%).
Σε ρεκόρ 11 μηνών ο ΟΠΑΠ (+0,71%), σε υψηλά 10μηνου ο Σαράντης (+2,91%).
Εννοείται ότι η επιθετική και απρόσμενη κατά πολλούς, κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, έφερε τον απόλυτο αιφνιδιασμό στις τάξεις των “short”, οι οποίοι προχώρησαν σε εσπευσμένο κλείσιμο θέσεων, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερες στροφές στην ανοδική τάση.
Σημαντικές οι βοήθειες και από τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, πλην Λονδίνου, καθώς η ανοικτή, πλέον, επικοινωνία ΗΠΑ –Ρωσίας, με αντικείμενο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, δείχνει να βοηθάει τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και κατ΄ επέκταση και το Χ.Α.
Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έκανε γνωστό χθες ότι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν για την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.
"Συμφωνήσαμε επίσης οι αντίστοιχες ομάδες μας να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις και θα καλέσω τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να τον ενημερώσω για τη συνομιλία" ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Από την άλλη, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι “η Ουκρανία δεν θα αποδεχτεί οποιαδήποτε διμερή συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για το μέλλον της, χωρίς να έχει συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις”.
“Ο Ντόναλντ Τραμπ αρχίζει να λέει στους Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τι πρέπει να κάνουν, εάν θέλουν να εξασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία. Τα αιτήματά του, όμως, πρόκειται να ωθήσουν το Μπλοκ στα όριά του”, επισημαίνει το Bloomberg σε ανάλυσή του. Υπολογίζει δε ότι η προστασία της Ουκρανίας και η ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων των μεγαλύτερων Χωρών της Γηραιάς Ηπείρου θα μπορούσε να κοστίσει $3,1 τρισ. τα επόμενα 10 χρόνια.
Επιστρέφοντας στο Χ.Α., με τέτοιο θετικό κλίμα, θα περίμεναν αρκετοί και διάχυση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλώ, όμως η όποια διάθεση καλυτέρευσης των αποτιμήσεων, περιορίστηκε, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, στα στενά όρια της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Η ανοδική κίνηση συνοδεύτηκε από τον υψηλότερο τζίρο των τελευταίων 15 συνεδριάσεων.
Με την Coca Cola να έχει “ανοίξει την αυλαία” των αποτελεσμάτων χρήσης 2024, μοιραία η προσοχή των ενεργών traders θα μεταφερθεί στα αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν οι Δεικτοβαρείς Εισηγμένες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα δεν θα παίξει τον δικό του, σημαντικό ρόλο, στην διαμόρφωση κλίματος και διεθέσεων.
Από τις Βαρύδεικτες μετοχές και τα μέχρι στιγμής ανακοινωθέντα οικονομικά ημερολόγια, η BOCHGR θα δημοσιεύσει στις 18/2, η ΜΥΤΙΛ στις 20/2, η ΠΕΙΡ στις 24/2, ο ΟΤΕ στις 26/2, η ΕΥΡΩΒ στις 27/2, η ΑΛΦΑ στις 28/2, η ΣΑΡ στις 12/3, ο ΟΠΑΠ στις 19/3 και η ΛΑΜΔΑ στις 26/3.
Όπως προαναφέρθηκε υψηλότερα επίπεδα, πλην Λονδίνου, διεκδικούν οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να μην προβληματίζονται από την επιφυλακτική στάση της Fed, αλλά και τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ.
Πιο συγκεκριμένα, “η μέτρηση του Ιανουαρίου για τον πληθωρισμό ευθυγραμμίζεται με τη γενικότερη εκτίμηση ότι η Κεντρική Τράπεζα πλησιάζει, αλλά δεν έχει ακόμα επιτύχει τον στόχο να θέσει τον πληθωρισμό σε σταθερή τροχιά επιστροφής στο 2%”, δήλωσε πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ.
“Οι επενδυτές αναθεωρούν τις προβλέψεις τους σχετικά με την κίνηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, καθώς ο πληθωρισμός της Χώρας αυξήθηκε πέραν των προσδοκιών. Τώρα αναμένουν ότι η Federal Reserve θα μειώσει μια φορά τα επιτόκια μέχρι τον Δεκέμβριο, κατά 25 μονάδες βάσης. Πριν τη δημοσίευση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, εκτιμήσεις έκαναν λόγο για μια πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο” σύμφωνα με το Bloomberg.
“Τρεις σπουδαίες εβδομάδες, ίσως οι καλύτερες όλων των εποχών, αλλά σήμερα είναι η μεγάλη: Αμοιβαίοι δασμοί!!! MAKE AMERICA GREAT AGAIN!!!” έγραψε ο Τραμπ στην πλατφόρμα του “Truth Social”, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με το ποιοι θα είναι οι δασμοί, πως θα διαμορφωθούν και πότε θα τεθούν σε ισχύ.
Εδώ αξίζει υποσημείωσης ότι οι DAX, FTSE 100, EuroStoxx 50, EuroStoxx 600, ολοκλήρωσαν τις χθεσινές συναλλαγές σε νέα ιστορικά υψηλά.
Μετά το χθεσινό ανοδικό τίναγμα, σήμερα παρατηρείται αποκλιμάκωση των αποδόσεων στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,32% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,56% του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,261% διολισθαίνει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχόμενος μέχρι τις 1600,23 μονάδες (+2,44%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1599,34 (+2,39%), μέσω των τελικών δημοπρασιών σημείωσε νέα υψηλά στις 1600,98 (+2,49%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1600,97 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 2,49%.
Ο τζίρος στα 212,7 εκατ., από τα οποία τα 22,8 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, OPTIMA, ACAG, BOCHGR, ΣΑΡ, ΕΕΕ, ΠΛΑΘ, ΜΠΕΛΑ), με τους ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ να απασχολούν το 53% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 212,7 εκατ., τα 193,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Η εικόνα στην υψηλή κεφαλαιοποίηση
Από τις Βαρύδεικτες Τραπεζικές μετοχές, δεν ήλθε σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο η ΕΥΡΩΒ (+2,50%), ενώ μόνιμα στο “πράσινο” κινήθηκαν οι ΑΛΦΑ (+3,21%), ΕΤΕ (+3,61%) και ΠΕΙΡ (+3,90%).
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, σημειώνοντας υψηλό ημέρας στις 1460,78 μονάδες (+3,34%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1455,95 (+2,99%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1458,91 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 3,20%.
Ο ΔΤΡ έδωσε ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1350 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 1480 μονάδες.
Στις 1270 ο απλός ΚΜΟ 200 ημερών, στις 1258 μονάδες ο εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών.
Περίπου “καταπράσινο” το ταμπλώ στον μη Τραπεζικό 25αρη, με αμετάβλητους τους τίτλους των ΕΥΔΑΠ και ΤΕΝΕΡΓ.
Με κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων οι ΑΡΑΙΓ (+3,17%), ΕΕΕ (+7,90%), ΕΛΧΑ (+3%), ΜΠΕΛΑ (+2,58%), ΟΤΕ (+2,08%), ΣΑΡ (+2,91%), CENER (+2,14%).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της TITC, “ο Όμιλος εισέρχεται στην Αγορά της Νότιας Ασίας μέσω νέας Κοινοπραξίας στην Ινδία, με εστίαση στα Δομικά Υλικά χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η Κοινοπραξία, σε συνεργασία με την ‘JAYCEE’, θα λειτουργεί υπό τη νεοσύστατη ‘Atlas EcoSolutions Private Limited’, με τον Ελληνικό Όμιλο να κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Η πρωτοβουλία αυτή ενισχύει τη γεωγραφική παρουσία της Εισηγμένης και ευθυγραμμίζεται με τη στρατηγική προτεραιότητα της Εταιρείας να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο πράσινων προϊόντων της. Η νέα Εταιρεία θα επικεντρωθεί στην προμήθεια, επεξεργασία, εμπορία και διανομή Τσιμεντοειδών Υλικών στις Παγκόσμιες Αγορές”.
Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα ο τίτλος της TITC (+1,17%) κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο. Για να διεκδικήσει νεότερα ιστορικά υψηλά, θα πρέπει να αφήσει πίσω του την αντίσταση των 45,70 – 45,80 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η ΕΕΕ έκανε την διαφορά στην σημερινή συνεδρίαση. Το ενδιαφέρον, από την στιγμή που πολλοί τίτλοι ακριβαίνουν και δίνουν ρευστότητα, πηγαίνει σε άλλους τίτλους που έχουν μείνει πίσω στο ράλι του τελευταίου διαστήματος. Η ΕΧΑΕ είναι στο προσκήνιο, μιας και οι τζίροι έχουν αυξηθεί κάθετα, ενώ παράλληλα έχει μείνει αισθητά πίσω από τα πρόσφατα υψηλά της.
Τα ‘short’ για ακόμα μία φορά ‘ιδρώνουν’ πληρώνοντας το τίμημα, ή κλείνοντας θέσεις. Το εβδομαδιαίο της ΑΛΦΑ, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, έχει αλλάξει επίπεδο. Δεν θα μας κάνει εντύπωση μεσοπρόθεσμα να υπεραποδώσει και να δοκιμάσει κίνηση στην ζώνη του 2,60 – 2,80. Στα ΕΛΠΕ έχει ανοίξει ο δρόμος επαναπροσέγγισης της ζώνης λίγο κάτω από το 9,00.
Η μετοχή έχει αλλάξει συμπεριφορά, ενώ θυμίζουμε ότι μπροστά έχουμε ακόμα μία διάθεση ‘πακέτου’ αν ενδιάμεσα δεν έχει συμβεί κάτι άλλο. Η ΔΕΗ στους πρόποδες του 14,00, έχοντας πρώτο στόχο κοντά στο 15,00. Το 31,70 γίνεται σημαντική στήριξη στον ΟΛΠ, στοχεύοντας σε πρώτη φάση το 34,90.
Αντίστοιχα και η ΕΛΧΑ φαίνεται να θέλει και πάλι να ψάξει τα υψηλά της. ‘long’ πλέον με το 1,9520 το ημερήσιο ‘stop’. Η τάση σαφώς επιθετική θυμίζοντας ότι το 1650 + του ΓΔΧΑ είναι μεσοπρόθεσμος στόχος της κίνησης και θα το δούμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, όταν και αν πλησιάσει στο επίπεδο.
Μην προσπαθείτε να μαντέψετε κορυφές μιας και δεν έχει νόημα. Κοιτάμε τον κάθε τίτλο ξεχωριστά. Το 2024, όπως είχαμε σχολιάσει, ήταν ένα έτος συσσώρευσης και ‘χωνέματος’ κερδών του προηγούμενου διαστήματος. Το 2025 θα μπορούσε να πετύχει τις αποδόσεις του 2023 και παράλληλα να συνεχίσει να προσεγγίζει νέα κεφάλαια. Το 1490 πρώτος στόχος του ΔΤΡ. Το 1435 γίνεται στήριξη. Μια τέτοια τάση συνήθως στο κλείσιμο, αναγκάζει πουλημένους, ή ‘σορταρισμένους’ να επανατοποθετηθούνμ μιας και φοβούνται την κίνηση της επόμενης μέρας”, σύμφωνα με την Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
“Με ανοδικό βήμα οι Διεθνείς Αγορές, καθώς αυξάνεται η αισιοδοξία αναφορικά με πιθανό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας”, σημειώνει η Eurobank Equities.
“Τα γρήγορα κέρδη μπορεί να βάλουν σε πειρασμό για κάποια κατοχύρωση κερδών, ωστόσο το θετικό κλίμα στις Ξένες Αγορές μπορεί να κρατήσει τον Δείκτη σε εγρήγορση. Η ροή ειδήσεων που σχετίζονται με έναν πιθανό τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία παρέχει βοήθεια, παρά τους ‘αντίθετους ανέμους’ των στοιχείων για τον πληθωρισμό, ενώ ο τραπεζικός τομέας φαίνεται να επωφελείται από την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των επιτοκίων”, αναφέρει η Beta Sec.
“Οι Αγορές δεν βλέπουν κανένα σημαντικό λόγο υποχώρησης, ενώ το σενάριο αυτό ενισχύεται μετά την διαφαινόμενη συνομιλία Τραμπ - Πουτιν. Ωστόσο, παραμένουμε σταθερά σε εγρήγορση και αξιολογούμε τα εισερχόμενα δεδομένα των μεγάλων Οικονομιών. Στο εσωτερικό, αυξημένα ήταν τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της ΕΕΕ στο Β΄ εξάμηνο στα 449 εκατ. ευρώ, έναντι 375 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Βλέπουμε τον ΓΔΧΑ υψηλότερα, αλλά με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό”, τονίζει η Depolas Investment Services.
“Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. το οδεύει για να καταγράψει την όγδοη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα, έχοντας ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις με το ‘φρεσκότατο’ υψηλό 14 ετών, όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.
Στο επίκεντρο, δίχως αμφιβολία, ο Τραπεζικός κλάδος λόγω της δυναμικής του κερδοφορίας, της νέας μερισματικής πολιτικής, του discount έναντι των Ευρωπαϊκών Τραπεζών και των θετικών εκθέσεων δια χειρός Θεσμικών αναλυτών.
Από κοντά, την ψυχολογία της Αγοράς στηρίζουν οι ενδείξεις νέων εγχώριων επιχειρηματικών deals, τα οποία ευνοούνται από τη συγκυρία των ευνοϊκότερων συνθηκών χρηματοδότησης, από το ενδιαφέρον Ξένων Ομίλων για τη Χώρα μας και από τη διαφαινόμενη διάθεση Ελλήνων επιχειρηματιών να ενισχύσουν τα μετοχολόγιά τους με ισχυρούς "παίκτες".
Ασφαλώς, σε καμία φάση της Αγοράς δεν απουσιάζουν οι αιτίες για λελογισμένο “profit-taking”, ανακατανομή χαρτοφυλακίων, ή σημαντικότερη διόρθωση.
Όμως, ο "τοίχος του φόβου" τον οποίο η Λεωφόρος Αθηνών καλείται να υπερβεί, μετά από το προηγηθέν πενταετές ράλι, αποτελεί πιθανώς "προστασία" εναντίον της υπερθέρμανσης και της αλόγιστης ανάληψης ρίσκου, που στο παρελθόν στοίχισαν πολλά δισ. στα Ελληνικά χαρτοφυλάκια.
Στον αντίποδα βέβαια, το γεγονός ότι ένα τέτοιο “bull market” "πέρασε και δεν άγγιξε" την πλειονότητα των εν δυνάμει Ελλήνων επενδυτών δημιουργεί ανάμικτα συναισθήματα, αλλά και τον κίνδυνο οι "μη επαγγελματίες" να "ανέβουν στο τρένο λίγο πριν την τελική στάση"...
Διεθνώς, τα τερματικά των τιμών "χορεύουν σε ρυθμούς Τραμπ", χωρίς πάντως να αποτυπώνουν ακόμη ανησυχία για τις επιπτώσεις πιθανών εμπορικών πολέμων, πληθωριστικής αναζωπύρωσης και μειούμενης αποτελεσματικότητας της πάγιας πολιτικής των Κεντρικών Τραπεζών να “τυπώνουν χρήμα”.
Κερδισμένος της υπόθεσης ο Χρυσός, ο οποίος λειτουργεί αντισταθμιστικά και ως "ασφαλές καταφύγιο" σε περιβάλλοντα όπως το τρέχον, όντας όμως και αυτός σε εβδομαδιαίως υπεραγορασμένα επίπεδα λίγο πριν "χτυπήσει" και το ορόσημο των $3000 ανά ουγκιά.
Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι επόμενες δασμολογικές κλπ. κινήσεις των ΗΠΑ, όσο και οι "δυναμικές απαντήσεις" των Εμπορικών τους Εταίρων, θα κρατήσουν τους επενδυτές σε εγρήγορση, έστω και αν ούτε οι Ξένοι αναλυτές μπορούν για την ώρα να κοστολογίσουν αξιόπιστα και υπό τη μορφή σεναρίων τις πιθανές εμπορικές κυρώσεις. Αξία εφεξής θα έχουν οι οριστικές Κρατικές ανακοινώσεις και όχι οι "μπλόφες" και τα... "τσιτάτα" που έχουν κουράσει και τελικά αποπροσανατολίζουν την οικονομική ειδησεογραφία.
Στα παράδοξα των ημερών, τα ιστορικά υψηλά μεγάλων Ευρωπαϊκών δεικτών, οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα από οικονομική στασιμότητα, πολιτικές ανακατατάξεις, παραγωγική υποαπόδοση κλπ. της Ευρωζώνης.
Εδώ, ας μας επιτραπεί η έκφραση, "η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά"...
Επιστρέφοντας στα της Αθήνας, εκτιμούμε ότι το ανακοινωθέν “πακέτο” μέτρων για το Χρηματιστήριο, παρότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, δεν θα αλλάξει σημαντικά την "μεγάλη εικόνα" για την Κεφαλαιαγορά μας.
Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε "απόσταση ασφαλείας" από τους κοινά αποδεκτούς δείκτες της μακροχρόνιας ανοδικής τάσης, δίχως αυτό να σημαίνει ότι ενδείκνυται "χαλάρωση" των εντολών ‘stop”, όπως τονίζει ο κ. Στεριώτης (μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών).
Οι υψηλότερες κεφαλαιοποιήσεις στα “βαριά χαρτιά”
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (14,4), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (9), ΕΤΕ (7,9), ΟΠΑΠ (6,3), ΟΤΕ (6,1), ΠΕΙΡ (5,8), ΔΕΗ (5,1), ΜΥΤΙΛ (5,1), ΑΛΦΑ (4,3), ΜΠΕΛΑ (3,8), TITC (3,4), ΔΑΑ (2,5), ΜΟΗ (2,5), ΤΕΝΕΡΓ (2,4), ΕΛΠΕ (2,4), BOCHGR (2,2), CENER (2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (2), BIO (1,5), ΛΑΜΔΑ (1,2), ΑΤΤ (1,2), OPTIMA (1), AKTR (1) και ΑΡΑΙΓ (1 δισ. ευρώ).
Οι τίτλοι που έχουν προβάδισμα
Στην κούρσα για τις καλύτερες ετήσιες αποδόσεις του 2025 και σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, προηγούνται οι ΑΤΕΚ (+168,4%), ΑΒΑΞ (+39,44%), ΙΛΥΔΑ (+36,13%), ΙΑΤΡ (+31,23%), ΟΛΘ (+27,23%), ΒΙΝΤΑ (+27,66%), ΕΚΤΕΡ (+22,19%), ΠΕΙΡ (+21,04%).
Για τους “λάτρεις” των χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων
Με τους αγοραστές στημένους χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο, χαμηλές συναλλαγές, ή “market” εντολές, κινήθηκαν ψηλότερα ΣΙΔΜΑ (+2,61%), ΝΤΟΠΛΕΡ (+2,61%), ΕΛΣΤΡ (+2,69%), ΝΑΚΑΣ (+2,53%), ΠΛΑΚΡ (+3,38%), ΧΑΙΔΕ (+9,02%), ΜΑΘΙΟ (+9,61%).
Συνεχίζει να έχει σημαντικό πωλητή η ΠΡΔ (0%).
Ως προεργασία για ενδεχόμενες εξελίξεις μπορεί να εκληφθεί και η απόφαση του Soohyung Kim να περάσει το ποσοστό (26,86%) που κατέχει στην ΙΝΛΟΤ (+2,20% και τέσσερις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις), κάτω από τη Bally’s. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ανέλαβε και τη θέση του αντιπροέδρου στην Εταιρεία.
Χωρίς να πείσει συναλλακτικά και με μόλις 500 τεμ., σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε η DotSoft (+3,90%). Η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση στα 49,9 εκατ.
Συνεχίζονται οι μικρές αγορές από Belterra στον ΟΛΘ (-1,72%).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Παπουτσάνη (+7,23%) και έξι για Ιντρακόμ (+1,29%).
Επιστροφή αγοραστών σε Unibios (+1,68%), ΓΕΒΚΑ (+3,19%), ΕΣΥΜΒ (+1,33%) και Πλ. Θράκης (+4,46%, πολλά θα κριθούν στην αντίσταση των 4,50 ευρώ).
Σε υψηλά 181 μηνών ο Άβακας (+3,66%).
Αύξησαν συναλλαγές ΤΖΚΑ (+3,39%) και ONYX (+3,28%).
Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισε ο ΟΛΠ (+0,76%) και μένει να φανεί αν θα επαληθευτούν όσοι τοποθετούνται ποντάροντας πως τα αποτελέσματα 2024 ήταν “best ever”. Σε αυτή την περίπτωση, τα ανοδικά περιθώρια είναι τουλάχιστον σημαντικά.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών
Ο Γενικός Δείκτης με ημερήσιο αγοραστικό σήμα, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 1505 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις στις 1487, 1449 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 1439 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). Η επόμενη αντίσταση στις 1650 μονάδες.
Με ημερήσιο αγοραστικό σήμα και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, που ακυρώνεται με επιστροφή και κλείσιμο χαμηλότερα των 3662 μονάδων. Η επόμενη αντίσταση στις 3950 μονάδες. Οι στηρίξεις στις 3662, 3619, 3556, 3523 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 3500 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μια βόλτα στις Διεθνείς Αγορές
Με πλεονέκτημα των αγοραστών, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση για τις μεγάλες Αγορές Ασίας – Ειρηνικού.
Τουλάχιστον σημαντικά κέρδη, πλην Λονδίνου, για τους δείκτες στην Ευρώπη, επιστροφή των αγοραστών στην Wall Street.
Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές το Πετρέλαιο, στο 1,043 το Ευρώ έναντι του Δολαρίου.
Προς τα $2945 επιστρέφει ο Χρυσός (συμβόλαιο Απριλίου 2025), στα $32,7 ισορροπεί το Ασήμι (συμβόλαιο Μαρτίου 2025).
Στα $95500 το Bitcoin, προς τα $2630 αντιδρά το Ethereum.
Οι Ιαπωνικές Αυτοκινητοβιομηχανίες Nissan και Honda επισημοποίησαν σήμερα ότι εγκαταλείπουν τις συνομιλίες τους για μια συγχώνευση, τις οποίες είχαν αρχίσει το Δεκέμβριο με προοπτική να ενώσουν τις δυνάμεις τους στον τομέα της ηλεκτροκίνησης.
“Η αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μπορεί να οδηγήσει τον πληθωρισμό κάτω από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ αλλά αυτό δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο. H ΕΚΤ πρέπει να προχωρήσει σε σταδιακή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. H Γερμανία πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ‘φρένου του χρέους’, του δημοσιονομικού κανόνα που απαγορεύει στην Κυβέρνηση να δανειστεί, αν το δημοσιονομικό έλλειμμα έχει υπερβεί ένα συγκεκριμένο όριο. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν πρέπει να έχει περιορισμένο χαρακτήρα”, τόνισε ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης, Γιοακίμ Νάγκελ.
Με ρυθμό 0,1% "έτρεξε" η Βρετανική Οικονομία το δ΄ τρίμηνο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Υπηρεσία της Χώρας, τα οποία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων. Κατά το γ' τρίμηνο, η Βρετανική Οικονομία είχε καταγράψει μηδενική ανάπτυξη.
Η εποχικά προσαρμοσμένη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε κατά 1,1% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε μηνιαία πτώση 0,8%. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, υποχώρησε 2% στη Ζώνη του Ευρώ και 1,7% στην ΕΕ.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, υποχώρησε κατά 7000, στο εποχικά προσαρμοσμένο επίπεδο των 213000. Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν ότι οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας θα διαμορφωθούν στις 215000.
Από την άλλη, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ επιτάχυνε τον Ιανουάριο στο 3,5% ετησίως, από το 3,3% του Δεκεμβρίου, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών περίμενε οριακή πτώση στο 3,2%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%, αντί για 0,3% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Ο δομικός δείκτης τιμών παραγωγού που δεν προσμετρά τις μεταβολές στους κλάδους της Ενέργειας και των Τροφίμων, αναθεωρήθηκε ανοδικά για τον Δεκέμβριο στο 3,7% ετησίως (από 3,5%) και τον Ιανουάριο έτρεξε με 3,6%, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε υποχώρηση στο 3,3%.
Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι “καμιά απόφαση» δεν έχει ληφθεί επί του παρόντος για την ημερομηνία, ή τον τόπο της συνάντησης μεταξύ των Ηγετών της Ρωσίας και των ΗΠΑ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ντόναλντ Τραμπ, για την προετοιμασία της οποίας ενδέχεται να χρειαστούν αρκετοί μήνες”.
Επιστροφή στο Χ.Α.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση πρόσθεσε στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 2,7 δισ., στα 113,1 δισ. ευρώ.
“Η BriQ Properties είναι μία από τις μεγαλύτερες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητα στην Ελλάδα, με χαρτοφυλάκιο 283 εκατ. ευρώ και ετήσιο εισόδημα από ενοίκια 21 εκατ. ευρώ (μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης μετασχηματισμού με την ICI), που μεταφράζεται σε απόδοση 7,6% στα Περιουσιακά Στοιχεία που παράγουν εισόδημα”, επισημαίνει η Eurobank Equities, σε ανάλυση με την οποία ξεκινά κάλυψη και δίνει τιμή - στόχο τα 2,88 ευρώ, με σύσταση “buy”.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΔΑΑ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΕΛΠΕ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΤΕΝΕΡΓ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha BankΑΛΦΑ +0,81%, Lamda Development, Motor Oil, Jumbo, Optima, Cenergy, Εθνική, Πειραιώς, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ και στο χαμηλό η ΤΕΝΕΡΓ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα, με 99 ανοδικούς τίτλους, έναντι 32 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη μεγαλύτερα του 3%.
----ΧΠΑ
Νεότερη συνεδρίαση σημαντικής ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να σημειώνουν σημαντική αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του FTSE25, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (63.248 συμβόλαια). Ξεκίνησαν οι πρώτες μετακυλίσεις θέσεων.
Στα 5.039 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.842 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Στα 1.315 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 1.315 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος).
Στα 0 συμβόλαια του MSCI οι ανοιχτές θέσεις (από 0 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Φεβρουάριος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.120, 1.441 για τον Φεβρουάριο και 679 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 3.925), κινήθηκε μεταξύ 3.833 και 3.925,75 μονάδων.
Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 15 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 174, 174 για τον Μάρτιο και 0 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.462), κινήθηκε μεταξύ 1.436 και 1.464 μονάδων.
Το συμβόλαιο του MSCI – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 0, 0 για τον Φεβρουάριο και 0 για τον Μάρτιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 6.010,25).
Δεν υπήρξε αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων, ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα ΣΜ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Πειραιώς (14.132), Εθνική (2.584), Alpha BankΑΛΦΑ +0,81% (33.659), Eurobank (3.623), Μυτιληναίο (736), AKTR (511), Viohalco (349), ΑΔΜΗΕ (361), Ιντρακόμ (946), ΓΕΚ (376), ΕΛΧΑ (620), Ελ. Πετρέλαια (146), ΟΤΕ (480), ΔΕΗ (2.046), Motor Oil (597), Ελλάκτωρα (325), Αεροπορία Αιγαίου (317), Cenergy (401), ΕΧΑΕ (454), Lamda Development (176), ΟΠΑΠ (113).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Χρεόγραφα, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Μάρτιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών, με πάνω από 10.000 κομμάτια, σε: Alpha BankΑΛΦΑ +0,81% 178.721, Πειραιώς 61.732, Eurobank (19.097), ΑΔΜΗΕ (20.522), ΓΕΚ (12.009), ΔΕΗ (23.336), Εθνική (16.797), Ιντρακόμ (11.958).
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*) είναι: Alpha BankΑΛΦΑ +0,81% 60.168.405 τεμ., (από 60.082.870 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 4.070.621 τεμ. (4.061.064), Eurobank 66.010.302 τεμ. (65.035.386), ΟΠΑΠ 1.759.644 τεμ. (1.786.749), Εθνική 19.812.114 τεμ. (19.958.058), ΟΤΕ 1.962.259 τεμ. (1.941.400), Πειραιώς 17.226.211 τεμ. (17.184.335), Ελ. Πετρέλαια 2.734.136 τεμ. (2.774.345), Motor Oil 1.187.350 τεμ. (1.144.729), Intralot 1.351.174 τεμ. (1.521.174), Τέρνα Ενεργειακή 1.352.864 τεμ. (1.352.864), AKTR 1.073.571 τεμ. (1.134.130).
(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.