Θετικού κλίματος συνέχεια στις Διεθνείς Αγορές αλλά και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την ψυχολογία των ενεργών Επενδυτών να βελτιώνεται, μετά την ανακοίνωση της Αμερικανικής Εταιρείας Novavax ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους του νέου, πειραματικού, εμβολίου της κατά του κορωνοϊού.
Παράλληλα, το συνεχιζόμενο άνοιγμα των Οικονομιών, η επανέναρξη κάποιων αεροπορικών δρομολογίων, με ταυτόχρονη προσπάθεια επανεκκίνησης του Τουρισμού στην Ευρώπη, δίνει κάποιο “relief rally” στις εμπλεκόμενες στον κλάδο Εταιρείες.
Σύμφωνα με Ξένους Διαχειριστές, που δεν παύουν να εφιστούν την προσοχή για αυξημένους επενδυτικούς κινδύνους, "όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στις Αγορές, ακόμη και η παραμικρή υπόνοια θετικών νέων από το μέτωπο του κορωνοϊού, αυξάνει την διάθεση ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, στους ενεργούς traders".
Την κίνηση των Διεθνών Αγορών, έδειξε διάθεση να ακολουθήσει και το Χ.Α., με τους αγοραστές να πετυχαίνουν το 3Χ3, ξεπερνώντας τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν, κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης και παίρνοντας σημαντικές βοήθειες από το κλείσιμο “short” θέσεων στον Τραπεζικό κλάδο.
Πιο συγκεκριμένα, στις 13.48 παρουσιάστηκε πρόβλημα μετάδοσης στοιχείων από το Χ.Α. προς τους providers, το οποίο αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 15.35, με νέα βραχύβια διακοπή στις 15.59.
Παρά ταύτα, οι “buyers” πέτυχαν την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, με αθροιστικά κέρδη 4,46% για τον Γενικό Δείκτη και κέρδη 22,10% για τον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών, ενώ στο ανοδικό τριήμερο η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. βελτιώθηκε κατά 1,6 δισ. ευρώ.
Βελτιωμένη η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών, υπέρ των “πράσινων”, χωρίς διαθέσεις εντυπωσιακής βελτίωσης ο τζίρος, έστω και αν λόγω του τεχνικού προβλήματος, η σημερινή συνεδρίαση θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “ειδικών συνθηκών”.
Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να σημειωθεί ότι η σημερινή μικτή αξία συναλλαγών, ήταν η υψηλότερη των τελευταίων 28 συνεδριάσεων, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 9/4 (70,4 εκατ.).
Σταθεροποιητικά τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου να διαμορφώνεται στο 1,642%.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές και σήμερα, πολύ κοντά στα υψηλά ημέρας και αυτό, τεχνικά, είναι θετική ένδειξη για την συνέχεια.
Θα μπορούσε, μάλιστα, να υποστηριχθεί, ότι η σημερινή συνεδρίαση έδωσε δείγματα γραφής ότι το Χ.Α. επιστρέφει στις γνωστές Τραπεζοκεντρικές του συνήθειες, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την συνέχεια και την απόλυτα βραχυπρόθεσμη τάση (!)
Μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, αναρριχόμενος μέχρι τις 329,14 μονάδες (+13,41%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 328,25 (+13,10%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 326,02 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 12,33%.
Να σημειωθεί ότι το σημερινό +12,33% του Τραπεζικού δείκτη, είναι η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος του τελευταίου διμήνου, με την αμέσως μεγαλύτερη να έχει σημειωθεί στις 26/3 (+17,84%).
Μετά και το σημερινό κλείσιμο ο ΔΤΡ γύρισε σε ημερήσιο “long” με “stop” στις 263 μονάδες. Για να θεωρηθεί λήξασα η πρόσφατη “ταλαιπωρία”, απαιτείται κλείσιμο υψηλότερα των 372 μονάδων, με ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 327 και 366 μονάδες.
Για τους επιμέρους, Δεικτοβαρείς, Τραπεζικούς τίτλους, που σήμερα βοηθήθηκαν και από κλείσιμο “απαισιόδοξων” θέσεων και ξεκινώντας από τον τίτλο της Alpha Bank (+7,05%), πρώτο ζητούμενο παραμένει η ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 0,55 – 0,578 ευρώ (gap), βάζοντας σαν επόμενο στόχο τα 0,62 και 0,6588 ευρώ. Επιστροφή χαμηλότερα των 0,4860 ευρώ, θα επαναφέρει τις τεχνικής ανησυχίες.
Θετική εξέλιξη για τον τίτλο της Εθνικής (+14,42%), η ανοδική διαφυγή από τις πρώτες αντιστάσεις των 0,951, 1,02, 1,065 ευρώ (gap) και 1,138 – 1,155 ευρώ. Αμέσως επόμενη αντίσταση στα 1,21 ευρώ και απώτερος στόχος τα 1,36 ευρώ.
Μόνο θετικές, τεχνικές ενδείξεις, δίνουν, για την Eurobank (+15,57%), τα κλεισίματα υψηλότερα των 0,3243 (gap), 0,33, 0,3440 (gap) και 0,3682 ευρώ. Θα χρειαστούν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 0,38 – 0,41 ευρώ, προκειμένου οι “buyers” να πιστοποιήσουν την δυναμική τους.
Η μετοχή της Πειραιώς (+12,39%) άφησε πίσω της τις αντιστάσεις των 1,10, 1,16 και 1,197 ευρώ, όμως οι αγοραστές θα χρειαστούν επιπλέον ανοδικά “καύσιμα” για να πετύχουν με την πρώτη ανοδική διαφυγή υψηλότερα των 1,28 ευρώ.
Μένοντας στον κλάδο και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αν. Παπαϊωάννου, “με ιδιαίτερα εντατικούς ρυθμούς αξιολογούν οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες τις χιλιάδες αιτήσεις που έχουν δεχτεί για τη χορήγηση νέων δανείων προς Μικρές, Μεσαίες και Μεγάλες Επιχειρήσεις, μέσα από το πρόγραμμα ‘ΤΕΠΙΧ ΙΙ’, που προσφέρει Κρατική επιδότηση επιτοκίου για δύο χρόνια. Την ίδια στιγμή, τροχοδρομεί το νέο πρόγραμμα που ετοιμάζει η Αναπτυξιακή Τράπεζα και το οποίο προβλέπει την εγγύηση του Δημοσίου έως 80%, για δάνεια κίνησης προς τον Επιχειρηματικό Κόσμο. Σε αυτό μάλιστα, υπάρχει μια ‘έξτρα δυνατότητα’ για τους Υποψήφιους Δανειολήπτες: μπορούν να κάνουν αίτηση σε περισσότερες από μία Τράπεζες, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες να αντλήσουν ρευστότητα, στο ενδεχόμενο που κάποιο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα, για τους δικούς του λόγους, απορρίψει μια αίτηση, ή εγκρίνει μικρότερο ποσό”.
Από την άλλη και σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση της Επ. Κεφαλαιαγοράς, η Oceanwood Capital Management αύξησε την καθαρή αρνητική της θέση στην Τρ. Πειραιώς από το 0,53%, στο 0,60%.
“H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει υποβάλει οποιαδήποτε σχέδια, για τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής ‘κακής Τράπεζας”, δήλωσε ο επικεφαλής της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ Αντρέα Ενρία.
Εν τω μεταξύ και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου, “η επόμενη μεγάλη αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, όπου μέτρα και στόχοι θα περάσουν από κόσκινο, μετατίθεται από τον Ιούνιο στον Οκτώβριο του 2020, ανέφερε αποκλειστικά στο ‘Euro2day.gr’ υψηλά ιστάμενος Αξιωματούχος της Κομισιόν”.
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου οι αγοραστές ήταν σαφώς πιο “φειδωλοί” από ότι στον Τραπεζικό κλάδο, με αρνητική μεταβολή ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-2,12%), ΕΕΕ (-1,41%), Lamda Development (-2,90%), TITC (-0,17%), ΟΠΑΠ (-0,12%), ΟΤΕ (-0,08%), Σαράντης (-0,12%) και Τέρνα Ενεργειακή (-0,40%).
Δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την μετοχή του ΑΔΜΗΕ (+5,61%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ενώ δείχνει να επαναπροσεγγίζει το ιστορικά υψηλότερο κλείσιμο.
Το σημερινό κλείσιμο υψηλότερα των 2,31 ευρώ, βάζει σαν αμέσως επόμενο στόχο τα 2,37 – 2,40 ευρώ, με προοπτικές για κίνηση προς τα 2,78 ευρώ, Η όποια διόρθωση, δεν πρέπει να επεκταθεί χαμηλότερα των 2,17 και 2,11 ευρώ (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών).
Μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις, σήμερα επέστρεψαν οι αγοραστές στην μετοχή της Αεροπορίας Αιγαίου (+3,64%), που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σημαντικά από τα υψηλά ημέρας των 4,79 ευρώ (+8,86%).
Παραμένει πρώτο, τεχνικά, ζητούμενο, το κλείσιμο υψηλότερα των 4,83 ευρώ, προκειμένου να δημιουργηθούν προϋποθέσεις διαφυγής προς τα 5,00 και 5,43 – 5,51 ευρώ. Υποχώρηση χαμηλότερα των 4,68 – 4,50 ευρώ, θα επαναφέρει τους τεχνικούς προβληματισμούς.
Ερχόμενοι στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις, που σήμερα δεν μπόρεσαν να ακολουθήσουν το Τραπεζικό “πάρτι”, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα οι μετοχές της Profile (+1,52%) ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το ποσό €0,025 ανά μετοχή, προερχόμενο από διανομή κερδών προηγουμένων ετών, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: €0,0239 ανά μετοχή).
Από εκεί και πέρα, μετά από επτά συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αντέδρασαν τα Πλ. Θράκης (+5,13%), αύξηση συναλλαγών και λόγω ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης στον ΟΛΘ (+2,46%), πέντε οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις στην Frigoglass (+4,07%) και τέσσερις οι ανοδικές στα Πλ. Κρήτης (+1,65%, αλλά το σημερινό “bid” ψαλίδισε κατά πολύ τις προσδοκίες για κίνηση σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, παρά τα ικανοποιητικά θεμελιώδη).
Τρεις οι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις για Τρ. Αττικής (+7,61%), ΕΛΧΑ (+1,55%) και MIG (+6,56%), αυξήθηκαν οι συναλλαγές στο Ιατρικό (+4,14%) και Βιοτέρ (-11,11%), ήπιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στην Mediterra (-4,06%), ευδιάκριτη η παρουσία πωλητή στην ΚΛΜ (-5,24%), τρεις οι συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για την Optronics (-4,72%, πάντα με λίγες συναλλαγές), ενώ επιστροφή αγοραστών σημειώθηκε σε Forthnet (+18,62%) και Autohellas (+4,66%).
Τεχνικά και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, είναι θετική ένδειξη το κλείσιμο υψηλότερα των 628 μονάδων, κάτι που, αν επιβεβαιωθεί, ανοίγει τον δρόμο για κίνηση προς τις 652 μονάδες. Το πλέον αισιόδοξο σενάριο, με τα τρέχοντα δεδομένα, εξαντλείται στην περιοχή των 710 μονάδων.
Επιστροφή του Δείκτη χαμηλότερα των 609 μονάδων, θα επαναφέρει τα σενάρια δοκιμασίας των 584 μονάδων (ημερήσιο “stop long”).
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 1521 μονάδων, για να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1606, με ενδιάμεση αντίσταση στις 1548 μονάδες.
Οι στηρίξεις στις 1470 – 1464, 1427, 14701 και 1396 μονάδες (ημερήσιο “stop long”).
Τι λένε οι Αναλυτές
“Οι Διεθνείς Αγορές φαίνεται πως θα συνεχίσουν να παρακάμπτουν τις κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις και να εστιάζουν περισσότερο στη μείωση των ποσοστών μόλυνσης από κορωνοϊό. Γι’ αυτό το λόγο περιμένουμε οι Ελληνικές μετοχές να συνεχίσουν ανοδικά”, εκτιμά η Eurobank Equities.
“Η αισιοδοξία στις Ξένες Αγορές και η αυξημένη όρεξη για επενδυτικό κίνδυνο στην Εγχώρια Αγορά, θα διατηρήσουν θετική δυναμική στο Χ.Α.”, αναφέρει στις δικές της εκτιμήσεις η Beta Sec.
“Ο ΓΔ πέρασε πάνω τις 620 μονάδες με ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών, προσφέροντας ενθαρρυντικά σημάδια για την βραχυπρόθεσμη πορεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι εγχώριες ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για το 2019 συνοδεύονται και από υψηλές διανομές κερδών για τους Μετόχους φέτος, όπως συνέβη με την ΕΥΑΘ, αλλά και τον ΟΛΘ, ο οποίος προτείνει διπλάσιο μέρισμα από πέρυσι και συγκεκριμένα στα 1,17 ευρώ ανά μετοχή. Αυξάνονται οι πιθανότητες για προσέγγιση της περιοχής των 680 μονάδων ΓΔ, αλλά δεν πρέπει να αγνοηθεί το ρίσκο μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλής ανάπτυξης και φυσικά η έλευση ενός 2ου κύματος του ιού. Στο εξωτερικό, επισήμως έληξε χθες και η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας στην Ιαπωνία, με την Χρηματιστηριακή Αγορά της Χώρας να καταγράφει κέρδη 2,55%”, επισημαίνει η Leon Depolas Sec.
“Η μακροπρόθεσμη τάση του δείκτη S&P 500 έχει γυρίσει σε ανοδική. Εκτιμούμε ότι το ΧΑ θα ακολουθήσει την τάση των Ξένων Αγορών. Αδύναμα τα αποτελέσματα 2019 του ΟΛΘ. Παρά την αύξηση του κύκλου εργασιών (+€10 εκατ.), τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) μειώθηκαν οριακά (-€200.000), λόγω της αύξησης των εξόδων διοικητικής λειτουργίας (+€2 εκατ.). Η παραγωγή ελεύθερων ταμειακών ροών μειώθηκε κατά €4 εκατ., λόγω της σταθερής παραγωγής λειτουργικών ταμειακών ροών και της αύξησης των επενδύσεων (+€4 εκατ.). Το καθαρό ταμείο αυξήθηκε κατά €4,6 εκατ. στα €59,9 εκατ. Το ΔΣ θα προτείνει στην γ.σ. των Μετόχων την διανομή μερίσματος ύψους €1,17/μετοχή. Η μερισματική απόδοση, από τις υψηλότερες στο Χ.Α. Καλά τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου της ΕΧΑΕ, με αύξηση σε όλες τις γραμμές, καθώς και των ελεύθερων ταμειακών ροών. Ωστόσο, η Διοίκηση εκτιμά ότι στα επόμενα τρίμηνα του 2020 το ποσοστό αύξησης των κερδών αναμένεται να περιοριστεί σημαντικά, αφού και τα μεγέθη της Αγοράς στα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 ήταν σημαντικά βελτιωμένα, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς εκείνης”, σημειώνει η Merit Sec.
“Εισήλθαμε στην τελική ευθεία ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI, με τη συμμετοχή Ελληνικών τίτλων να μειώνεται κατά 50%, από την έξοδο των 3 μετοχών των συστημικών Τραπεζών και της TITC, μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής”, αναφέρει ο Δημήτρης Τζάνας.
Με την κίνηση του ΓΔ να εκπλήσσει όσους εκτίμησαν ότι το rebalancing της Παρασκευής θα συνοδευθεί από αναταράξεις και επομένως οι προηγούμενες ημέρες δεν προσφέρονταν για τοποθετήσεις. Όμως, η πανουργία των Αγορών ήταν πάλι παρούσα, με τις τοποθετήσεις σε Τραπεζικούς τίτλους να διαφοροποιούν το σκηνικό και να οδηγούν το Γενικό Δείκτη πάνω από την κρίσιμη, τεχνικά, περιοχή των 630 μονάδων και ταυτόχρονα με τους αγοραστές να επιλέγουν και άλλους Δεικτοβαρείς τίτλους.
Η εξήγηση για την εκδήλωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος για Τραπεζικούς τίτλους μπορεί να αναζητηθεί σε διάφορες κατευθύνσεις. Ο Τραπεζικός δείκτης σημείωσε στα μέσα του μήνα ιστορικά χαμηλή επίδοση, με τη σχέση τιμής προς εσωτερική αξία (P/BV) να συμπιέζεται προς το 0,10 και ακόμη χαμηλότερα για τις συστημικές Τράπεζες !
Ο διοικητής της ΤτΕ αναφέρθηκε στο σενάριο της μεταβίβασης μέρους τουλάχιστον των NPLs σε ένα όχημα ειδικού σκοπού (bad bank), προκειμένου να εξυγιανθούν τα χαρτοφυλάκια με δεδομένη την καθυστέρηση των τιτλοποιήσεων εν μέσω πανδημίας, σενάριο που θεωρεί ότι είναι αναγκαίο και εφικτό, ενώ παράλληλα αξιολόγησε θετικά την τρέχουσα χρηματοοικονομική τους υγεία.
Οι Ενδιαφερόμενοι Διεθνείς Επενδυτές, Κάτοχοι Τραπεζικών τίτλων, προβαίνουν ήδη σε μεταβιβάσεις μέσω “πακέτων”, διαμορφώνοντας κατάλληλο κλίμα και επαρκές “μαξιλάρι” ενόψει αυξημένων εκροών.
Τέλος, η Επενδυτική Κοινότητα αναμένει τα τριμηνιαία αποτελέσματα που θα δημοσιοποιηθούν στο διήμερο Πέμπτη - Παρασκευή και όσα θα ανακοινώσουν οι Διοικήσεις των Τραπεζών για τις δράσεις τους.
Από την άλλη πλευρά, το περιβάλλον των Διεθνών Αγορών σημειώνει σταδιακή βελτίωση, καθώς σε όλο τον Πλανήτη αναστέλλονται τα περιοριστικά μέτρα και οι Κυβερνήσεις δηλώνουν ότι δεν προτίθενται να επαναφέρουν το lockdown, έστω και αν σε μελλοντικό χρόνο ο αριθμός των κρουσμάτων της πανδημίας επανέλθει σε ανοδική τροχιά.
Έτσι, οι Κυβερνήσεις καλούνται να εφαρμόσουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε το σύνολο των πακέτων στήριξης που αναγγέλθηκαν το προηγούμενο διάστημα (στις Χώρες του G20 ξεπέρασαν τα $ 9 τρισ. με μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής), να συμβάλει στην επαναφορά των Οικονομιών στην κανονικότητα.
Σαν αποτέλεσμα, ο βηματισμός των Διεθνών Αγορών είναι ανοδικός, προεξοφλώντας το μάλλον αισιόδοξο σενάριο μιας κίνησης της Παγκόσμιας Οικονομίας σε σχήμα “U”, σύμφωνα με το οποίο μετά την ύφεση του 2020 θα ακολουθήσει ισχυρή ανάκαμψη το 2021.
Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η παρούσα ανοδική κίνηση με οδηγό τις Τραπεζικές μετοχές και η διάσπαση κρίσιμων τεχνικών ορίων της περιοχής 625 - 630 μονάδων, συνιστά ελπιδοφόρα εξέλιξη, ενώ αρκετές Εταιρείες αναγγέλλουν ήδη τα της διαχείρισης των νέων δεδομένων μετά την πανδημία. Μάλιστα, κάποιες από αυτές εκπλήσσουν θετικά, καθώς πετυχαίνουν αύξηση των μεγεθών τους, γεγονός που αποτυπώνεται και στις τιμές των μετοχών τους (ΑΔΜΗΕ, ΤΕΝΕΡΓ, Σαράντης, Quest), ενώ σύντομα ο αριθμός είναι πιθανό να αυξηθεί!
“Ωστόσο, το χαμηλό ύψος των συναλλαγών και η ρηχότητα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, δεν μπορούν να αποκλείσουν μελλοντική κίνηση του ΓΔ κάτω από τις 600 μονάδες, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στους δείκτες της γεωγραφικής μας Περιφέρειας, μετά το rebalancing“, σημειώνει ο διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Για την απόλυτη επικράτηση των αγοραστών, συνηγορεί η τελική εικόνα στις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Θετικό το κλίμα στην Ευρώπη, ακόμα μεγαλύτερα τα κέρδη στην Wall Street.
Κέρδη για το Ευρώ και για το Πετρέλαιο.
Επιθετικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στον Χρυσό, πλάγια κίνηση στο Ασήμι, προς τα $8800 υποχωρεί το Bitcoin.
Ανοδικά αναμένεται να κινηθεί το κλίμα μεταξύ των Καταναλωτών στη Γερμανία τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Ερευνητικό Οργανισμό GfK. Ο δείκτης του αναμένεται να αυξηθεί στις -18,9 μονάδες τον Ιούνιο, από την αναθεωρημένη ανοδικά μέτρηση των -23,1 μονάδων του Μαΐου. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones Newswires προέβλεπαν το αποτέλεσμα στις -18,0.
Παρά την άνοδο, το -18,9 είναι το δεύτερο πιο χαμηλό σημείο που έχει καταγραφεί ποτέ από τον Οργανισμό στη Γερμανία.
Η διάσωση με 9 δισ. ευρώ από το Γερμανικό Δημόσιο, μπορεί να κοστίσει στη Lufthansa κάποια πολύτιμα assets: κρίσιμα slots σε Αεροδρόμια στη Φρανκφούρτη και το Μόναχο.
“Η Κομισιόν ζητά από την αεροπορική εταιρεία να παραδώσει τα slots (αφορούν σε ώρες αναχώρησης - άφιξης πτήσεων) ανησυχώντας για το ότι η βοήθεια που λαμβάνει, ίσως δώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων Αεροπορικών”, σημειώνουν πηγές με γνώση του θέματος.
“Να προσβάλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο τo πακέτο διάσωσης της Lufthansa σκοπεύει η Ιρλανδική Ryanair”, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει σχέδια εκτάκτου ανάγκης, προκειμένου να είναι σε θέση να συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς την Γερμανική Κεντρική Τράπεζα”, μεταδίδει το Reuters.
Ο μεγαλύτερος Αερομεταφορέας της Λατινικής Αμερικής “LATAM Airlines Group” κήρυξε σήμερα πτώχευση στις ΗΠΑ, αλλά θα συνεχίσει, προς το παρόν, να εκτελεί τις λίγες αεροπορικές συνδέσεις που είναι ήδη προγραμματισμένες.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε ο δείκτης οικονομικής δραστηριότητας Chicago Fed τον Απρίλιο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο δείκτης Chicago Fed διολίσθησε στις -16,7 μονάδες τον Απρίλιο, από -4,9 μονάδες τον Μάρτιο.
Οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,6% στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 623.000 τον Απρίλιο. Οι Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν βουτιά 21% των πωλήσεων, στις 480.000.
Λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19, το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην περιοχή του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μειώθηκε κατά 1,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από το πρώτο τρίμηνο του 2009, στο απόγειο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν το ΑΕΠ είχε μειωθεί 2,3%, σύμφωνα με προσωρινές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Στην Ευρωζώνη και την ΕΕ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 3,8% και 3,3%, αντίστοιχα, έναντι αύξησης 01% και 0,2% στο προηγούμενο τρίμηνο.
Επιστροφή στο ΧΑ
Επιστρέφοντας στα περισσότερο εγχώριου ενδιαφέροντος, η Capital Economics δεν προσδοκά ότι θα υπάρξει μια ευρεία τάση λιτότητας, για τη μείωση του Δημόσιου χρέους μετά την πανδημία. Σημειώνει ωστόσο ότι οι πολιτικές λιτότητας θα εξακολουθήσουν να έχουν εφαρμογή σε κάποιες Αναδυόμενες, κυρίως, Χώρες, ενώ σε άλλες ενδέχεται να εξακολουθήσουν να σημειώνονται αυξήσεις φόρων για τη χρηματοδότηση των υψηλότερων δαπανών για την Υγεία. Μεταξύ των Αναδυόμενων Αγορών, η Capital Economics θεωρεί πως η επιβολή λιτότητας μετά την πανδημία θα αφορά πρωτίστως τις Βραζιλία, Μεξικό και Νότια Αφρική. Επίσης, ενώ τα επίπεδα χρέους στις Ανεπτυγμένες Αγορές φαίνονται γενικά διαχειρίσιμα, η Ιταλία και πιθανώς η Ελλάδα να αποτελέσουν εξαιρέσεις.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 623,71 (-0,10%) και 637,07 μονάδων (+2,04%). Στις 17.00 είχε υποχωρήσει στις 636,44 (+1,94%) και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 635,47 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 1,79%.
Ο τζίρος στα 67 εκατ., από τα οποία τα 4,7 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΑΛΦΑ, ΤΕΝΕΡΓ, ΜΠΕΛΑ, ΕΥΡΩΒ), ενώ ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ απασχόλησαν το 55% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΧΑΕ, ΟΛΠ και ΦΡΛΚ και με το θετικό οι ΕΕΕ, ΛΑΜΔΑ και ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Viohalco, Motor Oil, Fourlis και στο χαμηλό ο ΟΠΑΠ.
Ικανοποιητική η τελική εικόνα με 75 ανοδικές μετοχές, έναντι 29 πτωτικών, ενώ 16 τίτλοι ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές με κέρδη μεγαλύτερα του 5%.
---ΧΠΑ
Ανοδικών συνεδριάσεων συνέχεια και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν οριακή ενίσχυση στο συμβόλαιο του δείκτη και σαφώς μεγαλύτερη στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (69.158 συμβόλαια).
Στα 3.489 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 3.326 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 997, 921 για τον Ιούνιο και 76 για τον Ιούλιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.518) κινήθηκε μεταξύ 1.489 και 1.525 μονάδων.
Ελάχιστος ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Jumbo, 10.600 ΟΠΑΠ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (24.612), Alpha Bank (18.900), Πειραιώς (2.843), ΔΕΗ (930), Ελλάκτωρα (580), Εθνική (17.787), TITC (165), Μυτιληναίο (164), ΓΕΚ (212), ΑΔΜΗΕ (623), ΕΧΑΕ (131), ΟΠΑΠ (205), Τέρνα Ενεργειακή (105), Viohalco (146), Jumbo (137), Lamda Development (157), MIG (1.120).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 61.790, MIG 42.038, Alpha Bank 49.328, Εθνική 28.790, Πειραιώς 10.374.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,77% | 2020-05-14 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 0,90% | 2020-05-13 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORP. SA | 1,70% | 2020-05-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,55% | 2019-10-15 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 1% | 2020-05-13 |
Blackrock Investment Management UK Limited | ALPHA BANK SA | 1,10% | 2020-03-04 |
Oceanwood Capital Management LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 0,60% | 2020-05-21 |
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 62.302.826 τεμ., (από 60.502.826 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 20.069.753 τεμ. (19.869.753), ΔΕΗ 5.812.574 τεμ. (5.754.574), Eurobank 87.958.774 τεμ. (87.029.104), ΟΠΑΠ 1.282.394 τεμ. (1.282.394), Εθνική 15.886.116 (15.886.116), Folli Follie Group 1.120.847 τεμ. (1.120.847).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.