Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται συνέπεια στην αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη

Μικρή πτώση για το ΧΑ στο ξεκίνημα. Με... κόντρα άνεμο από τις διεθνείς αγορές, η προσπάθεια για διατήρηση των κεκτημένων από τη χθεσινή συνεδρίαση. Ο στόχος για ΓΔ - τραπεζικό δείκτη και το σενάριο που θα... τρόμαζε τους short.

Ζητείται συνέπεια στην αντίδραση για τον Γενικό Δείκτη

Ανοδικά έκλεισαν οι τρεις δείκτες στη Wall Street χθες το βράδυ, έστω και σχετικά μακριά από τα υψηλά ημέρας, μετά τα θετικά αποτελέσματα β' τριμήνου της Goldman Sachs και εν μέσω αισιοδοξίας για την εύρεση εμβολίου κατά του κορωνοϊού (από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν τον Dow Jones, 24 κινήθηκαν με θετική μεταβολή και 6 υποχώρησαν), ενώ οι ενεργοί επενδυτές συνεχίζουν να ποντάρουν στην κυριαρχία των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και των μικρότερων εταιρειών του κλάδου, στέλνοντας τον δείκτη Nasdaq, με μικρά διαλείμματα, σε συνεχόμενα ιστορικά υψηλά.

Το βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι ITV ανακοίνωσε ότι θα δημοσιευτούν σήμερα πολύ θετικά αποτελέσματα, από τις πρώτες δοκιμές εμβολίου που εξελίσσει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η φαρμακευτική εταιρεία Astrazeneca. Από την άλλη, η ιατρική επιθεώρηση “The Lancet” ανακοίνωσε σήμερα ότι «τη Δευτέρα θα δημοσιεύσει τα αναμενόμενα στοιχεία από την πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής του εμβολίου που εξελίσσουν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Astrazeneca για την ασθένεια Covid-19».

«Η οικονομική δραστηριότητα ενισχύθηκε στις αρχές Ιουλίου, καθώς οι Πολιτείες χαλάρωσαν τα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας. Ωστόσο, πολλές επιχειρήσεις συνέχισαν να αντιμετωπίζουν με αβεβαιότητα το οικονομικό outlook», σύμφωνα με έκθεση της Fed για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας.

Να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ καταγράφηκε χθες νέο θλιβερό ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-C0V-2 μέσα σε μία ημέρα, με πάνω από 67.600, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο καθηγητής του NYU που έχει διατυπώσει μια από τις πιο γνωστές φόρμουλες για την πρόβλεψη εταιρικών χρεοκοπιών προειδοποίησε τους επενδυτές στο αμερικανικό χρέος ότι «τα ‘μεγάλα κανόνια’ μόλις άρχισαν. Πάνω από 30 αμερικανικές εταιρείες με υποχρεώσεις που υπερβαίνουν το $1 δισ. έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα από τις αρχές Ιανουαρίου».

«Οι εταιρείες έχουν πουλήσει παγκοσμίως πάνω από $2,1 τρισ. ομόλογα φέτος, με το μισό ποσό να προέρχεται από εκδότες στις ΗΠΑ», σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών και ανησυχίες για τις σινοαμερικανικές σχέσεις δίνουν εικόνα απόλυτης επικράτησης των “sellers”, σήμερα το πρωί, για τις μεγάλες ασιατικές αγορές, ενώ τα futures προϊδεάζουν για διστακτικό ξεκίνημα και ήπιες κινήσεις “profit taking”, όσον αφορά τα κύρια ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Ερχόμενοι στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, δεν υπάρχει άλλο ζητούμενο από τη συνέχιση της ανοδικής αντίδρασης και μάλιστα με αυξητική διάθεση του τζίρου και εξάπλωση του ενδιαφέροντος σε μεγαλύτερο κομμάτι του ταμπλό.

Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα δείχνει ότι η χθεσινή αντίδραση «με το στανιό» ήταν “fake” και τον απόλυτο έλεγχο της τάσης τον διατηρούν οι εν δυνάμει πωλητές.

Η εγχώρια αγορά καλείται να τιμολογήσει τις ανακοινώσεις που ακούστηκαν στην χθεσινή γ.σ. της Autohellas, αλλά και την πώληση αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ από την ΤΕΝΕΡΓ, με κέρδος που θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. για την εισηγμένη.

Θα ήταν θετική ένδειξη, η εβδομάδα που ολοκληρώνεται αύριο με τη λήξη των συμβολαίων Ιουλίου στην Αγορά Παραγώγων, να βρει τον Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 669 μονάδων και τον κλαδικό δείκτη των τραπεζών υψηλότερα των 362 μονάδων, σενάριο με υψηλό βαθμό δυσκολίας, αλλά και εξέλιξη που θα δημιουργήσει σημαντικές ανησυχίες στο στρατόπεδο των “short”.

Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της CNL CAPITAL Ε.Κ.Ε.Σ. - Δ.Ο.Ε.Ε. είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2019, €0,15 ανά μετοχή (καθαρό ποσό).

 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v