Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες η μπαγκέτα της πτώσης

Η πτώση άνω του 2% για τον τραπεζικό δείκτη έδωσε τον τόνο στη συνεδρίαση, με τον ΓΔ να υποχωρεί κάτω από τις 865. Μέσω Coca Cola οι προσπάθειες για άμυνα. Τα σινιάλα για τη συνέχεια.

Χρηματιστήριο: Στις τράπεζες η μπαγκέτα της πτώσης

Με αρνητικό βηματισμό κινούνται οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, καθώς οι Επενδυτές προσπαθούν να τιμολογήσουν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό, τα στοιχεία από τις νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν σήμερα, αλλά και τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ.

Καθαρά πτωτική η σημερινή συνεδρίαση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, όπου οι βασικοί του δείκτες κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ το κλίμα βάρυνε σχετικά, όταν αυξήθηκαν οι πιέσεις στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια.

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, το απόλυτο “κόκκινο” στο Βαρύδεικτο Τραπεζικό ταμπλώ, οι λίγες πρωτοβουλίες των αγοραστών στον μη Τραπεζικό 25αρη, αλλά και σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και περισσότερο από όλα η επιστροφή της συναλλακτικής καχεξίας (ο χαμηλότερος τζίρος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), που ήλθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον απόλυτο τρόπο της εκτιμήσεις της στήλης, ότι η συναλλακτική ανάταση που παρατηρήθηκε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις θα είχε κοντινή ημερομηνία λήξης, μόλις έπαιρναν τέλος οι υποχρεωτικές αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Ιδιαίτερα κακή και η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στα αρχικά χαμηλά οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερδιπλάσιες των ανοδικών, αναλογία που βελτιώθηκε σχετικά στην συνέχεια.

Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία, πως την ώρα που αρκετά μεγάλα χαρτοφυλάκια “τραβάνε μάρκες από το τραπέζι”, κατοχυρώνοντας κέρδη και προγραμματίζοντας τις Θερινές τους διακοπές, η υψηλή εξάρτηση της Χώρας από τον Τουρισμό και η έξαρση των κρουσμάτων της πανδημίας, έχει μειώσει την ορατότητα για το μέλλον της Οικονομίας και έχε περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά και την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου.

Την ίδια ώρα όλο και περισσότεροι Αναλυτές περιμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας, με το βλέμμα να είναι στραμμένο στις Αγορές του εξωτερικού, καθώς στο εσωτερικό δείχνουν να απουσιάζουν οι ειδήσεις – καταλύτες, που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν κλίμα και διαθέσεις στο Χ.Α.

Μπορεί να έχουν μειωθεί, αλλά δεν έχουν εκλείψει οι αισιόδοξα σκεπτόμενοι Παράγοντες της Αγοράς.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη, οι Ελληνικές Τράπεζες, με τις δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, φαίνεται να ξεπερνούν το σκόπελο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να κοιτάζουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Το μεγαλύτερο μέρος της απόστασης προς την κανονικότητα έχει πλέον διανυθεί και το ζητούμενο είναι η υλοποίηση των επενδυτικών πλάνων και η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Η συζήτηση για τα μερίσματα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ώστε να απαντηθούν όλα τα επενδυτικά ζητούμενα, ενώ ίσως εκκρεμεί μια τελευταία διευθέτηση που αφορά την αναβαλλόμενη φορολογία, την οποία οι Τράπεζες θα χρειαστεί να βρουν δημιουργικούς τρόπους να μειώσουν.

Οι δύο αυξήσεις έδωσαν γρήγορες αποδόσεις στους Συμμετέχοντες και κέρδισαν κάποιες πρώτες “συμπάθειες”, μετά από ένα πολύ βεβαρημένο παρελθόν χρηματιστηριακών απωλειών. Η Α.Μ.Κ. της Alpha είχε ειδικό βαθμό δυσκολίας, αφού έγινε υπό την πίεση του χρόνου, σε μια τιμή που δεν ήταν “σκοτωμένη”, αποδείχθηκε όμως ικανή να αφήσει χρήματα πάνω στο τραπέζι για όλους.

Επίσης, η χρονική συγκυρία δεν ήταν ιδανική, η μετάλλαξη “Δέλτα”, σε μια κατεξοχήν τουριστική Χώρα, δεν ήταν το καλύτερο δυνατό άκουσμα για να επενδύσει κανείς, παρόλα αυτά η συγκέντρωση των κεφαλαίων ήταν ικανοποιητική, σε μια διαδικασία που είχε αδυναμίες.

Για τους Ξένους Θεσμικούς Επενδυτές δημιουργείται μια μικρή θετική παράδοση στον Τραπεζικό κλάδο, αφού όσοι απέκτησαν αδιάθετες μετοχές, ή μπήκαν στην αύξηση με δικαίωμα προτεραιότητας, είδαν αμέσως υπεραξίες στο χαρτοφυλάκιό τους. Δεν ήταν κατά ανάγκη αυτή η βασική προτεραιότητα, όμως είναι κάτι που θα διευκολύνει πολύ μελλοντικές κινήσεις, που θα έχουν χαρακτήρα κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Αυτό είναι ένα βασικό ζητούμενο που αναδεικνύει την έννοια της ευκαιρίας, ένα χαρακτηρισμό που ακόμα δεν έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελληνική Αγορά.

Κανένας δεν θα έρθει να βάλει τα χρήματά του ως παθητικός Επενδυτής στις Ελληνικές μετοχές (πόσο μάλλον στις Τράπεζες), αν δεν έχει δει κερδισμένους Επενδυτές, όσο καλά λόγια και αν έχει διαβάσει από την ανάλυση.

“Η διάψευση των προσδοκιών από την πρώτη ημέρα είναι ότι χειρότερο για τη διαφήμιση μιας επενδυτικής ιδέας, το είδαμε αυτό να ξεδιπλώνεται μετά τις αυξήσεις του 2015, βυθίζοντας τις Τράπεζες σε χρηματιστηριακή ανυποληψία για πολλά χρόνια”, τονίζει ο υπεύθυνος τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν οι Alpha Bank (-2,45%) και Εθνική (-2,78%), δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο η Πειραιώς (-1,71%), ενώ και τα δύο πρόσημα άλλαξε η Eurobank (-2,11%), με την τελική εικόνα να μην αφήνει αμφιβολίες για την απόλυτη επικράτηση των “sellers”.

Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, που βρέθηκε να υποχωρεί μέχρι τις 534,31 μονάδες (-2,55%). Πριν τις τελικές δημοπρασίες βρέθηκε στις 534,48 (-2,52%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 535,61 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,32% και συμπληρώνοντας δεύτερη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση.

Για τον εν λόγω δείκτη η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική και για να την θέσει υπό αμφιβολία θέλει επιβεβαιωμένα κλεισίματα υψηλότερα των 557 – 560 μονάδων, από όπου διέρχονται οι εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών.

Από την άλλη, τα συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα των 550 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 90 εβδομάδων), αλλά και η απώλεια της επόμενη στήριξης στις 541 μονάδες, επιδεινώνει ταχύτατα την τεχνική εικόνα και δεν αποκλείεται να μπουν σε δοκιμασία οι επόμενες στηρίξεις στις 525 (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων) και 507 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 60 εβδομάδων). Σε περίπτωση θετικής έκπληξης, επιβεβαιωμένο κλείσιμο υψηλότερα των 560 μονάδων, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 577 και 600 μονάδες (ημερήσιο “stop short”).

Οριακά καλύτερη η τελική εικόνα στο ταμπλώ του μη Τραπεζικού 25αρη, όπου με θετική ημερήσια μεταβολή διασώθηκαν οι ΒΙΟ (+0,45%), ΕΕΕ (+1,14%), ΛΑΜΔΑ (+1,47%), ΜΠΕΛΑ (+0,15%) και ΣΑΡ (+1,85%). Αμετάβλητες οι μετοχές των ΑΡΑΙΓ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, ως ημερομηνία ακύρωσης και διαγραφής των 3.469.500 ιδίων μετοχών από το Χ.Α. ορίστηκε η 19/7/2021, ημερομηνία από την οποία παύει η διαπραγμάτευσή τους. Οι ως άνω μετοχές είχαν αποκτηθεί ως εξής: 1.421.976 μετοχές αποκτήθηκαν στο διάστημα από 1/11/2020 έως 28/1/2021, με μέση τιμή αγοράς €12,20 ανά μετοχή και 2.047.524 μετοχές αποκτήθηκαν στο διάστημα από 5/3/2021 έως 30/4/2021, με μέση τιμή αγοράς €13,60 ανά μετοχή.

Αν η μετοχή του ΟΤΕ (-1,16%) προσεγγίσει την ζώνη 13,65 – 13,36 από όπου διέρχονται οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών, πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί μπαράζ τοποθετήσεων, με την ενδιάμεση στήριξη να εντοπίζεται στα 14,00 ευρώ. Η πρώτη σημαντική αντίσταση στα 15,55 ευρώ (ημερήσιο “stop short”) και μακρινός στόχος τα 17,00 ευρώ.

Από την άλλη και σύμφωνα με ανακοίνωση της Μυτιληναίος, η Εισηγμένη αποφάσισε να επανεκκινήσει, από σήμερα 15/7/21, το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, στο πλαίσιο της, από 27/3/2020, απόφασης της γ.σ. των Μετόχων της και όπως έχει γνωστοποιηθεί στην Επ. Κεφαλαιαγοράς.

Για την μετοχή του ΜΥΤΙΛ (-0,35%), η πρώτη στήριξη στα 14,30 ευρώ και η αμέσως επόμενη στα 12,83 ευρώ Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνα θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 15,58 ευρώ (ημερήσιο “stop short”), με ενδιάμεση αντίσταση στα 15,13 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών).

Σε σταθερά πλαγιοκαθοδική κίνηση από τα 6,59 ευρώ (κλείσιμο 15/6) η μετοχή των Ελ. Πετρελαίων (-1,56%), ενώ ο τίτλος έχει επιστρέψει σε χαμηλά τριών μηνών. Για την μερική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας απαιτείται επιστροφή με κλείσιμο υψηλότερα των 6,00 ευρώ, ενώ για να υπάρξει πεποίθηση περάτωσης του πτωτικού κύματος, χρειάζεται κλείσιμο υψηλότερα των 6,41 ευρώ (ημερήσιο “stop short”). Τελευταίο προπύργιο των αγοραστών, στα 5,22 ευρώ.

Κατηφορίζοντας τα σκαλιά των κεφαλαιοποιήσεων, από σήμερα έπαψε η διαπραγμάτευση του δικαιώματος (ΕΛΓΕΚΔ) της Ελγέκα (-0,26%), συμμετοχής στην Α.Μ.Κ. με καταβολή μετρητών. Ημερομηνία λήξης άσκησης του δικαιώματος προτίμησης ορίζεται η 19/7/2021.

Από εκεί και πέρα, σήμερα ο υψηλότερος όγκος των τελευταίων 31 μηνών για την ΞΥΛΚ (+7,39%), πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και υψηλά 208 μηνών για τους Μύλους Κεπενού (+2,67%), το “bid” χαμηλότερα από το προηγούμενο κλείσιμο σε Medicon (+1,63%), Optronics (+1,69%), Alpha Αστικά Ακίνητα (+0,72%), Δρομέα (+1,12%), Λανακάμ (+1,45%) και Μινέρβα (+2,59%), επτά συνεδριάσεις χωρίς συναλλαγές για την Doppler (0%), ενώ σε νέα υψηλά 253 μηνών έκλεισαν τα Πλ. Θράκης (+2,07%).

Σε νέα υψηλά 151 μηνών η ΣΙΔΜΑ (+2,82%), παρουσία πωλητή σε Reds (-2,44%), Moda Bagno (-8,26%), Attica Group (-2,22%), Lavipharm (-2%), κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Ικτίνο (-2,99%), πλαγιοκαθοδικά από τα 1,715 ευρώ (κλείσιμο 14/6) η Ίλυδα (-0,77%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για Εβροφάρμα (-0,88%) και Unibios (-2,50%), έξι οι πτωτικές για την Τρ. Αττικής (-2,73%), ενώ αυτοί που μαζεύουν Τζιρακιάν (+1,31%) υποστηρίζουν ότι έχουν βάλει ψηλά τον πήχη, κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί.

Για την σχετική αποκατάσταση της τεχνικής εικόνας, ο ΓΔ πρέπει να δώσει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 885 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών) και 888 μονάδων (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και εν συνεχεία να υπερκεράσει και την ζώνη 895 – 900. Σε αντίθετη περίπτωση, κλείσιμο χαμηλότερα των 862 μονάδων, μπορεί να δώσει πίεση προς τις 856, 852 (ημερήσιο “stop long”) και 821 μονάδες.

Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα της ζώνης 2140 – 2158, από όπου διέρχονται οι δύο εκθετικοί ΚΜΟ 30 και 60 ημερών. Σε περίπτωση ανοδικής διαφυγής, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2190 και 2230 μονάδες.

Όσο ο εν λόγω δείκτης δίνει κλεισίματα χαμηλότερα των 2106 και ακόμα χειρότερα, χαμηλότερα των 2079 μονάδων, βάζουν υποψηφιότητα δοκιμασίας οι επόμενες στηρίξεις στις 2046 (ημερήσιο “stop long”) και 2035 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 30 εβδομάδων).

Οι εκτιμήσεις των Αναλυτών

“Οι παρατεταμένες ανησυχίες για τη μετάλλαξη ‘Δέλτα’ και τις επιπτώσεις της στην ανάπτυξη, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την επενδυτική ψυχολογία”, εκτιμά η Eurobank Eq.

“Η μετάλλαξη ‘Δέλτα’ οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο στασιμοπληθωρισμός στην Οικονομία συνιστά απειλή, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, ιδιαίτερα στις εξαρτημένες από τον Τουρισμό Χώρες του Νότου όπως η Ελλάδα. Επανέρχεται επομένως το σκηνικό χαμηλών προσδοκιών στις Αγορές”, αναφέρει η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας οδηγούν σε αναπροσαρμογή της επενδυτικής μας στρατηγικής, ενώ αναμένουμε να συνεχιστούν οι διακυμάνσεις βραχυπρόθεσμα, πιθανότατα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Η καταγραφή υψηλότερων επιπέδων για τον ΓΔΧΑ θα εξαρτηθεί, εν πολλοίς, από την πορεία των Διεθνών Αγορών, αλλά και την επαναφορά του Τραπεζικού δείκτη πάνω από την περιοχή των 580 μονάδων στο εσωτερικό. Βαρύτητα θα δοθεί το επόμενο διάστημα στα νέα δεδομένα των κρουσμάτων και εισαγωγών, από το μέτωπο της πανδημίας στη Χώρα μας”, σημειώνει η Leon Depolas Sec.

Η Ελληνική Αγορά συνεχίζει την ταλαιπωρία που άρχισε από τις 15/6/21, σύμφωνα με την άποψη του Λουκά Παπαϊωάννου.

Προσπαθεί να διακρατήσει τις 850 μονάδες, αν και η εμφανής αδυναμία της κρίνεται λογική, λόγω της νέας έξαρσης κρουσμάτων του 4ου κύματος πανδημίας, που θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο την εξελισσόμενη Τουριστική περίοδο, όσο και την υγειονομική κατάσταση της Χώρας.

Επιπλέον οι πρόσφατές αυξήσεις κεφαλαίου, αλλά και οι εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, φαίνεται ότι αφαίρεσαν από την Αγορά την ζωντάνια που είχε το προηγούμενο διάστημα. Το γεγονός ότι τόσες Εταιρείες συνωστίζονται σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια, κατά την γνώμη μας καταδεικνύει ότι θέλουν να προλάβουν την ευνοϊκή συγκυρία, εκτιμώντας ότι δεν θα κρατήσει για πολύ….

Έτσι ο Τραπεζικός κλάδος, συνεχίζει να πιέζεται, παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί μετά τις πρόσφατες Α.Μ.Κ., με τον ΔΤΡ να παραμένει χαμηλότερα των 570 μονάδων. Τυχόν εβδομαδιαία διάσπαση των 520 μονάδων θα αυξήσει την επιφυλακτικότητα και την ταλαιπωρία του κλάδου, αλλά και της Αγοράς βραχυπρόθεσμα.

Τεχνικά, εβδομαδιαία επιβεβαιωμένη διάσπαση των 850 μονάδων του Γενικού Δείκτη, θα δημιουργήσει αυξημένες πιθανότητες επαναπροσέγγισης των 830 μονάδων, με επόμενη σημαντική στήριξη τις 790 μονάδες. Μέχρι τότε όμως οι 886 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ.) αποτελούν το 1ο εμπόδιο, για τον επόμενο ανοδικό στόχο των 915 μονάδων.

Αντίστοιχα στο δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, οι 2075 μονάδες πρέπει να διακρατηθούν στο κλείσιμο της εβδομάδας, για να μην δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για προσέγγιση των 2015 & 1980 μονάδων, όπου βρίσκεται και ο ΚΜΟ expo 200 ημερών. Οι 2142 μονάδες (ΚΜΟ expo 50 ημ.) είναι το 1ο εμπόδιο, για αλλαγή της βραχυπρόθεσμης πτωτικής πορείας της Αγοράς.

Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η μακροπρόθεσμη εικόνα της Ελληνικής Οικονομίας δύσκολα θα αντιστραφεί. Όμως πρέπει να αντιλαμβανόμαστε τους υποβόσκοντες κινδύνους, τόσο εξωτερικούς (πληθωριστικές πιέσεις, γεωπολιτικές αστάθειες), όσο και εσωτερικούς (ανεξέλεγκτη έξαρση της πανδημίας, αντιστροφή του καλού τουριστικού κλίματος, χειροτέρευση των μακροοικονομικών μεγεθών, πολιτικές εξελίξεις).

Τα έως τώρα ικανοποιητικά εταιρικά αποτελέσματα (δεδομένων των συνθηκών), τα βελτιωμένα μακροοικονομικά μεγέθη αλλά και η άπλετη ρευστότητα μέσω των χαμηλών επιτοκίων & των προγραμμάτων ανάκαμψης, συντηρεί τις μεσομακροπρόθεσμες προσδοκίες.

Παρά το αυξημένο volatility και τους χαμηλούς όγκους συναλλαγών, που θα παραμείνουν λόγω Καλοκαιρινής περιόδου, εκτιμούμε ότι είναι εφικτοί υψηλότεροι στόχοι μέχρι τέλος έτους, αν δεν προκύψουν σοβαρά αρνητικά γεγονότα.

Συνεχίζουμε να παραμένουμε σε αυξημένη επαγρύπνηση, εκλαμβάνοντας κάθε βραχύβια πίεση τιμών ως ευκαιρία τοποθετήσεων, επικεντρώνοντας επιλεκτικά το ενδιαφέρον μας σε μετοχές με “κρυμμένη υπεραξία” & καλά θεμελιώδη στοιχεία, που θα έχουν μεγάλη συμμετοχή στο αναμενόμενο πακέτο επανεκκίνησης της Ε.Ε.

“Ο πρωταρχικός μας στόχος παραμένει η προστασία κερδών & ρευστότητας που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη στο άμεσο μέλλον”, τονίζει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

ΧΠΑ

Συνεδρίαση σημαντικής υποχώρησης και στην Αγορά Παραγώγων ενώ, παρά τις μετακυλίσεις θέσεων, υποχώρησαν οι συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (9.494 συμβόλαια).

Στα 2.156 συμβόλαια του FTSE25 οι ανοιχτές θέσεις (από 4.200 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούλιος).

Στα 5 συμβόλαια του ΔΤΡ οι ανοιχτές θέσεις (από 5 στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 2 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός - (συνολικά 2.716, 1.370 για τον Ιούλιο, 1.315 για τον Αύγουστο και 31 για τον Σεπτέμβριο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 2.070) κινήθηκε μεταξύ 2.067,5 και 2.098,5 μονάδων.

Το συμβόλαιο του ΔΤΡ – μονάδα διαπραγμάτευσης: 1 μονάδα δείκτη Χ 25 ευρώ, χρηματικός διακανονισμός – (συνολικά 1, 1 για τον Σεπτέμβριο και 0 για τον Δεκέμβριο, τιμή κλεισίματος 544,75 μονάδες) κινήθηκε μεταξύ 544,75 και 544,75 μονάδων.

Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (7.000 ΕΕΕ, 26.500 ΑΔΜΗΕ, 5.662 Εθνική, 7.000 Ελλάκτωρ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (1.325), Alpha Bank (3.503), Εθνική (917), Πειραιώς (1.783), ΔΕΗ (109), Ελλάκτωρα (842), Ελ. Πετρέλαια (153), MIG (100), Lamda Development (159).

Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Σεπτέμβριος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 33.823, MIG 24.349, Alpha Bank 34.156, Πειραιώς 320.937, Εθνική 35.093, ΔΕΗ 16.310.

Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 80.674.379 τεμ., (από 90.491.403 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), ΔΕΗ 1.616.608 τεμ. (1.628.718), Eurobank 54.083.775 τεμ. (53.978.775), ΟΠΑΠ 1.468.047 τεμ. (1.368.047), Εθνική 10.205.046 τεμ. (10.205.046), Πειραιώς 3.771.202 τεμ. (3.771.202), ΟΤΕ 1.302.586 τεμ. (1.282.586), MIG 1.744.878 τεμ. (1.744.878).

(*) Τα στοιχεία συναλλαγές δανεισμού τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους Χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ, έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v