Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed. Παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου πήρε το Brexit, σε ακόμη μία συμβιβαστική λύση των Ευρωπαίων.
Στη Νέα Υόρκη, οι traders επικεντρώθηκαν στα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα οι κινήσεις τους να είναι οριακές. Ενδεικτικό το 0,35% του S&P 500 στις 2.888,21 μονάδες, συνεχίζοντας σε ανοδική τάση.
Στο ΧΑ, η απουσία νέων και εξελίξεων οδήγησε τους επενδυτές στο να επιλέξουν το... σημειωτόν, με τον Γενικό Δείκτη, για ακόμη μία συνεδρίαση, να συσσωρεύει υψηλότερα των 750 μονάδων. Από τη συνεδρίαση της 3ης Απριλίου μέχρι και τη χθεσινή, ο ΓΔ «παίζει» με την ευρύτερη περιοχή και τοπική κορυφή τις 758,93 μονάδες της Τρίτης.
Ακόμη μία ημέρα που η μετακύλιση θέσεων και οι επιλεκτικές κινήσεις ήταν ίσως η πιο πρόσφορη λύση, τουλάχιστον προσώρας και για όσο δεν δίνεται λύση προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ετσι σε τράπεζες, σε blue chips, αλλά και σε χαμηλότερες κατηγορίες σημειώθηκαν μεικτές τάσεις. Για παράδειγμα στις τραπεζικές με θετικό πρόσημο Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς με τη μεγαλύτερη άνοδο 2,12%, με απώλειες η Εθνική. Στα blue chips, OTE και Coca Cola με ισχυρή ανοδική τάση αντέδρασαν υψηλότερα, διευκολύνοντας το έργο των long στο να συντηρηθεί ο δείκτης πάνω από τις 1.928 μονάδες. Στις 50 με 44 η σχέση ανοδικών/πτωτικών, με συγκεκριμένες μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κατηγορίας να ξεχωρίζουν (ΕΚΤΕΡ, Profile, ΑΒΑΞ).
Ενα déjà vu των τελευταίων συνεδριάσεων περιμένουν και για σήμερα οι αναλυτές, ενόσω λείπει το μεγάλο νέο, η επιχειρηματική εξέλιξη που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά. Θα έλεγε κάποιος πως αυτό διευκολύνει και τους μεν/πωλητές και τους δε/αγοραστές, με την προσοχή να έχει αρχίσει να εστιάζεται προς την 26η Απριλίου, ημέρα βαθμολόγησης της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch.
Στις 626 μονάδες ο Δείκτης Τραπεζών, μετρώντας κέρδη 2,37% σε διάστημα εβδομάδας και 18,23% σε μηνιαίο, επιβεβαιώνοντας -μέχρι σήμερα- τον χαρακτηρισμό του Απριλίου στον ίσως καλύτερο μήνα για το ΧΑ. Στα αντίστοιχα διαστήματα, για τον ΓΔ η απόδοση είναι 0,82% και 8,47%, δηλαδή συνεχίζεται η υπεραπόδοση των τραπεζικών έναντι της αγοράς και του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης.
Ισχυρή η παρουσία των αγοραστών σε ΟΤΕ και Coca Cola, καθώς με συναλλαγές 13,482 εκατ. και 974 χιλιάδες ευρώ οδήγησαν τις δύο βαρύτερες μετοχές του χρηματιστηρίου κατά 1,32% και 2,01% υψηλότερα στα 12,30 και 30 ευρώ, στα υψηλά ημέρας. Μάλιστα στον ΟΤΕ η υψηλή τιμή διαμορφώθηκε, λες, με... τράβηγμα στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, στις δημοπρασίες. Πλέον σε απόσταση μόλις 100 εκατ. ο Οργανισμός από το όριο των 6 δισ., η υπέρβαση του οποίου αποτελούσε bet για ισχυρούς επενδυτές. Στοίχημα που κατά πώς φαίνεται θα κερδίσουν, με τη μετοχή του ΟΤΕ σε μία θεαματική πορεία από την αρχή του έτους (29,20%), σε ένα πρώτο 3μηνο (και κάτι) που χρόνια έχει να δει η αγορά. Προφανώς σημείο των καιρών αυτό που γίνεται στον Οργανισμό, με στήριξη και από το πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών (m/m η Morgan Stanley).
Για σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν και λόγω ειδησεογραφίας η Εθνική («Καθαρίζει» με τα NPLs πολύ μικρών επιχειρήσεων, σημείωνε νωρίτερα ο Χρήστος Κίτσιος), η ΔΕΗ (σε σχέδιο τιτλοποίησης χρεών με στόχο έσοδα έως 300 εκατ. ευρώ, κάνει λόγο ο Χρήστος Κολώνας).
Στο 1,82 ευρώ η μετοχή της Εθνικής, η μόνη με αρνητικό πρόσημο από τις συστημικές χθες, «χρωστά» σήμερα-αύριο μία αντίδραση πάνω από το 1,853. Στο 1,699 η μετοχή της ΔΕΗ μπορεί να δοκιμάσει την υπέρβαση του 1,714 ευρώ.
Τεχνικά ενδιαφέρον έχουν ο ΟΛΠ πάνω από τα 18,50 ευρώ, η Grivalia εάν μέχρι την απορρόφηση πιάσει τα 11,50 ευρώ, ο Μυτιληναίος εάν «γυρίσει» υψηλότερα των 9,50 ευρώ. Από τη μεσαία κατηγορία, ο ΑΒΑΞ «δείχνει» προς το 0,48 ευρώ, στις μετοχές του ομίλου Κόκκαλη θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση σήμερα-αύριο, μετά το πιεστικό διήμερο, ενώ για το ΚΡΙ ΚΡΙ προέχει τα 5 ευρώ να αποτελέσουν σημείο αναφοράς και στήριξη για υψηλότερα επίπεδα τιμών και χρηματιστηριακής αξίας (προς τα 200 εκατ. ευρώ).