Βαριές απώλειες με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Πτώση άνω του 1,5% για το Γενικό Δείκτη στο άνοιγμα, με το επικείμενο lockdown στο επίκεντρο. Στις τραπεζικές μετοχές οι μεγαλύτερες πιέσεις. Ποιες μετοχές χρειάζονται αυξημένα αντανακλαστικά. Τα σινιάλα από τις «ανοιχτές θέσεις».

Βαριές απώλειες με το «καλημέρα» στο Χρηματιστήριο

Ανοδικά τα ευρωπαϊκά, στον ρυθμό της χθεσινής αντίδρασης στην Wall Street.

Σε ρυθμούς του δεύτερου lockdown, το Χρηματιστήριο Αθηνών, με (κυρίως ) τους traders να έχουν καταστήσει σαφή την πρόθεση τους, από την προσυνεδριακή περίοδο.

Αναπόφευκτη, συνεπώς, η αρχική αντίδραση (κυρίως) των βραχυπρόθεσμων παικτών μέρος των οποίων εκτιμάται, πως είναι αγοραστές από τα χαμηλά της Παρασκευής και Δευτέρας. Και εάν μέρος των θέσεων αυτών "κλειδώθηκαν" στην διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, το υπόλοιπο θα πρέπει να είναι αυτό, που περνά στο σύστημα από τις πρώτες κιόλας εντολές.

Στις 577,43 (-1,84%) μονάδες ο Γενικός Δείκτης, "ανοίγοντας" με (αναμενόμενο) πτωτικό χάσμα, με τις πρώτες ρευστοποιήσεις να συμπεριλαμβάνουν τραπεζικές και blue chips.

Στις 1.354 (-2,31%) μονάδες ο FTSE25, στις 237 (-5,07%) ο Δείκτης Τραπεζών με τους πωλητές να πιέζουν αρκετά χαμηλότερα σε συγκεκριμένες μετοχές και λίγους, πρώτους, αγοραστές να έχουν την ευχέρεια/δυνατότητα τοποθέτησης από ελκυστικότερες τιμές.

Στα 1,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, στο "ξεκίνημα" της συνεδρίασης, με ροή συναλλαγών φυσιολογική και εν μέρει αναμενόμενη.

Ενδεικτικές τιμές, για μετοχές του δείκτη: ΟΤΕ στα 11,77 (-1,92%), Coca Cola στα 20,40 ανάχωμα στην διόρθωση με αγοραστές, Mytilineos στα 9,475 (-1,85%).

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδιδε:

«Αλμα» στη Wall Street με το βλέμμα στον νικητή των εκλογών, στον ρυθμό του σκληρού lockdown που μπαίνει η χώρα και το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Ο κύβος ερρίφθη και ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει σε λίγη ώρα (στις 12:00) το δεύτερο γενικό «κλείσιμο» της χώρας, σημείωνε νωρίτερα ο Φίλιππος Πανταζής.

«Το πράγμα κινδυνεύει να ξεφύγει και πρέπει να μαζευτεί τώρα...» σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος και αυτό που μένει να αποτιμηθεί, είναι το εύρος των συνεπειών (και) στην οικονομία.

Αυτό, κατ' αρχάς, θα μετρηθεί σήμερα-αύριο (και) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με παράγοντες της αγοράς να εκτιμούν νωρίτερα το πρωί πως ένα μέρος (της αγοράς) είχε λάβει πρόγευση των όσων ακολουθούν, με την κήρυξη του «γενικού αποκλεισμού» της Θεσσαλονίκης. Πρακτικά ένα μέρος της αγοράς ήταν υποψιασμένο πως ήταν θέμα χρόνου, εξέλιξης της πανδημίας, να μπει συνολικά η χώρα σε ανάλογη κατάσταση.

Συνεπώς, να μετρηθεί η αρχική αντίδραση της αγοράς, με το δεδομένο πως έχει προηγηθεί μία 2ήμερη ανοδική διόρθωση, στη λογική προεξόφλησης του εκλογικού αποτελέσματος στις ΗΠΑ.

Στις 567,14 μονάδες το χαμηλό της Δευτέρας για τον Γενικό Δείκτη, που χθες διαμορφώθηκε στις 588,24 μονάδες και αυτό θα μπορούσε να είναι ένα χαμηλό όριο κοινής αποδοχής. Αμεση, αντανακλαστικά σχεδόν, εκτιμάται πως θα είναι η πίεση σε συγκεκριμένες μετοχές εισηγμένων που είχαν πληγεί περισσότερο από το «πρώτο κύμα», στη συνέχεια δεν αντέδρασαν, μη ακολουθώντας την προσπάθεια επαναφοράς άλλων εισηγμένων που πλήττονται λιγότερο. Ωστόσο αυτές οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν διορθώσει και παραμένουν ήδη σε χαμηλά επίπεδα αποτιμήσεων.

Στις 1.386,03 μονάδες ο FTSE25, στις 250,44 ο Δείκτης Τραπεζών, με τις χαμηλές τιμές της Δευτέρας να είναι τα σημεία αναφοράς μας για σήμερα-αύριο. Οι 1.324,09 και οι 232,92 μονάδες, αντίστοιχα, οι γραμμές άμυνας στην περίπτωση ενός... κύματος ρευστοποιήσεων σε συγκεκριμένες μετοχές.

Στα 31,9 εκατ. η αξία των συναλλαγών, χθες, που σημαίνει ότι οι «ανοιχτές θέσεις» είναι λιγότερες απ' ό,τι την πρώτη φορά, που είχε κηρυχθεί ανάλογο καθεστώς.

Αρκεί αυτό; Θα φανεί μετά τα πρώτα 10'-20' της συνεδρίασης, όταν θα έχουν «μετρηθεί» πωλητές και αγοραστές, με τους δεύτερους να έχουν λόγους να τοποθετηθούν (σήμερα-αύριο) από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Μία από τις κρησάρες, κυρίως για τους επενδυτές, τα αποτελέσματα τριμήνου που ανακοινώνουν εισηγμένες, οι οποίες μέχρι τώρα αποδεικνύονται ανθεκτικές στις συνέπειες της πανδημίας, του «πρώτου κύματος».

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v