Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Κέρδη για blue chips και τράπεζες

Σε υψηλότερα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης, με ενίσχυση συναλλαγών και τζίρου. Διευρυμένο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις μετοχές του FT 25, ξεχωρίζουν ανοδικά Alpha, ΕΤΕ αλλά και Aegean, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, Coca Cola.

Χρηματιστήριο: Κέρδη για blue chips και τράπεζες

Επιτέλους και μία συνεδρίαση με στοιχειώδες ενδιαφέρον για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Με μικρή αλλά εμφανή ενίσχυση συναλλαγών και τζίρου, συγκριτικά ικανοποιητική ενεργοποίηση traders και επενδυτών, η συνεδρίαση έχει ένα ρυθμό σε αντίθεση με τις προηγούμενες ημέρες.

Χαμηλού κόστους οι διορθώσεις των τελευταίων συνεδριάσεων, ανάλογα μέτριου η προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη και ως αποτέλεσμα έχει, για τον Γενικό Δείκτη, την επαναφορά προς τις 640 μονάδες. Με εντολές από την πλευρά των αγοραστών σε τραπεζικές και blue chips, με τον Δείκτη Τραπεζών στις 330 και τον FTSE25 στις 1.525 μονάδες.

Προφανώς και δεν πρόκειται για ουσιαστική αλλαγή στάσης της πλειονότητας των επενδυτών, που εξακολουθεί να απέχει, αλλά έρχεται να ενισχύσει όσους εκτιμούσαν πως είναι εφικτή, με λίγα εκατ., η αφύπνιση της αγοράς. Αλλωστε στο 25% του ΑΕΠ η χρηματιστηριακή αξία των εισηγμένων, μπορεί με λίγα εκατομμύρια να δημιουργήσει μόχλευση πολλαπλάσιας αξίας.

Κυρίως σε 3-4 χρηματιστηριακές, λιγοστούς βασικούς μετόχους και ενεργά επενδυτικά σχήματα θα πρέπει να αποδοθεί η προσπάθεια ανάσυρσης από την απαξία της αγοράς.

Με συναλλαγές (*), κατά 50% περισσότερες απ' ό,τι στο αντίστοιχο διάστημα των προηγούμενων 4 συνεδριάσεων, ένα ικανοποιητικό ποσοστό τους πραγματοποιείται σε τίτλους των ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, Αlpha Βank, Εθνική και Πειραιώς, ΔΕΗ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή, Eurobank, Lamda Development, Motor Oil, Coca Cola, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούσαν πως η ανακοίνωση οικονομικών αποτελεσμάτων, τα νεότερα από τις γενικές συνελεύσεις, οι κινήσεις προεξόφλησης θα μπορούσαν να προσδώσουν λίγο «βάθος» στην αγορά.

Ενδεικτικά για αύριο, Πέμπτη, είναι η γ.σ. της Attica Group, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων της Alpha Bank, των Ελληνικών Πετρελαίων ενώ ακολουθούν άλλες εισηγμένες μέχρι και τη Δευτέρα που «κλείνει» ο Αύγουστος.

Στο 0,5416 ευρώ η μετοχή της Αlpha Βank, στο 1,16 της Εθνικής, που για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση εμφανίζει -συγκριτικά πάντα- καλύτερη εικόνα από τις συστημικές του κλάδου.

Ενθαρρυντική η επιστροφή επενδυτών σε μετοχές-σηματωρούς και η παραμονή άλλων, όπως λ.χ. στον ΟΤΕ που συνεχίζει έως τα 13,68 ευρώ ή τη Motor Oil στα 11,69 ευρώ.

Συνολικότερη η υπερίσχυση των αγοραστών σε μετοχές των ΟΠΑΠ, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή ενώ συνεχίζεται η ανοδική κίνηση των ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.

Συγκριτικά βελτιωμένη η εικόνα και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με μόλις 4 από τις 20 μετοχές του FTMidCap να διορθώνουν (Ελτον, Ιασώ, Ικτίνος, Quest) και μεγαλύτερο ποσοστό θετικής μεταβολής για τίτλους των Πλαστικών Θράκης (επαναφορά πάνω από τα 2 ευρώ), Intracom (για το 0,65), Intrakat (για το 1,25), Cenergy (0,934), Avax (0,393), Attica Bank (0,1782).

Με θετικό πρόσημο 61 έναντι 28 με αρνητικό, σε αλλαγή της σχέσης έναντι της Δευτέρας-Τρίτης.

(*) στις 14:40 η αξία συναλλαγών διαμορφωνόταν στα 15,7 εκατ. ευρώ.

 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v