Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια κίνησης για ΔΤΡ και Γενικό Δείκτη

Τέσσερις ανοδικές συνεδριάσεις κόντρα στη διεθνή αβεβαιότητα καταγράφει η εγχώρια αγορά. Η προσοχή στα οικονομικά μεγέθη των εισηγμένων και στις κινήσεις της ΕΚΤ την Πέμπτη. Ποια είναι η εικόνα στα mid caps.

Χρηματιστήριο: Τα περιθώρια κίνησης για ΔΤΡ και Γενικό Δείκτη

Το άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ «έριξε» τη Wall Street. Στο 8,5% ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάρτιο, στις 4.397 (-0,34%) ο S&P 500. Διόρθωση στη Φρανκφούρτη, μετά από στοχευμένη αποχώρηση αμερικανικών funds (Capital) από το μ.κ. των Deutsche Bank και Commerzbank.

Σε διαφορετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι αγοραστές διαφοροποιήθηκαν για ακόμη μία συνεδρίαση, με αποτέλεσμα τη νέα μικρή άνοδο για τον Γενικό Δείκτη στις 921,37 (0,42%). Με σημαντικά αυξημένες συναλλαγές σε σχέση με τη Δευτέρα αλλά και τον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς επιπλέον ρευστότητα εισέρρευσε στο σύστημα, τόσο σε τραπεζικά χαρτιά όσο σε blue chips και σηματωρούς του δείκτη και επιλεγμένων mid caps. Αποτέλεσμα, η νέα άνοδος για τον FTSE25 στις 2.236 (0,22%), παρά τη μικρή διολίσθηση του ΔΤΡ στις 651,51 (-0,23%).

Οικονομικά μεγέθη, επιχειρηματικές διεργασίες και προσδοκίες ώθησαν τους αγοραστές να πετύχουν το 4 στα 4, δίνοντας ενθαρρυντική νότα στη συνεδρίαση. Μένει να φανεί εάν, πώς και σε ποιο βαθμό αυτή η θετική απόκλιση για το χρηματιστήριό μας θα μπορούσε να έχει συνέχεια, κατ' αρχάς σήμερα-αύριο.

Ρυθμιστής παραμένουν μεν οι διεθνείς αγορές, όπου στην προθεσμιακή αγορά ο DAX «δείχνει» να αντιδρά από 0,39% και τις 14.092 και ο S&P500 από 0,40% και τις 4.410 μονάδες, πλην όμως τα εσωτερικά θα συνεχίσουν να συνδιαμορφώνουν τη στάση των επενδυτών.

Εύλογο το ενδιαφέρον (και) της Αθήνας για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, τις όποιες ανακοινώσεις γίνουν αύριο. Σε μία συγκυρία, που οικονομικό επιτελείο και ΟΔΔΗΧ αναζητούν «παράθυρο ευκαιρίας» για ενδεχόμενη έξοδο στις αγορές. Στο 2,841% νωρίτερα -κατά τι μειωμένη- η απόδοση του 10ετούς.

Κλάδος-κλειδί σταθερά ο τραπεζικός, με τον ΔΤΡ σε short τάση (στο ημερήσιο), με το stop στις 657 μονάδες. Κατοχύρωση της εν λόγω τιμής θα ενίσχυε το ενδεχόμενο συνέχισης προς τις 674 μονάδες. Στηρίξεις για τον δείκτη στις 643 και 620 μονάδες. Επιμέρους επιβεβαίωση της long φοράς για την Εθνική στα 3,73 (2,19%), με ρευστοποιήσεις σε Eurobank, Alpha Bank, Πειραιώς.

Συνεδρίαση αποτελεσμάτων η χθεσινή, με πιο ενδεικτικό το 3,72% στα 15,35 ευρώ της Motor Oil, ενισχύοντας όσους συνεκτιμούν τα οικονομικά μεγέθη, τη διανομή υψηλού μερίσματος, την επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας και προοπτικών μίας εισηγμένης. Και ευτυχώς τα θετικά δείγματα γραφής είναι αρκετά, από ευρύ φάσμα της αγοράς. Συνεδρίαση και προεξόφλησης επιχειρηματικών διεργασιών, με ενδεικτική την περίπτωση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής. Με νέες αγορές σε ιστορικά υψηλές τιμές και χρηματιστηριακή αξία να ξεπερνά τα 2 δισ. Πλέον του 1 δισ. η χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με όσα αυτά μπορεί να σημαίνουν για τη συνέχεια.

Με αγορές και σε Jumbo, Lamda Development, Mytilineos, ΑΔΜΗΕ, αλλά και σε Intrakat, Profile, Πλαίσιο, ΚΡΙ-ΚΡΙ, Papoutsanis, Epsilon Net, Cenergy Holdings, AVAX κ.α. από τα mid caps.

Σε ανάλογο ρυθμό θα επιχειρήσουν να ενεργήσουν και σήμερα οι επενδυτές, συντηρώντας την τάση για τον ΓΔ με γνώμονα τις 906 μονάδες (αναθεωρημένο stop για long θέσεις). Αντιστάσεις στις 925 βραχυπρόθεσμα (σε ημερήσιο) και στις 939 μονάδες, φιλόδοξος στόχος για τους long, θυμίζοντας πως αύριο Πέμπτη λήγει η απλή σειρά μηνός Απριλίου στα Παράγωγα.

Και ακολουθούν οι αργές της Παρασκευής-Μεγάλης Δευτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v