Κέρδη στις ευρωαγορές μετά τους δασμούς των ΗΠΑ, σε συνέχεια του... πρωινού ράλι στην Κίνα. Στον ρυθμό αντίδρασης και το ΧΑ.
Επαναφορά προς τις 12.100 μονάδες για τον DAX στη Φρανκφούρτη, ενθαρρυντική, για τους long, η πρώτη εικόνα από τα futures στη Wall Street. Τελευταία συνεδρίαση μίας εβδομάδας, με κύρια χαρακτηριστικά την απολύτως φυσιολογική διόρθωση στη Νέα Υόρκη, την αυξημένη μεταβλητότητα και τις βραχείες κινήσεις από την πλευρά των traders.
Στο ΧΑ βγαίνει η αντίδραση, στην οποία αναφερόμασταν στο χθεσινό προσυνεδριακό σχόλιό μας, πως θα έπρεπε να επιβεβαιωθεί Πέμπτη-Παρασκευή και προφανώς η αφορμή δίνεται κυρίως από την αλλαγή κλίματος/τάσης στα ξένα χρηματιστήρια και δευτερευόντως από 2-3 λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά στα επιμέρους.
Επαναφορά υψηλότερα των 740 μονάδων, για τον ΓΔ, με αιχμή -ποιον άλλον- τον τραπεζικό κλάδο-κλειδί σχεδόν όλων των βραχυπρόθεσμων κύκλων της αγοράς. Προς τις 600 μονάδες ο ΔΤΡ και αφού νωρίτερα ο δείκτης είχε εκκινήσει (με μικρό ανοδικό χάσμα) λίγο πάνω από τις 580 μονάδες.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι 580 πιθανότατα θα λειτουργήσουν ως σημείο στήριξης για αυτή την εβδομάδα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ερχόμενη. Το 62% της αξίας συναλλαγών στις μετοχές του κλάδου, ποσοστό ενδεικτικό, για πολλοστή φορά, της επικέντρωσης των funds και των short term traders.
Μεγαλύτερος τζίρος και υψηλότερο ποσοστό αντίδρασης για τη μετοχή της Εθνικής (με περισσότερα στοιχεία να αναρτώνται στον Εκηβόλο) και τις Eurobank, Πειραιώς και Alpha Bank κατά σειρά ποσοστού ανόδου.
Για το πού θα κριθεί η τάση μάς είχε προϊδεάσει από νωρίς ο Γιώργος Α. Σαββάκης, επίσης από νωρίτερα η αγορά είχε τον... γνώμονα της Morgan Stanley, αλλά και σύμφωνα με το έγκυρο ρεπορτάζ του Χρήστου Κίτσιου τις αλλαγές στο mega deal για τα NPEs της Πειραιώς.
Τούτων δοθέντων αλλά και της σώφρονος απόφασης της Αθήνας να βάλει στον... πάγο την έκδοση κρατικού ομολόγου, όπως αποκαλύπτει η Ελενα Λάσκαρη, επαναφέρουν τους long στο παιχνίδι.
Πέραν του τραπεζικού, όπου και μαίνονται οι κινήσεις των traders, ενθαρρυντικό είναι το κλίμα και για τα blue chips αλλά και στις χαμηλότερες κατηγορίες καθώς, αφορμής δοθείσης, οι θέσεις «γυρίζουν» σε long καθώς τις προηγούμενες τέσσερις συνεδριάσεις δόθηκαν ευκαιρίες επανατοποθέτησης από χαμηλότερα επίπεδα τιμών.
Ετσι με τον ΟΤΕ υψηλότερα στα 11,46 αλλά με την Coca Cola χαμηλότερα στα 31,80 ευρώ σταθμίζεται (κατά το 20% της βαρύτητας των δύο μετοχών) η τάση, αφήνοντας περιθώριο σε δυνάμεις να αναπτυχθούν long σε μία σειρά μετοχών που το τελευταίο διάστημα «έδωσαν» χαμηλότερες τιμές. Στα 9,295 η μετοχή της Μυτιληναίος, στα 20,68 της Motor Oil, στα 11,30 της Grivalia, στα 20,45 του ΟΛΠ, στα 4,93 της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 3,08 της Viohalco.
Ενδεικτικό το ότι στη συμπλήρωση της πρώτης ώρας συνεδρίασης σε αρνητικό πρόσημο ήταν μόνο η μετοχή της Coca Cola, η δε σχέση ανοδικών/πτωτικών ακριβώς αντίθετη απ' ό,τι χθες με 60 στο συν και 17 στο μείον.
Σε εβδομαδιαία μέτρηση για τον ΓΔ η απόδοση είναι αρνητική κατά 4,56%, περίπου όσο για τον FTSE25, με τον ΔΤΡ στο μείον 6,74% για το ίδιο διάστημα.
Στα 9,8 εκατ. ο τζίρος λίγο πριν τις 11:30.