Οι τελευταίες πρωτοβουλίες που δείχνει να παίρνει ο Πρόεδρος Τραμπ, με σκοπό (;) να επιταχύνει τις εμπορικές συζητήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, έφεραν σημαντικές αναταράξεις στις Διεθνείς Αγορές και κατ΄ επέκταση και την πολυαναμενόμενη διόρθωση στο Χ.Α.
Μία διόρθωση, με όλες τις γνωστές και μακροχρόνιες στρεβλώσεις και παθογένειες που χαρακτηρίζουν το Ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο ανεβαίνει με λίγους Δεικτοβαρείς τίτλους και πέφτει με όλους (!)
Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στα χαμηλά ημέρας, δεν υπήρχε τίτλος από τον FTSE25, που να διασώζεται έστω αμετάβλητος, ενώ οι πτωτικές μετοχές ήταν υπερεξαπλάσιες αυτών με θετικό πρόσημο, αναλογία που βελτιώθηκε οριακά προς το τέλος.
Μάλιστα η πτώση επεκτάθηκε μεταξύ “δικαίων και αδίκων” και συμπεριέλαβε ακόμα και μετοχές εταιρειών, οι οποίες δημιούργησαν θετικές εκπλήξεις από τα αποτελέσματα της παρελθούσας χρήσης και τα οποία “απαιτούσαν” καλύτερη “χρηματιστηριακή μεταχείριση”.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι “την επόμενη Παρασκευή θα αυξήσει τους δασμούς, στο 25%, σε ορισμένα Κινεζικά Προϊόντα, ενώ θα επιβάλει επιπρόσθετους δασμούς και σε άλλα εισαγόμενα είδη, συνολικής αξίας $325 δισ.”.
“Ως απάντηση στις νέες απειλές που εξαπέλυσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, η Κυβέρνηση της Κίνας εξετάζει το ενδεχόμενο να ακυρώσει τις διαπραγματεύσεις για το Εμπόριο, που είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν την τρέχουσα εβδομάδα”, όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η εφημερίδα “The Wall Street Journal”.
Ακολούθησε νέο “χτύπημα” από τον Αμερικανό Πρόεδρο σήμερα. “Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χάσει, για πολλά χρόνια, $600 με $800 δισ. τη χρονιά, στο Εμπόριο. Με την Κίνα, χάνουμε $500 δισ. Λυπάμαι, αλλά δεν πρόκειται να το κάνουμε αυτό πια”, αναφέρει σε σημερινό μήνυμά του στο Twitter.
Πριν από αυτές τις εξελίξεις, που άλλαξαν το κλίμα στις Αγορές, είχε προηγηθεί αναβάθμιση του Ελληνικού αξιόχρεου σε “ΒΒ (Low)” από “Β (High)” από τον Καναδικό Οίκο DBRS την Παρασκευή, μεταβάλλοντας, παράλληλα, την τάση σε σταθερή, από θετική. Oπως αναφέρει, “η αναβάθμιση αντανακλά την επιτυχημένη ολοκλήρωση δυο μεταμνημονιακών αξιολογήσεων, την έξοδο στις Αγορές με έκδοση ομολόγου και την έγκριση της εκταμίευσης του 1 δισ. ευρώ προς την Αθήνα”.
Η DΒRS προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης φέτος στο 2,3%, από ρυθμό 1,9% το 2018. Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα υπερβεί το στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Η παραπάνω αναβάθμιση, το ταμπλώ έδειξε ότι είχε προεξοφληθεί από την Αγορά και όλα συνηγορούν ότι τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της βραχυπρόθεσμης τάσης, θα τον έχουν οι Διεθνείς Αγορές.
Απολύτως ουδέτερα τα μηνύματα από την Αγορά ομολόγων, με την απόδοση του 10ετους να παραμένει, ουσιαστικά, αμετάβλητη και να διαμορφώνεται στο 3,341%, ενώ στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, θα πρέπει να προστεθεί και η παραμονή του τζίρου στα γνωστά χαμηλά επίπεδα, των τελευταίων ημερών.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των Αναλυτών
“Η αναβάθμιση της πιστοληπτική ικανότητας της Ελληνικής Οικονομίας από τον Καναδικό Οίκο DBRS, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, είναι καλοδεχούμενη, με την Επενδυτική Κοινότητα να καλείται να την τιμολογήσει στη σημερινή συνεδρίαση. Θα απαιτηθεί, ωστόσο, ουσιαστική συναλλακτική αναβάθμιση, για να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις υπέρβασης του ‘οχυρού’ των 780 μονάδων, για το Γ.Δ. και με προαπαιτούμενη την υποβοήθηση από τον Τραπεζικό κλάδο”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Η επιβαρυμένη τάση στις Διεθνείς Αγορές, αναφορικά με τον εμπορικό πόλεμο, θα επηρεάσει την κατεύθυνση της Εγχώριας Αγοράς”, εκτιμούσε η Beta Sec.
“Οι τελευταίες συνεδριάσεις, δεν έχουν αλλάξει την γενική εικόνα της Αγοράς. O ΓΔ κινείται σε ανοδικό κανάλι, με όρια, αυτή τη στιγμή, τις 755 και 782 μονάδες, δείχνει όμως την αδυναμία του και οι πρώτες μετοχές έχουν δώσει σήματα διόρθωσης. Αντίσταση έχουμε στις 787 και πρώτη σημαντική στήριξη 751 μονάδες”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“Πιστεύουμε ότι η Αγορά σήμερα θα είναι ασταθής, καθώς απουσιάζουν οι σημαντικές ειδήσεις από το εσωτερικό, ενώ και η διεθνής ψυχολογία φαίνεται νευρική”, επεσήμαινε η Eurobank Eq.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας από το ταμπλώ των Τραπεζικών μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης και οι τέσσερις μετοχές κινήθηκαν μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ενώ μόνιμα στο “κόκκινο” κινήθηκε και ο Τραπεζικός δείκτης, υποχωρώντας μέχρι τις 610,53 μονάδες. Στις 17.00 βρέθηκε στις 612,55 (-4,03%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 612,85 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 3,98%.
Να σημειωθεί ότι το κλείσιμο του εν λόγω δείκτη χαμηλότερα των 613 μονάδων, δίνει ημερήσιο σήμα εξόδου, με τις επόμενες στηρίξεις να εντοπίζονται στις 598, 555 και 470 μονάδες.
Από εκεί και πέρα, μπορεί στην τελική εικόνα του “κατακόκκινου” FTSE25, να “επέπλευσαν κάποια πράσινα σημάδια (ΔΕΗ +1,98%)”, όμως η “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς παραπέμπει στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, για την εξαγωγή “ασφαλέστερων” συμπερασμάτων και από ότι φαίνεται, οι εν δυνάμει πωλητές ανακτούν τον πρώτο λόγο, όσον αφορά την διαμόρφωση της απόλυτα βραχυπρόθεσμης τάσης.
Ερχόμενοι στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips και σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Χρ. Κολώνα, “στο ‘τρίγωνο’ Ελληνικού Δημοσίου - Ομίλου Λάτση - Θεσμών θα κριθεί η τύχη των ΕΛ.ΠΕ, μετά την άγονη διαδικασία του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του 50,1% των μετοχών της Πετρελαϊκής εταιρείας. Και οι εξελίξεις αυτές, όπως αναφέρουν πηγές του ‘Euro2day.gr’, αναμένεται να τρέξουν εντός του επόμενου δεκαημέρου. Συγκεκριμένα οι δύο Μέτοχοι, Δημόσιο και Paneuropean Oil and Industrial Holdings, που είχαν αποπειραθεί να πωλήσουν από κοινού το 50,1% των μετοχών της εισηγμένης, θα πραγματοποιήσουν ραντεβού προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους ως προς τη μετοχική τους θέση στα ΕΛ.ΠΕ.”.
Ο τίτλος των Ελ. Πετρελαίων (-2,60%) κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση κοντά στο κάτω όριο της ζώνης στήριξης 8,40 – 8,21. Αν χαθεί το εν λόγω επίπεδο, η επόμενη στήριξη στα 8,12 – 8,07 ευρώ. Το ημερήσιο “stop short” στα 8,60 ευρώ, ενώ έχει ισχυροποιηθεί σημαντικότατα η επόμενη αντίσταση στα 9,24 ευρώ.
Μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε και η μετοχή της Μυτιληναίος και σαν να μην έφτανε αυτό έχασε και την σημαντική στήριξη στα 9,36 ευρώ, δίνοντας ημερήσιο σήμα εξόδου. Οι επόμενες στηρίξεις στα 9,08 και 8,66 ευρώ, ενώ πρώτη σημαντική αντίσταση στα 9,77 – 9,86 ευρώ.
Με τα δημοσιονομικά θέματα θα αρχίσουν αύριο στις 10.00 οι επαφές των Κυβερνητικών Στελεχών με τους Επικεφαλής των Κλιμακίων των Θεσμών, για την τρίτη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Ακολούθως οι συζητήσεις θα αφορούν σε χρηματοπιστωτικά ζητήματα (14.00) και στην πορεία των μεταρρυθμίσεων (16.00).
Επιστρέφοντας στο Χ.Α. υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι 5.616.600 μετοχές της εταιρείας Ιντερτέκ (-0,88%), οι οποίες προέκυψαν από το πρόσφατο Reverse Split των μετοχών, σε αντικατάσταση των 11.233.200 παλαιών μετοχών της εταιρείας. Από την ίδια ημερομηνία, το σύνολο εισηγμένων μετοχών της εταιρείας στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανέρχεται σε 5.616.600, με τελική ονομαστική αξία εκάστης €0,50 – κατόπιν της επακόλουθης μείωσης της ονομαστικής αξίας της μετοχής – και με προσαρμοσμένη τιμή εκκίνησης μετοχής €0,5700.
Από εκεί και πέρα, τουλάχιστον προβληματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, κόντρα στις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των Αναλυτών που, μετά και την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων για τα αποτελέσματα του 2018, θεωρούσαν πως “το 2019, εκτός από τις παραδοσιακές δυνάμεις που είθισται να ‘οδηγούν την κούρσα’ των αποτιμήσεων, θα έχει πλέον και νέους πρωταγωνιστές από την μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση, ιδιαίτερα μετά την ταχύτατη έξοδο δεκάδων εταιρειών από το Χ.Α., από τα μέσα του 2018. Ως εκ τούτου η εξέταση των μικρότερων κεφαλαιοποιήσεων και η προσθήκη τους σε ένα μακροπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο έχει βάση, από την στιγμή που και συναλλακτικά έχει παρατηρηθεί αισθητή βελτίωση στο συγκεκριμένο τμήμα της Αγοράς”.
Σε κάθε περίπτωση και μένοντας στα “χαμηλότερα στρώματα του ταμπλώ”, επιμένουν πλαγιοκαθοδικά οι Κέκροψ (-5,53%) από τα 1,73 ευρώ (κλείσιμο 23/4), Ιντρακόμ (-3,86%) από τα 1,008 ευρώ (κλείσιμο 15/4) και Μοτοδυναμική (-3,36%) από τα 0,815 ευρώ (κλείσιμο 25/4), αναιμική η αντίδραση στην Byte (+1,42%) αν ληφθεί υπ όψιν ότι είχαν προηγηθεί έξι πτωτικές και δύο αμετάβλητες συνεδριάσεις, στις τελευταίες οκτώ, επιμένει πλαγιοανοδικά από 25/4 ο Καρέλιας (+1,49%), ενώ δεύτερη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση συμπλήρωσε ο Περσέας (+1,44%), αλλά με “ανοιχτές” εντολές αγορών.
Σε ημερήσιο “short” γύρισαν οι βασικοί δείκτες του Χ.Α., καθώς χάθηκαν οι 758 και 1966 μονάδες, για ΓΔ και FTSE25, αντίστοιχα.
Σε περίπτωση συνεχόμενης πίεσης, από πλευράς πωλητών, οι επόμενες στηρίξεις, για τον Γενικό Δείκτη, στις 739 – 730 και 705 μονάδες και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης στις 1940, 1913, 1908, 1885, 1823 και 1802 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Δύο ‘κουτσές’ εβδομάδες, με την Αγορά, ουσιαστικά, να μένει αμετάβλητη και παράλληλα με αυτή ο τζίρος να μειώνεται σημαντικά, περιμένοντας την επόμενη κίνηση για να αυξηθεί”, επισημαίνει ο Ηλίας Ζαχαράκης.
Η S&S δεν μας έκανε την χάρη να μας αναβαθμίσει, σε αντίθεση με την Καναδική DBRS που αναβάθμισε το αξιόχρεο σε “BB”, από “B”, αλλάζοντας το trend σε σταθερό και αναμένοντας το ΑΕΠ να τρέξει με 2,3%.
Πλέον μπήκαμε στον Μάιο, με την ιδιαιτερότητα ότι είναι μήνας εκλογών και μάλιστα Πανευρωπαϊκά, γεγονός που θα μας δώσει μία πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει πολιτικά το 2019.
Το πολύ σημαντικό θέμα των 120 δόσεων φαίνεται επιτέλους να τελειώνει, γεγονός που μπορεί να δώσει σημαντικές ανάσες στα Ταμεία του Κράτους, αλλά και σε προβληματισμένες Εταιρείες και Φυσικά Πρόσωπα.
Ο Τραπεζικός κλάδος έχει μπροστά του σημαντικά ραντεβού με τους Θεσμούς και με τον Επικεφαλής του SSM, γεγονός που μπορεί να βγάλει νέα, έστω και με καθυστέρηση.
“Αγκάθι” στα μέχρι τώρα αποτελέσματα αυτά της ΔΕΗ, που κατάφεραν να πάρουν πίσω όλα τα κέρδη του 2019, γυρνώντας και πάλι τον τίτλο στην πολύ σημαντική ζώνη των 1,30 – 1,25 ευρώ. Οξύμωρο είναι ότι προχθές αποπλήρωσε το 5ετες ομόλογό της, αξίας μεγαλύτερο της κεφαλαιοποίησής της..
Μπορεί η εταιρεία να έχει σημαντικά προβλήματα, παρόλα αυτά δεν παύει να είναι μία εταιρεία που είναι δύσκολο να αποτιμηθεί, έχοντας ακόμα πολύ μεγάλες δυνατότητες σε περίπτωση που νοικοκυρευτεί.
Παραμένουμε μεσοπρόθεσμα αισιόδοξοι για την Αγορά, έχοντας μπει στον μήνα που συνηθίζουμε να λέμε “Sell in May, and go away” με το Χ.Α. να δικαιολογεί μία διόρθωση από τα τρέχοντα επίπεδα.
Οι Ευρωεκλογές μπορεί να παίζουν τον ρόλο τους, μιας και το αποτέλεσμα μπορεί να μας δώσει μία πιο καθαρή εικόνα, στο τι θα ακολουθήσει στις Εθνικές.
Από πλευράς Κυβέρνησης, χρειάζεται προσοχή στο τι θα μοιράσει προεκλογικά, μιας και υπερβολές μπορεί να επηρεάσουν την Αγορά.
Από την μία η κίνηση στο να θέλουν να μειώσουν σταδιακά την φορολογία είναι θετική, από την άλλη το πολύ μεγάλο υπέρ πλεόνασμα επηρεάζει την ανάπτυξη σε μεγάλο βαθμό.
“Το πιο σημαντικό θα ήταν να γίνει μία προσπάθεια δημιουργώντας νέες φορολογικές βάσεις, ώστε να έρθουν άμεσα νέες Ξένες επενδύσεις, που θα βοηθήσουν σημαντικά την ανάπτυξη”, σημειώνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Από απόλυτη επικράτηση των πωλητών, χαρακτηρίστηκε η πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, για τις μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού. Αργία στο Τόκυο.
Αρνητικό το κλίμα στην Ευρώπη (αργία στο Λονδίνο), αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στο NYSE.
Μικρές απώλειες για Πετρέλαιο, Ευρώ και Χρυσό.
Με αδύναμο βηματισμό εισέρχεται στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η Οικονομία της Ευρωζώνης. Ο σύνθετος τελικός δείκτης ΡΜΙ της IHS Markit, υποχώρησε στις 51,5 μονάδες τον Απρίλιο, από 51,6 τον Μάρτιο. Όπως μεταδίδει το Reuters, ήταν υψηλότερα από την πρώτη εκτίμηση για 51,3, αλλά κοντά στο όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.
Βελτιωμένη εμφανίζεται η διάθεση των Επενδυτών στην Ευρωζώνη, καθώς μπαίνουμε στον Μάιο. Η άνοδος στο κλίμα καταγράφεται για τρίτο συνεχόμενο μήνα, ενώ έφτασε στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο του 2018. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Ερευνών “Sentix”, ο δείκτης επενδυτικού κλίματος στις 19 Χώρες του Ευρώ αυξήθηκε στις 5,3 μονάδες τον Μάιο, από -0,3 τον Απρίλιο. Οι Αναλυτές ανέμεναν να ανέλθει στο 1,4.
Σταθεροποιητικά κινήθηκε το Λιανεμπόριο στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο. Οι πωλήσεις στις 19 Χώρες του Ευρώ ήταν αμετάβλητες, σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για 0,1% πτώση, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε σύγκριση με τον περσινό Μάρτιο, ο τζίρος στο Λιανεμπόριο αυξήθηκε κατά 1,9%, ελαφρώς υψηλότερα από τις προσδοκίες της Αγοράς για άνοδο κατά 1,8%.
Επιστροφή στο ΧΑ
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος που εκπονεί το ΙΟΒΕ υποχωρεί τον Απρίλιο στις 100,3 μονάδες (από 101,3), ενώ κινείται σε επίδοση χαμηλότερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (102,6). Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, στην πλευρά των Επιχειρήσεων, μόνο στη Βιομηχανία καταγράφεται ήπια βελτίωση των προσδοκιών. Αντίθετα, στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται επιδείνωση.
Με σύσταση “overweight” επανεκκινεί την κάλυψη της μετοχής της Τέρνα Ενεργειακή η Alpha Finance, θέτοντας τιμή - στόχο 9,50 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχωρώντας μέχρι τις 753,21 μονάδες (-2,73%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 753,66 (-2,67%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 754,2 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 2,6%.
Ο τζίρος στα 43,7 εκατ., από τα οποία τα 1,4 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΑΛΦΑ), ενώ ΟΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΤΕ απέσπασαν το 36% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το θετικό πρόσημο οι ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ, ΑΡΑΙΓ, ΒΙΟ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΓΡΙΒ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΕΛΠΕ, ΕΧΑΕ, ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΤΕΝΕΡΓ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Lamda Development.
Κάκιστη η τελική εικόνα με 16 ανοδικές μετοχές, έναντι 94 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 4%.
----ΧΠΑ
Με συνεδρίαση σημαντικής διόρθωσης, ξεκίνησε η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και στην Αγορά Παραγώγων, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν αισθητή αύξηση τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (28.451 συμβόλαια).
Στα 8.068 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 7.945 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Μάιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.526, 1.437 για τον Μάιο και 89 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.958,25) κινήθηκε μεταξύ 1.955,25 και 1.988 μονάδων.
Μικρός, ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (5.000 Εθνική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.624), Alpha Bank (4.951), Πειραιώς (5.408), ΔΕΗ (1.797), Εθνική (5.968), Τρ. Αττικής (303), MIG (2.221), ΑΔΜΗΕ (153), Τέρνα Ενεργειακή (361), ΓΕΚ (206), ΟΠΑΠ (333), Μυτιληναίο (1.022), ΟΤΕ (379), Ελλάκτωρα (540), Ιντρακόμ (105), Intralot (126), ΟΛΠ (380), Viohalco (173).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 67.206, Alpha Bank 49.336, Εθνική 51.225, MIG 73.571, ΔΕΗ 15.213, Πειραιώς 26.092, Ελλάκτωρα 10.108, Μυτιληναίο 10.242.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,81% | 2018-01-18 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,83% | 2018-01-16 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,70% | 2019-03-22 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,73% | 2019-04-30 |
Oceanwood Capital Management LTD | ALPHA BANK SA | 0,92% | 2019-04-05 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 43.345.245 τεμ., (από 43.477.245 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.732.929 τεμ. (25.709.229), ΔΕΗ 6.528.348 τεμ. (6.528.348), Eurobank 84.554.961 τεμ. (87.777.672), Εθνική 15.793.607 τεμ. (15.843.607), ΟΠΑΠ 1.249.572 τεμ. (1.249.572), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.