Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύμα ρευστοποιήσεων στις ευρω-τράπεζες, βουτιά για το Χρηματιστήριο

Το... νήμα από τις ευρωπαϊκές αγορές έπιασε γρήγορα το Χρηματιστήριο, με τον ΓΔ να πέφτει προς τις 1.025 μονάδες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων ο τραπεζικός κλάδος, που χάνει σχεδόν 6%.

Κύμα ρευστοποιήσεων στις ευρω-τράπεζες, βουτιά για το Χρηματιστήριο

  Νέο sell off στις ευρωπαϊκές τράπεζες, το βλέμμα στην Deutsche Bank και εκ νέου ενεργοποίηση του ντόμινο
που αυτή την φορά ενεργοποιείται από την Φρανκφούρτη "χτυπά" το Παρίσι και εν γένει τα χρηματιστήρια φθάνοντας μέχρι το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι μετοχές της Deutsche Bank διορθώνουν για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση- σήμερα με επιθετικότερες πωλήσεις- καθώς όπως σημειώνει η Λία Δεληγιάννη η απότομη άνοδος στο κόστος ασφάλισης έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας έχει σημάνει συναγερμό στις αγορές.

Συνακόλουθες οι αναταράξεις και στην αγορά "χρέους" (κρατικά/εταιρικά ομόλογα) μεταβλητότητα και επιβάρυνση όσον αφορά στις καλύψεις (CDS) μόλις μία εβδομάδα μετά την συμφωνία για την διάσωση της Credit Suisse, εν μέσω συνεχών προειδοποιήσεων των επενδυτικών οίκων, αποσπασματικών-αμφίσημων ενεργειών των κεντρικών τραπεζιτών τόσο σε ΗΠΑ όσο σε Ευρώπη.

Οι πρακτικές Γελέν-Πάουελ, η επιμονή Λαγκάρντ λειτουργούν σαν αφορμή για να βγουν επιθετικά short hedge funds, που σε αυτή την φάση "χτυπούν" το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα. "Αχίλλειος πτέρνα" του η Credit Suisse- προβληματική εδώ και μήνες, με τον κίνδυνο να μεταστάται στον έτερο προβληματικό- εδώ και χρόνια- γίγαντα την Deutsche Bank. Γνωστές περιπτώσεις αμφότερες μόνο που τώρα το πρόβλημα παροξύνεται με την θρυαλλίδα να έχει ανάψει από το regional banking των ΗΠΑ.

Εως 12% διόρθωνε η μετοχή της Deutsche Bank, έως 8,2% της Societe Generale εν μέσω εντεινόμενης κοινωνικής/πολιτικής αναταραχής στην Γαλλία.

Θα μπορούσε να μείνει έξω από όλο αυτό το Χρηματιστήριο Αθηνών; προφανώς και όχι καθώς η μεγάλη έκθεση σε "ξένα κεφάλαια" με σημαντικές τις θέσεις hedge funds κυρίως σε τραπεζικά χαρτιά το ξεπούλημα θα έφτανε μέχρι την Αθήνα. Για αυτό και η σχεδόν αντανακλαστική αντίδραση των traders στην κυκλοφορία της είδησης με άμεση ενεργοποίηση εντολών πώλησης. Εξ' αρχής με πωλητές/σε κλίση ο τραπεζικός κλάδος- από τις 776,8 ο ΔΤΡ σε χρόνο 10' διόρθωσε έως τις 734,46 μονάδες.

Στο 5,24% η διόρθωση για τον ΔΤΡ, στο 2,62% για τον FTSE 25- σταθερά στην σχέση επί 2 μεταξύ τραπεζικών -blue chips- με το κύριο μέρος των εντολών να στοχεύει σε τίτλους των Alpha Bank, Πειραιώς, Εθνική και Eurobank στην πρώτη 4άδα και με απώλειες από 4,44% για την Alpha Bank (1,107) έως 5,71% για την Eurobank (1,19).

Σε ΟΤΕ (13,05), ΟΠΑΠ (14,83), Mytilineos (24,86), Jumbo (19,02), ΔΕΗ (7,76) και Motor Oil (22,04) οι εντολές των πωλητών σε blue chips συμπληρώνοντας την 10άδα.

Περισσότερο ευάλωτη η μεγάλη κεφαλαιοποίηση λόγω της πολύ μεγαλύτερης έκθεσης σε "ξένα κεφάλαια" έναντι της μεσαίας, με το μείον 1,46% για τον FTSE 25 ενδεικτικό αυτής της διαφοροποίησης. Υπέρβαρη για τους αγοραστές η σχέση με τους πωλητές, από την πρώτη ώρα της συνεδρίασης εύλογα έχει επιβαρυνθεί περαιτέρω, όπως "δείχνει" η σχέση 15/91 μετοχών.

Στα 64 εκατ. η αξία συναλλαγών, σε μία μάλλον -μέχρι τώρα- διαχείριση της εισαγόμενης διόρθωσης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v