Με τις Δεικτοβαρείς Τραπεζικές μετοχές εμφανώς κουρασμένες, το μεγαλύτερο κομμάτι του μη Τραπεζικού 25αρη απόλυτα επιφυλακτικό και τους αγοραστές να έχουν “σαλπίσει υποχώρηση”, όσον αφορά τις επιλεκτικές τους τοποθετήσεις σε τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης, ευνόητο είναι η κόπωση να γίνεται αισθητή σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του εγχώριου χρηματιστηριακού ταμπλώ.
Το τελευταίο είχε σαν αποτέλεσμα, στο μεγαλύτερο κομμάτι της συνεδρίασης, οι μετοχές με αρνητικό πρόσημο να είναι υπερδιπλάσιες αυτών με θετικό, κάτι που διορθώθηκε στο τελευταίο ημίωρο και τις τελικές δημοπρασίες, όμως οι αρνητικές εντυπώσεις παρέμειναν, ενώ τα πράγματα για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. θα ήταν σαφώς χειρότερα, αν έλλειπαν οι βοήθειες από Jumbo (+2,19%), ΟΠΑΠ (+2,03%) και ΟΤΕ (+2,32%).
Όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα οι βασικοί δείκτες του Χ.Α. θα διεκδικήσουν κάτι εντυπωσιακά καλύτερο και όλα τα παραπάνω με “άγνωστο Χ” το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή συνεδρίαση διεξήχθη εν μέσω μικρών κερδών για τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια και επιφυλακτικά θετικού ξεκινήματος στην Wall Street, ενώ οριακή αύξηση παρουσιάζει η απόδοση του Ελληνικού 10ετους ομολόγου (3,779%).
Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, επισημαίνοντας περισσότερο από την διαφαινόμενη κόπωση των Δεικτοβαρών μετοχών, την επιστροφή του τζίρου σε χαμηλότερα επίπεδα, παρά τις σχετικές βοήθειες από τις προσυμφωνημένες συναλλαγές.
Οι πρωινές εκτιμήσεις των αναλυτών
“Η συναλλακτική κόπωση και η έλλειψη νέων καταλυτών, διαμορφώνουν χαμηλές προσδοκίες σε σχέση με τη συνέχιση μιας ακόμη ανοδικής συνεδρίασης. Τα ετήσια αποτελέσματα ανακοινώνουν σήμερα το πρωί ο Μυτιληναίος και η Frigoglass, ενώ μετά τη συνεδρίαση ακολουθούν η Alpha, η Εθνική, η Aegean και η Lamda. Παράλληλα, η Αγορά θα αξιολογήσει τις ικανοποιητικά βελτιωμένες επιδόσεις που ανακοίνωσε ο ΟΠΑΠ”, ανέφερε η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ.
“Το επιλεκτικό ενδιαφέρον για τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και η εναλλαγή των αγοραστών σε άλλες εταιρείες, θα σταθεροποιήσει την Αγορά” εκτιμούσε η Beta Sec.
“Συνεδρίαση χθες με αρκετές διακυμάνσεις και το συνηθισμένο τζίρο, έδειξε να μένει από δυνάμεις. Η κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία, έδωσε ώθηση στις Τράπεζες, οι οποίες όμως δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τα κέρδη τους. Ίδια εικόνα και για τα υπόλοιπα Blue Chips, που έκλεισαν μακριά από τα υψηλά τους. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 706 και αντιστάσεις στις 730 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1848 και αντίσταση στις 1880. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 522 μονάδες και αντιστάσεις στις 571 - 603. Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, συσσωρεύει εντός του καναλιού 700 - 730 με τους ταλαντωτές να είναι σε ουδέτερη ζώνη. Ο στόχος για 715 - 730 μονάδες παραμένει, η Αγορά όμως δείχνει να μένει από δυνάμεις και επιδεικνύει δυσκολία να συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς”, σημείωνε η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ.
“O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 713 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 720 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 702 μονάδες (ΚΜΟ 20). Η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ανακοινώνουν σήμερα αποτελέσματα 4ου τριμήνου, ενώ αύριο ανακοινώνει η Τρ. Πειραιώς”, επεσήμαινε η Merit Sec.
Πως κινήθηκαν οι τραπεζικές μετοχές
Επιστρέφοντας στα της σημερινής συνεδρίασης και ξεκινώντας την αναφορά από το ταμπλώ των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών, αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις μετοχές των συστημικών Τραπεζών, άλλαξαν και τα δύο πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης κάτι που συνέβη και στον κλαδικό δείκτη των Τραπεζών.
Ο τελευταίος κινήθηκε μεταξύ 547,22 (+1,08%) και 534,55 μονάδων (-1,26%), στις 17.00 βρέθηκε στις 542,33 (+0,19%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 540,18 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,22%.
Επειδή η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως, αλλά και αδελφή της ανίας, αξίζει υπενθύμισης ότι όσο ο εν λόγω δείκτης παραμένει χαμηλότερα των 604 μονάδων (ημερήσιο “stop short”), τα θεωρούμενα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια, δεν έχουν λόγο επαναδραστηριοποίησης στο Τραπεζικό ταμπλώ.
Μένοντας στον Τραπεζικό κλάδο, τη μείωση των καταθέσεων του Ιδιωτικού τομέα για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, με τις καταθέσεις των Επιχειρήσεων να υποχωρούν άνω του 1 δισ. και τις καταθέσεις Νοικοκυριών και Γενικής Κυβέρνησης, να κινούνται ανοδικά.
Από την άλλη και σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Έλενας Λάσκαρη, “δύο εμπόδια θα πρέπει να προσπεράσει η Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να βάλει σε τροχιά άμεσης εφαρμογής το σχέδιο εξόφλησης των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Το πρώτο σχετίζεται με τη συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ. Το δεύτερο σχετίζεται με την ανάγκη ορισμένων Κρατών - Μελών της Ευρωζώνης να κρατήσουν μέσα στο παιχνίδι της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με ισχυρή φωνή. Σχετικά μηνύματα, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχουν σταλεί από ορισμένα Κράτη - Μέλη κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup”.
Σύμφωνα με Αξιωματούχο της Ευρωζώνης, “οι διαβουλεύσεις μεταξύ Θεσμών και Ελληνικών Αρχών συνεχίζονται, καθώς παραμένουν ανοιχτά κάποια σημεία που αφορούν κυρίως τα επιχειρηματικά δάνεια”.
“Εναπόκειται στους Θεσμούς να πουν εάν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αυτό. Αλλά υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος”, σημείωσε ο ίδιος Αξιωματούχος εν όψει της συνεδρίασης της επόμενης Παρασκευής.
Συγκρατημένοι συνεχίζουν να δηλώνουν οι περισσότεροι αναλυτές, προκρίνοντας σαν επικρατέστερο σενάριο αυτό της πλάγιας κίνησης, εκτιμώντας πως τα ικανοποιητικά αποτελέσματα μπορούν να σταθεροποιήσουν την Αγορά και να διατηρήσουν το όποιο θετικό momentum, αν για αυτό συνηγορήσει και το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.
Ερχόμενοι στον μη Τραπεζικό 25αρη, που συνεχίζει να μην ικανοποιεί με την εικόνα του και να περιορίζει το ενδιαφέρον σε επιμέρους τίτλους εταιρειών που ανακοινώνουν αποτελέσματα χρήσης 2018, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελική εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή και σαφώς καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, λόγω των λίγων πρωτοβουλιών που ανέπτυξαν οι αγοραστές, προς το τέλος της συνεδρίασης.
Επιστροφή αγοραστών στην Jumbo (+2,19%), που σήμερα κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο και ολοκλήρωσε την συνεδρίαση και στο υψηλό ημέρας. Θέλει κλείσιμο υψηλότερα των 15,00 ευρώ, προκειμένου ο τίτλος να γυρίσει σε ημερήσιο “long”. Στα 14,50 ευρώ η πρώτη στήριξη.
Μόνιμα με θετικό πρόσημο, κινήθηκε και ο τίτλος του ΟΠΑΠ (+2,03%), ερχόμενος από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Βοήθειες από τα ικανοποιητικά αποτελέσματα και την μερισματική απόδοση. Το ημερήσιο “stop short” στα 9,28 ευρώ και η πρώτη σημαντική στήριξη στα 8,00 ευρώ.
Παρά τα ικανοποιητικά αποτελέσματα – ρεκόρ, μόνιμα με αρνητικό πρόσημο κινήθηκε ο Μυτιληναίος (-1,79%), ίσως και λόγω κινήσεων κατοχύρωσης κερδών. Οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καλούνται να δείξουν αν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη, είχαν προεξοφληθεί από την Αγορά.
Στα 9,37 ευρώ το ημερήσιο “stop short”, στα 8,60 ευρώ η πρώτη σημαντική στήριξη.
Χαμηλώνοντας σε κεφαλαιοποιήσεις, αξίζει υπενθύμισης ότι από σήμερα έπαυσε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Αιολική Α.Ε.Ε.Χ., σύμφωνα με την απόφαση της πρόσφατης γ.σ. των Μετόχων της και την υπ’ αρ. πρωτ. 1507272 ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, περί διαγραφής της από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Από εκεί και πέρα, με επιθετικά πονταρίσματα από την αρχή της συνεδρίασης, λόγω πιθανολογούμενων εξελίξεων στον κλάδο, η μετοχή του Ιατρικού (+9,74%), “καρέ” ανοδικών συνεδριάσεων για τον Ικτίνο (+2,38%), ενώ πέντε συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις αθροίζει η Profile (+1,46%), με τον τίτλο να κινείται σε υψηλά 11ετιας (!)
Επιστροφή αγοραστών σε Μουζάκη (+0,90%), Αλουμύλ (+1,38%), Creta Farm (+5,77%) και MIG (+0,51%), ενώ στην Frigoglass (-12%), δεν έτυχαν θετικής υποδοχής τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εισηγμένη.
Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές οι τεχνικές ενδείξεις, για τους βασικούς δείκτες του Χ.Α.
Σύμφωνα με τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα και ξεκινώντας από τον Γενικό Δείκτη, αυτός παραμένει μέσα στο "flag" σχηματισμό έχοντας ως άκρα τις 735 και τις 698 μονάδες. Η επιβεβαιωμένη λύση του βραχυχρόνιου σχηματισμού θα επιφέρει ανατροπή του σταθεροποιητικού σκηνικού.
Σύμφωνα με τα ημερήσια διαγράμματα, οι 721 μονάδες έχουν γίνει κοντινή σημαντική αντίσταση με το 735 και 752 κύρια. Το 700, αντίστοιχα, είναι σημαντική στήριξη με το “stop long”, να είναι στις 689 μονάδες. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 689 μονάδων, ανοίγει τον δρόμο κατολίσθησης προς τις 650 και 603 μονάδες.
Για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, το ημερήσιο “stop long” είναι το 1802 σε κλείσιμο. Το 1882 είναι κοντινή αντίσταση με επόμενη και κύρια το 1905 - 1908. Κλείσιμο υψηλότερα των 1908 μονάδων, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις κίνησης προς τις 1946 – 1966 μονάδες.
Αντίθετα, υποχώρηση χαμηλότερα των 1802 μονάδων, θα ξαναβάλει στο “κάδρο” των αναλυτών τις 1750 και 1695 μονάδες.
Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς
“Η αναμενόμενη κόπωση από την πρόσφατη ανοδική κίνηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου συνεχίστηκε και σήμερα, παρά την φιλότιμη προσπάθεια στο τέλος να γυρίσει σε θετικό πρόσημο με πρωτοστάτες τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ”, αναφέρει ο Λουκάς Παπαϊωάννου.
Αν και η πλειοψηφία των μετοχών, στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης ήταν πτωτικές 2 προς 1, στο τέλος με την σχετική ωραιοποίηση, (58) έκλεισαν πτωτικές έναντι (57) ανοδικών και (127) αμετάβλητων!!!.
Η αναμονή ανακοίνωσης θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων συγκρατούν τις πιέσεις, αλλά κουράζουν τους Εμπλεκόμενους με τους χαμηλούς όγκους της Αγοράς.
Τα 3 βασικά εκκρεμή θέματα:
Η ολοκλήρωση και ψήφιση της νομοσχεδίου προστασίας 1ης κατοικίας, η εκταμίευση των ANFA’s κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 1 δισ. € και η πρόωρη αποπληρωμή μέρους, ή όλου των υψηλότοκων δανείων του ΔΝΤ παραμένουν ανοικτά και θετικές εξελίξεις σε κάποιο από αυτά, θα δώσουν βοήθεια στον απεγκλωβισμό από το εύρος τιμών που κινείται το Χ.Α.
Τα Ελληνικά ομόλογα, παρά την αναταραχή στην Διεθνή Αγορά (αντίστροφή καμπύλης αποδόσεων Αμερικανικών ομολόγων – Τουρκία – “Brexit”) παρέμειναν σταθερά, με την 10ετη έκδοση να κινείται πλέον λίγο κάτω από το 3,80%.
Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει ευμετάβλητο, αλλά η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο) και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί θετικά, όσο το διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί περαιτέρω επιπλοκές.
Τεχνικά οι Τράπεζες, αν και προσέγγισαν σημαντικές αντιστάσεις τους, δεν κατάφεραν να κρατηθούν πάνω από αυτές. Έτσι για την ΑΛΦΑ ο ΚΜΟ 200 ημερών expo εντοπίζεται στο (1,3360), για την ΕΤΕ στο (1,7080) ενώ η ΕΥΡΩΒ (0,6340), είναι η μόνη που έχει διασπάσει το ΚΜΟ 200ημ. expo και διατηρείται πάνω από αυτόν. Όσον αναφορά την ΠΕΙΡ, παρά το σχεδόν 3πλασιασμό της από τα χαμηλά, απέχει ακόμα αρκετά από τον ΚΜΟ 200 ημ expo (1,6940).
Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας πλέον διασπάσει τον ΚΜΟ expo 200 ημ. (685,86), τον έχει κάνει ισχυρή στήριξη, έχοντας δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 732, 743 και 765 μονάδες. Τα επίπεδα στηρίξεων πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών εντοπίζονται στις 670 - 660 μονάδες.
Αντίστοιχα και ο FTSE25 έχει διασπάσει τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1801,03), δημιουργώντας ισχυρότατο επίπεδο στηρίξεων. Έτσι πιθανή συνέχιση της ανοδικής κίνησης μπορεί να ελπίζει σε προσέγγιση των επόμενων στόχων στις 1900 (50% fibo τελευταίας πτωτικής κίνησης), 1920 και 1957 - 1961 μονάδων (61,8% fibo). Κοντινές στηρίξεις πέραν του ΚΜΟ 200 ημερών, εντοπίζονται στις 1830 (ΚΜΟ 25 ημ. Expo), 1790, 1780 (ΚΜΟ 55ημ expo) και 1737 μονάδες.
Συμπερασματικά συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή στις Τραπεζικές μετοχές, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου τους. Αναζητώντας καλύτερο σημείο εισόδου σε μία διορθωτική κίνηση, όσο πλησιάζουμε προς τις Ευρωεκλογές, στοχεύουμε σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
“Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι το ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον μπορεί να χειροτερεύσει γρήγορα, αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για τα διάφορα ανοικτά προβλήματα του Παγκόσμιου Οικονομικού Συστήματος”, επισημαίνει ο Οικονομολόγος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.
Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις
Με μικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν τη σημερινή συνεδρίαση οι μεγάλες Αγορές Ασίας και Ειρηνικού.
Μικτές οι διαθέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στο ξεκίνημα της συνεδρίασης στην Wall Street.
Μικρές απώλειες για το Ευρώ, σημαντικά μεγαλύτερες για Πετρέλαιο και Χρυσό.
“Πρωτοφανείς προτάσεις στις συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες κάνει η Κίνα σε ένα εύρος θεμάτων, που περιλαμβάνει θέματα όπως τη μεταβίβαση τεχνολογίας, με στόχο να τερματιστεί η εμπορική διαμάχη των δύο πλευρών”.
Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται Αμερικανούς Αξιωματούχους, “οι δύο Πλευρές εργάζονται για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βάλουν τέλος στον εμπορικό πόλεμο. Στο τραπέζι του διαλόγου βρίσκονται έξι τομείς: η μεταβίβαση Τεχνολογίας και η κυβερνοκλοπή, τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, οι Υπηρεσίες, το Νόμισμα, η Γεωργία και τα μη δασμολογικά εμπόδια στο Εμπόριο”.
Αναθεωρεί χαμηλότερα την πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο 2019 ο Οίκος αξιολόγησης S&P Global. Προβλέπει ανάπτυξη 1,1%, από 1,6% τον Νοέμβριο. Ανακοίνωσε ότι προβαίνει στην υποβάθμιση της πρόβλεψης μετά την επιβράδυνση των Οικονομιών της Γερμανίας και της Ιταλίας, στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Αναμένει ότι και οι δύο Χώρες θα κινηθούν σημαντικά χαμηλότερα, από τον μέσο όρο της ευρωζώνης φέτος.
Ανοδικά κινήθηκε ο ρυθμός δανεισμού σε μη Χρηματοπιστωτικούς Οργανισμούς στην Ευρωζώνη τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο εταιρικός δανεισμός αυξήθηκε κατά 3,7% τον Φεβρουάριο, ανεβάζοντας ταχύτητα από την άνοδο 3,4% του Ιανουαρίου.
Χαμηλότερα κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Μάρτιο.
Το οικονομικό κλίμα στις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ, κατέβασε ταχύτητα στις 105,5 μονάδες τον Μάρτιο, από 106,2 τον Φεβρουάριο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να φτάσει στις 105,9.
Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος διολίσθησε στις 0,55 μονάδες, από 0,69 τον Φεβρουάριο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για υποχώρηση στις 0,66 μονάδες.
Η διάθεση στη Βιομηχανία υποχώρησε στο μείον 1,7, από μείον 0,4 τον Φεβρουάριο και έναντι προσδοκίας για πτώση στο μείον 0,8.
Στις Υπηρεσίες διολίσθησε στις 11,3 μονάδες, από 12,1 και έναντι προσδοκίας για πτώση στις 12 μονάδες.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία, εναρμονισμένος για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες Χώρες της ευρωζώνης, ενισχύθηκε 1,5% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters, ανέμεναν ότι θα κινηθεί ανοδικά κατά 1,6%.
“Οι Χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να βάλουν στην άκρη τους φόβους για έκθεση στο ρίσκο από τις Τράπεζες άλλων Χωρών και να προχωρήσουν σε ένα κοινό σύστημα εγγύησης των Τραπεζικών καταθέσεων”, ανέφερε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέδριο στην Τράπεζα της Γαλλίας.
H Αμερικανική Οικονομία κατέβασε ταχύτητα τους τρεις τελευταίους μήνες του 2018, περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, διατηρώντας την ανάπτυξη της χρονιάς χαμηλότερα από τον στόχο του 3%, που είχε θέσει η Κυβέρνηση Τραμπ.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,2% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την τρίτη εκτίμηση του Υπουργείου Εμπορίου, ενώ για όλο το 2018, η Οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2,9%, όπως και αναμενόταν.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας στα τέλη Μαρτίου, υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα, φτάνοντας στο πιο χαμηλό σημείο του 2019.
Οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας διολίσθησαν στις 211.000, από 216.000. Οι Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του ΜarketWatch ανέμεναν να κινηθούν υψηλότερα, στις 222.000.
Επιστροφή στο ΧΑ
“Η Amber Capital είναι τόσο αισιόδοξη για την Ελλάδα, που το μόνο που εύχεται είναι να υπήρχαν περισσότερες μετοχές για να αγοράσει”.
“Είμαι σούπερ αισιόδοξος για την Ελληνική Οικονομία”, δήλωσε στο Bloomberg ο Joseph Oughourlian, ο οποίος ίδρυσε την εταιρεία asset management των $1,8 δισ. το 2005.
“Όλοι οι καταλύτες βρίσκονται σε αναστροφή, αντίθετα με πολλές Χώρες, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο Κόσμο. Ο λαϊκισμός υποχωρεί, η Οικονομία έχει πολύ γερές βάσεις, έχει απίστευτα ισχυρά θεμελιώδη”.
Ο Oughourlian είναι μεταξύ αυτών που “στοιχηματίζουν” πως η Ελλάδα βρίσκεται τώρα εν μέσω μιας μεγάλης ανάκαμψης, μετά από χρόνια ύφεσης, λιτότητας και αντιπαραθέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Για τον Oughourlian, το πρόβλημα είναι πως αφού αποφεύγει τις Ελληνικές Τράπεζες, δεν μένουν και πολλά άλλα εγχώρια plays. Έχει αγοράσει μετοχές των ΟΤΕ, Ελλάκτωρα και Ελληνικών Χρηματιστηρίων.
Από εκεί και πέρα, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 716,26 (+0,35%) και 708,63 μονάδων (-0,71%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 714,62 (+0,12%) και μέσω των τελικών δημοπρασιών, ολοκλήρωσε την συνεδρίαση στις 713,66 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,01%.
Ο τζίρος στα 46,7 εκατ., όμως από αυτά τα 9,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΟΠΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ, ΕΛΛ, ΠΕΙΡ), ενώ ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 45% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν ήλθαν σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ και με το θετικό οι ΑΔΜΗΕ, ΑΡΑΙΓ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ. ΟΛΠ και ΣΑΡ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο υψηλό ημέρας έκλεισαν οι Eurobank, Jumbo και Ελ. Πετρέλαια.
Σχεδόν μοιρασμένη και καλύτερη της ενδοσυνεδριακής η τελική εικόνα με 53 ανοδικές μετοχές, έναντι 57 πτωτικών, ενώ 15 τίτλοι ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
---ΧΠΑ
Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης στην Αγορά Παραγώγων, ενώ αύξηση παρουσίασαν οι συναλλαγές στο συμβόλαιο του δείκτη και αισθητή μείωση στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (18.570 συμβόλαια).
Στα 5.879 συμβόλαια του δείκτη οι ανοιχτές θέσεις (από 5.900 στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση) για τον πρώτο μήνα (Απρίλιος).
Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 1.314, 1.208 για τον Απρίλιο, 104 για τον Μάιο και 2 για τον Ιούνιο, τιμή κλεισίματος για τον πρώτο μήνα 1.873) κινήθηκε μεταξύ 1.854,5 και 1.873,75 μονάδων.
Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (69.240 Eurobank, 15.543 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Eurobank (3.526), Alpha Bank (3.940), Πειραιώς (3.614), ΔΕΗ (487), Εθνική (4.366), Ελλάκτωρα (143), ΟΤΕ (541), Μυτιληναίο (202), MIG (409), Τέρνα Ενεργειακή (223), Τρ. Αττικής (165), Intralot (150), ΟΠΑΠ (226), Viohalco (210).
Οι μεγαλύτερες ανοιχτές θέσεις - συμβόλαια (Μέγεθος Συμβολαίου: 100 Μετοχές, Φυσική Παράδοση), για τον πρώτο μήνα (Ιούνιος), στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών σε: Eurobank 62.838, Alpha Bank 35.827, Εθνική 34.861, MIG 62.740, ΔΕΗ 17.051, Πειραιώς 23.306, Ελλάκτωρα 11.235.
Οι σημαντικότερες καθαρές αρνητικές θέσεις που δημοσιοποιήθηκαν στην Επ. Κεφαλαιαγοράς και ξεπερνούν το 0,5% του συνόλου των μετοχών:
Position Holder Name of Issuer NSP Date
Lansdowne Partners (UK) LLP | PIRAEUS BANK S.A. | 2,74% | 2018-10-26 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,81% | 2018-01-18 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | PUBLIC POWER CORPORATION SA | 1,51% | 2018-10-12 |
| | | |
Oasis Investments II Master Fund LTD | FOLLI FOLLIE S.A. | 0,80% | 2018-05-17 |
Lansdowne Partners (UK) LLP | ALPHA BANK S.A | 0,83% | 2018-01-16 |
Oceanwood Capital Management LTD | EUROBANK ERGASIAS S.A. | 1,70% | 2019-03-22 |
Oceanwood Capital Management LTD | NATIONAL BANK OF GREECE SA | 1,40% | 2019-03-21 |
Oceanwood Capital Management LTD | ALPHA BANK SA | 0,81% | 2019-03-18 |
NSP: Net Short Position
Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC (*), καθώς το Χ.Α., στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ, δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank 40.281.612 τεμ., (από 40.081.612 τεμ. στην αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση), Πειραιώς 25.454.000 τεμ. (25.454.000), ΔΕΗ 6.461.016 τεμ. (6.461.016), Eurobank 90.512.379 τεμ. (91.112.379), Εθνική 12.947.381 τεμ. (12.348.846), ΟΠΑΠ 1.333.137 τεμ. (1.339.137), Folli Follie Group 1.330.961 τεμ. (1.330.961).
(*) Τα στοιχεία Συναλλαγές Δανεισμού Τίτλων μέσω OTC δηλώνονται από τους χειριστές ΣΑΤ και αφορούν τις ποσότητες που έχουν καταγραφεί στο ΣΑΤ έως και τη προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.