Μία συνεδρίαση, η αυριανή, μένει για να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία ο ανοδικός κύκλος τεσσάρων συνεχόμενων εβδομάδων με θετικό πρόσημο. Μηνιαίος κύκλος, που ως αποτέλεσμα έχει την επαναφορά της αποτίμησης των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε επίπεδα υψηλότερα των 50 δισ. ευρώ. Και όμως, ακόμη, και μετά από την κατά 30% ανάκαμψη της αξίας των εταιρειών η συνολική κεφαλαιοποίηση τους δεν ξεπερνά το 35% ως προς το ΑΕΠ της εθνικής οικονομίας.
Στις 736,6 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, ενισχυμένος 29,34% σε διάστημα μηνός αλλά, ακόμη, 19,64% χαμηλότερα σε σχέση με την αρχή του έτους. Στις 1.753,75 ο FTSE25, αντιδρώντας 31,92% τον Νοέμβριο αλλά, ακόμη, 23,68% χαμηλότερα σε διάστημα έτους. Στις 400,86 ο Δείκτης Τραπεζών με 69,78% αλλά και με -54,71% στα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.
Σε μεγάλο discount τόσο έναντι των blue chips όσο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό, ο τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που έκανε την διαφορά όσον αφορά στην διακύμανση των δεικτών κυρίως, όμως την αλλαγή σκηνικού με την εσπευσμένη επάνοδο/ενεργοποίηση hedge funds που κυρίως αυτά "έτρεξαν" το επιθετικό σερί και στις 4 συστημικές του κλάδου φέρνοντας τον τραπεζικό δείκτη (ως προς την απόδοση του) στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης στην Ευρώπη.
Εμφανές το συγκριτικό πλεονέκτημα, που διατηρεί ο κλάδος εάν υποτεθεί πως όσοι έλαβαν θέσεις στην διάρκεια της ανοδικής διόρθωσης του Νοεμβρίου θα επιδιώξουν να εγγράψουν τη μεγαλύτερη θετική απόδοση μέχρι τις 11-18 Δεκεμβρίου.
Η επάνοδος του ΔΤΡ προς την περιοχή των 400 μονάδων έχει ενεργοποιήσει την δυναμική, που- υπό προϋποθέσεις- μπορεί να οδηγήσει στην κάλυψη των δύο ακραίων πτωτικών χασμάτων που διαμορφώθηκαν με την "βύθιση" των αγορών, αρχές Μαρτίου.
Οι 450 μονάδες συνιστούν μία πρώτη ευρύτερη περιοχή, που θα μπορούσε να καλύψει ο κλάδος, με την επόμενη πολύ υψηλότερα. Θα την δούμε, εάν και εφ' όσον συντρέξουν προϋποθέσεις πειστικής υπέρβασης πέραν των (επιπλέον) 100 μονάδων. Αλλά ένα προς ένα, τα βήματα, καθώς μένει η αυριανή συνεδρίαση για να ολοκληρωθεί "ο καλύτερος μήνας, ever" όπως τον χαρακτηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.
Στα 0,711 η μετοχή της Alpha Bank, με μεταβολή 64,20% στο μήνα, στα 1,52 ευρώ, με 69,53% η Εθνική, στα 0,4979 με 74,89% η Eurobank και στα 1,11 με 69,74% η Πειραιώς. Αποτιμήσεις: Alpha Bank στα 1,10 δισ., Εθνική στα 1,39 δισ. Eurobank στα 1,85 δισ. και στα 484,7 εκατ. η Πειραιώς.
Μετά την λήξη της συνεδρίασης, η διοίκηση της Εθνικής θα ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη τρίτου τριμήνου, συμπληρώνοντας μία αρκετά επαρκή εικόνα της κατάστασης του εγχώριου banking.
Με δυνατές συγκινήσεις προοιωνίζεται (και η αρχή του Δεκεμβρίου, δεδομένης της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της ΔΕΗ (την Τρίτη) και της επενδυτικής ημερίδας για την παρουσίαση του επικαιροποιημένου προγράμματος του ομίλου (την Τετάρτη). Από τη μία το 2ήμερο, με την ΔΕΗ στο επίκεντρο, από την άλλη, η αυριανή συνεδρίαση που λόγω αναδιάρθρωσης δεικτών MSCI αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά μεγέθη συναλλακτικότητα, τζίρους, εισροές-εκροές, με την αξία συναλλαγών να παραμένει για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα μεγαλύτερη των 70 εκατ. ευρώ. Διψήφια αύξηση συναλλαγών/τζίρου (σε σχέση με Οκτώβριο και προηγούμενους μήνες) που θα αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία, επιβεβαιώνοντας την επιστροφή (κυρίως) των hedge funds αλλά και των εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων.
Χρηματιστηριακοί παράγοντες θεωρούν, πως μέχρι την Παρασκευή, δηλαδή στις πρώτες τέσσερεις συνεδριάσεις του Δεκεμβρίου, θα έχει απαντηθεί το ερώτημα κατά πόσον η θεαματική ανοδική διόρθωση του Νοεμβρίου αποτελούσε μέρος εύλογης "ωραιοποίησης χαρτοφυλακίων/βιβλίων" ή , όντως, πρώτη συντονισμένη προσπάθεια "αλλαγής σελίδας" για την αγορά, το επιχειρείν. Κρίνοντας, από τις λιγοστές εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει μεγέθη τρίτου τριμήνου, θα μπορούσε να ειπωθεί πως ένα σημαντικό μέρος των εισηγμένων εμφανίζει αντοχές στην κρίση. Ενώ εισηγμένες, που δοκιμάσθηκαν αισθητά λόγω των συνεπειών της πανδημίας, δικαιολογούν βελτίωση της θέσης τους εάν και εφ' όσον συντρέξουν το "εμβόλιο" και η εκταμίευση κονδυλίων από τις Βρυξέλλες, σε ορίζοντα τριμήνου 2021.
Η προεξόφληση μίας ενδεχόμενης άμβλυνσης της κατάστασης θα μπορούσε να φέρει και άλλα funds/κεφάλαια προς το χρηματιστήριο είτε σε εταιρείες με περιθώρια επανάκαμψης είτε σε εισηγμένες με δραστηριότητα σε κλάδους αιχμής (για το 2021).
Ενέργεια, κατασκευές-υποδομές/τσιμέντα/μέταλλα, πετρελαιοειδή/φυσικό αέριο, πληροφορική, μεταφορές/αποθήκευση είναι κλάδοι που θα μπορούσαν να κάνουν την διαφορά το 2021. Και από αυτή την άποψη θα δικαιολογούνταν ένας πρώτος, διερευνητικός, γύρος λήψης θέσεων ακόμη και μέσα στον Δεκέμβριο.
Στα 6,845 ευρώ η μετοχή της ΔΕΗ, με μεταβολή 42,60% στο μήνα, στα 10,80 η Mytilineos με 15,14%, στα 12,98 ευρώ με 13,46% σε διάστημα μηνός.
Στα 1,62 η μετοχή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, με μεταβολή 20,90% στο μήνα, στα 7,25 με 25,22% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 0,583 με 14,31% της Avax, στα 1,38 με 18,65% της Intrakat.
Σε επαναφορά μετοχές των Motor Oil (στα 10,80 με 35%), Ελληνικών Πετρελαίων (στα 5,59 με 33,10%) αλλά και ΤΙΤΑΝ (στα 13,60 με 27,10%). Επίσης των Viohalco (στα 3,78 με 35%), Cenergy (στα 1,758 με 17,20%), Lamda Development (στα 6,15 με 21,78%) κ.α
Αλλά και από τον κλάδο της πληροφορικής, που μετά την οριστικοποίηση του deal για την Singular Logic βρίσκει, την Παρασκευή, τη μετοχή της Space στα 4,34 ευρώ (8,50%), και της EpsilonNet στα 3,38 (9,74%).
Με τον... αέρα του Νοεμβρίου, το ξεκίνημα του Δεκεμβρίου. Με εμφανή τη μετακύληση μέρους της ρευστότητας προς μετοχές εταιρειών από τη μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση. Πρακτικά αυτή η διακριτή μεταφορά, και με την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης των 700-720 μονάδων ως περιοχής στήριξης-σημείου αναφοράς (και με βλέψεις την πειστική υπέρβαση των 750-760 μονάδων) μπορεί να εντείνει τη μόχλευση στις χαμηλότερες κατηγορίες.
Οι εγχώριες επενδυτικές δυνάμεις, με θέσεις και παρουσία σε αυτές τις κατηγορίες είναι παρούσες. Μένει να διαφανούν οι συνθήκες, να δοθούν οι αφορμές για να επιχειρηθεί η αποκόμιση διψήφιων αποδόσεων. ΕΛΒΕ, Ideal, Intralot, Fieratex, Lavipharm, Ave, Moda κ.α από αυτές τις κατηγορίες "δείχνουν" τη συνέχεια, προς τις 11-18 Δεκεμβρίου. Ένα μίνι ράλυ στα χαμηλά.