ΧΑ: Στις τράπεζες το κλειδί της τάσης

Το discount στον τραπεζικό κλάδο έναντι των blue chips και ως πότε αναμένεται η «ταλαιπωρία» για τις μετοχές. Η διαφορετική εικόνα για επιμέρους τίτλους και οι κλυδωνισμοί στις διεθνείς αγορές. Η ατζέντα της εβδομάδας.

ΧΑ: Στις τράπεζες το κλειδί της τάσης

UBS και BlackRock σφυρίζουν λήξη του ράλι στις ΗΠΑ, πρόβλεψη δύο από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Jonathan Wheatley, οι αναδυόμενες αγορές προσφέρουν καλύτερη αξία και ανώτερες προοπτικές ανάπτυξης.

Θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των UBS Global Wealth Management και BlackRock Investment Institute για το 2020, έτος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ (Νοέμβριος) και εάν ναι, θα αφορά σε διόρθωση ή υποχώρηση διαρκείας και ουσιαστικής αλλαγής κατεύθυνσης για το μεγαλύτερο bull run στην ιστορία της Wall Street.

Συν τω χρόνω η επιβεβαίωση ή όχι, στην διάρκεια του έτους και καλό θα είναι να συνεκτιμήσουμε στη μεσομακροπρόθεσμη προσέγγιση μας το τι λένε οι δύο ισχυροί οίκοι.

Ωστόσο το πρόβλημα μας, με το ΧΑ, είναι το γεγονός πως χάνεται-ήδη- η πρώτη ευκαιρία και αφορμή αξιοποίησης του ανοδικού κύκλου σε Νέα Υόρκη και διεθνείς αγορές παρά τις ανησυχίες για την κινεζική κρίση. Στο διάστημα από 2 Ιανουαρίου μέχρι και 7 Φεβρουαρίου καθίσταται αδύνατη η κεφαλαιοποίηση- στο ΧΑ- όχι μόνο της διεθνούς τάσης αλλά και όσων ενθαρρυντικών εξελίσσονται στο εσωτερικό. Θεωρώ ενδεικτικό, το με την πρώτη ματιά παράδοξο, του μείον 3,39% για τη μετοχή της AlphaBank, στα 1,71 ευρώ, την αμέσως επόμενη της επιτυχημένης έκδοσης του Tier II με σημαντική υπερκάλυψη. Οπως και της υποχώρησης των ομολόγων σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Με την πρώτη ματιά, όμως, γιατί υπάρχει λόγος ουσιαστικός για την "ταλαιπωρία" του τραπεζικού κλάδου, από την αρχή του έτους. Η εκκρεμότητα με το σχέδιο "Ηρακλής", το ότι αύριο, Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου, ακόμη δεν υπάρχει κατάληξη για το πρόβλημα-κλειδί του zero risk δεν διευκολύνει τις εξελίξεις στον κλάδο.

Κωλυσιεργία, που αποτυπώνεται στο μείον 9,24% έναντι 0,81% του FTSE25 και 0,63% του ΓΔ, από την αρχή του έτους. Σύμφωνοι ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός, που συνέβαλε στην θεαματική διαφορά το 2019, παρ΄ όλα αυτά επουδενί κατέστη δυνατή η επαναπροσέγγιση του πρώτου στόχου, που ήταν η "επίτευξη" των επιπέδων-τιμών των αναγκαστικών ανακεφαλαιοποιήσεων του 2015. Δηλαδή των 1.000 plus μονάδων για τον τραπεζικό δείκτη.

Σε discount ο τραπεζικός κλάδος έναντι των blue chips, για την αρχή του 2020, και δεδομένης της στρεβλής βαρύτητας στάθμισης των μόλις 4 τραπεζικών έναντι των 21 blue chips η αγορά σε επίπεδο δεικτών έχει πρόβλημα. Οχι κατ΄ανάγκη όσον αφορά στην εικόνα και την προοπτική των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων.
Τεχνικά ο ΔΤΡ στις 803,40 μονάδες, "δείχνει" χαμηλότερα προς τις 780 μονάδες, εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά από αύριο και στη συνέχεια της εβδομάδος.

Στο σχετικό διάγραμμα του δείκτη οι 780 είναι εμφανείς, όπως και οι 833 και οι 846 όπου και οριοθετείται το stop για τις short θέσεις.

Μεστή εξελίξεων η εβδομάδα με την Coca Cola να ανοίγει, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου, την αυλαία των οικονομικών αποτελεσμάτων 2019. Θα έχουν προηγηθεί, την Τετάρτη- το βράδυ- η ανακοίνωση των μεταβολών των δεικτών MSCI (στο πλαίσιο της τακτικής 3μηνιαίας αναδιάρθρωσης) και την Τρίτη η επενδυτική ημερίδα της ΕΧΑΕ για τις ΑΕΕΑΠ, με τη συμμετοχή 10 εταιρειών του κλάδου.

Αύριο Δευτέρα λήγει η προθεσμία συμμετοχής στην αμκ της AVAX και ξεκινάει η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών, που προέκυψαν από τη μετατροπή του μερίσματος καθώς και η καταβολή του στους δικαιούχους. Σημαντική η εβδομάδα και για το "μέτωπο" των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς την Παρασκευή (14/2) λήγει η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΔΕΠΑ Υποδομών.

Από αύριο και στην περίπτωση που δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στο "μέτωπο" των τραπεζών, πολύ πιθανά να δοκιμαστεί- εκ νέου- η ευρύτερη περιοχή στηρίξεων 910-890 μονάδων, με "κλειδί" τον τραπεζικό, από την διακύμανση του οποίου θα διαμορφωθεί ανάλογα η τάση και για ΓΔ, FTSE25.

Ομως στα επί μέρους των blue chips η εικόνα είναι διαφορετική. Για τον ΟΤΕ έχει διαμορφωθεί ισχυρή long τάση, με 2% στα 14,28 την Παρασκευή, με "βλέψεις" προς το υψηλό 52 εβδομάδων, στα 14,48 ευρώ. Με την διοίκηση να προχωρά (σε έκτακτη γ.σ) σε νέο πρόγραμμα αγοράς παράλληλα με ακύρωσης μετοχών. Ο ΟΤΕ οδεύει προς νέα υψηλά, με την αποτίμηση να...φλερτάρει τα 7 δισ.

Για τον ΟΠΑΠ, στα 11,54 ευρώ, η τάση είναι long και μετά την είσοδο των νέων μετοχών είναι πιθανή η κίνηση προς τα 12 ευρώ. Θυμίζω, στα 12,66 τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Για την Coca Cola, παρά το μείον 1,35% στα 32,91 ευρώ, την Παρασκευή η τάση είναι long, με "βλέψεις" προς το υψηλό των 35,20 σε "δεύτερο χρόνο". Στα 12,2 δισ. η κεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Στα 8,55 ευρώ η AEGEAN, που την Τετάρτη σε επίσημη τελετή (παρουσία του Πρωθυπουργού) παραλαμβάνει το πρώτο A320neo. Στα 9,08 το υψηλό 52 εβδομάδων.

Στα 8,40 με πρόσφατο υψηλό στα 8,67 ευρώ για την Τέρνα Ενεργειακή, που στοχεύει στην υπέρβαση του ορίου του 1 δισ. - σε όρους χρημ. αξίας- για πρώτη φορά στην χρημ. ιστορία της.

Στα επί μέρους των μετοχών του δείκτη, υπό διαμόρφωση long τάσης για ΕΛΠΕ, ΑΔΜΗΕ,ΔΕΗ,Sarantis, Fourlis, Jumbo, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μένει να αποσαφηνισθεί για Motor Oil, Mytilineos, Lamda Development, EXAE.

Συγκριτικά ικανοποιητική η εικόνα στη μεσαία κεφαλαιοποίηση (Πλαστικά Θράκη, Πλαίσιο, Quest, Autohellas, AVAX, ΚΡΙ ΚΡΙ, ΙΑΣΩ κ.α ) αλλά και στη χαμηλότερη.

Στα 58,9 εκατ. ο μέσος ημερήσιος τζίρος (μειωμένος κατά 20,6% σε σχέση με την προηγούμενη) αδυνατεί να υποστηρίξει οποιαδήποτε πειστική κίνηση πέραν των 935 μονάδων. Κάτι, που επιβεβαιώθηκε στις 5 τελευταίες συνεδριάσεις.

Στα 62,9 δισ. η συνολική αποτίμηση των εισηγμένων αρκετά χαμηλότερα του ευρωπαικού μέσου όρου ως σχέση προς το ΑΕΠ. Ωστόσο η υποαπόδοση του τραπεζικού σε συνδυασμό με την αποτίμηση συνολικά των 4 ομίλων "φρενάρει" την όποια προσπάθεια (πάντα σε επίπεδο δεικτών). Ενδεικτικό το ότι η Coca Cola με αποτίμηση μεγαλύτερη των τραπεζικών ή ο ΟΤΕ με σχετικά κοντινή "βαραίνουν" δυσανάλογα συγκριτικά.
Στρέβλωση για όσους παρακολουθούν το ΧΑ, μέσα από την εικόνα των δεικτών και όχι με γνώμονα την ξεχωριστή για κάθε ένα blue chip ή ακόμη και από τις χαμηλότερες κατηγορίες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v