Συντηρείται ο ανοδικός ρυθμός στις ευρωπαϊκές αγορές, έως 4% αντιδρά το ΧΑ.
Τελευταία συνεδρίαση του Μαρτίου και εύλογα traders και επενδυτές επιχειρούν σήμερα τη βελτίωση της θέσης των χαρτοφυλακίων τους. Ενα window dressing σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να ειπωθεί με τους εμπλεκόμενους να «μετρούν» σημαντικές απώλειες μέχρι πριν από λίγες συνεδριάσεις. Ωστόσο η προσπάθεια για ένα θετικό «φίνις» αποδίδει καρπούς.
Στο ΧΑ, από τη διάρκεια της προσυνεδρίασης, οι long είχαν περάσει εντολές αγοράς, στο σύνολο των μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, εντολές που ενεργοποιήθηκαν από το πρώτο κιόλας λεπτό.
Στις 10:35, για τον Γενικό Δείκτη είχε ήδη διαγραφεί μία ισχυρή αντίδραση μεγαλύτερη του 3%, που συν τω χρόνω οδήγησε στην προσέγγιση των 580 μονάδων. Με τη συμπλήρωση της πρώτης ώρας είχε υπερκαλυφθεί ο ελάχιστος στόχος που απαιτούνταν για όσους κινούνται με γνώμονα και την τεχνική ανάλυση δεικτών και μετοχών.
Εκ προοιμίου γνωστό, αναφέρθηκε από το προσυνεδριακό σχόλιο, πως ο κλάδος στον οποίο θα επικεντρωνόταν το κύριο μέρος του ενδιαφέροντος του «γρήγορου χρήματος» θα ήταν ο τραπεζικός.
Συνακόλουθα, μετοχές-σηματωροί και blue chips, που μετά την υπερπώληση του Μαρτίου θα δικαιολογούσαν ισχυρή ανοδική διόρθωση.
Ετσι σε μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς σημειωνόταν, συγκριτικά, μεγαλύτερη αξία συναλλαγών. Σε τιμές έως και σχεδόν 12% υψηλότερα. Στις 380 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών με 7,98% και τιμές για Εθνική στο 1,288 ευρώ, για Αlpha Βank στο 0,734, για Eurobank στο 0,4374 και στο 1,395 η Πειραιώς, με την επιθετικότερη τάση από τις 4 μετοχές.
Ενθαρρυντική ένδειξη το ότι από την τεχνική πλευρά και για τον ΔΤΡ η μέχρι τώρα αντίδραση είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τη στοχοθεσία που έχει δοθεί. Ωστόσο, ακριβώς λόγω του εύρους της ανοδικής διόρθωσης, απαιτείται αυξημένη προσοχή, συνεκτιμώντας κινήσεις trading λόγω short covering και window dressing. Το πιθανότερο, αύριο, να έχουμε πιο σαφή εικόνα -πάντα βραχυπρόθεσμα- ως προς τις ζώνες στήριξης δεικτών και μετοχών-σηματωρών.
Πάνω από τις 1.400 μονάδες ο FTSE25, με ισχυρή αντίδραση (4,19%) καθώς σε «βαριές» μετοχές του δείκτη διενεργούνταν αγορές έως και 8% υψηλότερα.
Με σταθερές αγορές η Coca Cola κατά 6,14% στα 19,11 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με 3,24% στα 7,325, η Motor Oil με 2,42% στα 11,83, η Mytilineos με 3,92% στα 6,495, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 3,64% στα 5,40 ευρώ. Μεγαλύτερο ποσοστό από τις 21 μη τραπεζικές του δείκτη, το 8,51% στα 2,398 ευρώ για τη ΔΕΗ.
Με αγοραστές και σε Viohalco, Jumbo, Lamda Development, AEGEAN κ.α. και ενδεικτικό το ότι στις 11:45 με μικρό αρνητικό πρόσημο ήταν μόνον οι ΕΥΔΑΠ και ΕΧΑΕ.
Στις 82/15 η σχέση ανοδικών/πτωτικών και με 32 μετοχές να έχουν απόδοση μεγαλύτερη του 4%, με την αξία των συναλλαγών στα 14,9 εκατ. ευρώ.