ΧΑ: Ποια στοιχεία δίνουν πλεονέκτημα στους πωλητές

Βάρυνε η εικόνα στα μεγάλα χρηματιστήρια με την Wall Street και τον DAX να έχουν τον πρώτο λόγο για το διεθνές κλίμα. Τι σηματοδοτεί για την εγχώρια αγορά η τραπεζική βουτιά της Παρασκευής. Σε ποιες μετοχές καταγράφεται κινητικότητα.

ΧΑ: Ποια στοιχεία δίνουν πλεονέκτημα στους πωλητές

Η... βουτιά της Παρασκευής στην Wall Street σε συνδυασμό με την ρευστότητα που κυριαρχεί στο εγχώριο "τραπεζικό μέτωπο" δίνουν προβάδισμα στους short για τις τέσσερις συνεδριάσεις που απομένουν, από την Τρίτη μέχρι και την Παρασκευή, για να ολοκληρωθεί ο Μάρτιος.

Πλεονέκτημα για τους short που θα μπορούσε ωστόσο να αμφισβητηθεί εάν την Δευτέρα, που το ΧΑ αργεί, έρθουν τα... κάτω- πάνω στην Νέα Υόρκη και διεθνείς αγορές και στο EwG να διαφανεί διέξοδος στο θέμα της "πρώτης κατοικίας".

Προφανώς και τα δεδομένα της εβδομάδος και δη της συνεδρίασης της Παρασκευής συνηγορούν για λογαριασμό των πωλητών, ειδικά μετά τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη κυρίως σε Ευρώπη- Κίνα και δευτερευόντως σε ΗΠΑ. Τεχνικά η διόρθωση του S&P 500 κατά σχεδόν 2% στις 2.800 μονάδες ενδέχεται να... ελευθερώσει τα χέρια των πωλητών για ακόμη χαμηλότερες τιμές, ΕΚΤΟΣ ΕΑΝ την Δευτέρα οι αγοραστές επιχειρήσουν και πετύχουν την επαναφορά του δείκτη πάνω από τις 2.820 (τουλάχιστον) προς τις 2.830 μονάδες.

Ομως, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η επιβαρυνόμενη εικόνα του DAX , που με απώλειες 1,60% την Παρασκευή και συνολικά 2,75% στην εβδομάδα έχασε και τις 11.420-11.400 μονάδες με αρκετά μέτωπα ανοιχτά (Deutsche Bank, Bayer κ.α. ). Συγκριτικά ο DAX είναι σε χειρότερη θέση απ΄ ότι ο S&P 500 και σε διάστημα μηνός αλλά και από την αρχή του έτους. Απόκλιση, που κατά την εκτίμηση μου όσο προχωρά η Ευρώπη προς τις εκλογές του Μαίου θα διευρύνεται. Αλλά αυτό θα το δούμε συν τω χρόνω και στην ώρα του.

Στα καθ' ημάς, όπως σημείωνε ο Θανάσης Σταυρόπουλος, καιρό είχαμε να δούμε τόσο δυναμική επανεμφάνιση των πωλητών, με το...ηχηρό μείον 6,22% , χειρότερο ποσοστό στο 4μηνο σύμφωνα με τον Θανάση. Στο 8,36% οι εβδομαδιαίες απώλειες αλλά στο 15,77% η απόδοση μηνός και στο 21,87% για τον ΔΤΡ από την αρχή του έτους. Δύο στοιχεία στα οποία θα εστιάσω: το μείον 6,22% ήρθε με συναλλαγές περίπου 15 εκατ. ευρώ (στο ήμισυ του μέσου όρου αξίας συναλλαγών στην τελευταία φάση της ανοδικής αντίδρασης του τραπεζικού κλάδου) και προκλήθηκε συνδυαστικά λόγω της διάθεσης "κλειδώματος" βραχυπρόθεσμων θέσεων και λόγω της αργίας της Δευτέρας.

Η αβεβαιότητα, που κυριαρχούσε την Παρασκευή όσον αφορά στις προθέσεις της κυβέρνησης και στις επαφές με τους δανειστές για το θέμα της "πρώτης κατοικίας" δικαιολογούσε το μίνι... ξεπούλημα συνεκτιμώντας πάντα την αργία της 25 Μαρτίου.

Στις... καθυστερήσεις θα κριθεί η προστασία της "πρώτης κατοικίας", με τις τελευταίες πληροφορίες να επιμένουν πως οι δύο πλευρές θα πετύχουν μία "ομαλή συμφωνία". Συνεπώς από την εικόνα των αγορών, κυρίως της Wall Street, και τα νεότερα από το EwG θα εξαρτηθεί εάν οι short θα ξεκινήσουν με το...κεκτημένο προβάδισμα τους ή οι long θα μπορέσουν να αναστρέψουν κλίμα και τάση.

Πάντως το κλείσιμο του ΓΔ χαμηλότερα των 714 και του ΔΤΡ σε απόσταση από τις 548 μονάδες κλίνουν και τεχνικά προς την πλευρά των πωλητών.

To πως θα κινηθεί την Δευτέρα η Wall Street θα κρίνει αρκετά, συνεκτιμώντας πως το μείον 1,90% (της Παρασκευής) είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό, μετά το 2,48% της 3 Ιανουαρίου, ενώ έρχεται να "κουμπώσει" με την διόρθωση του S&P 500 μεταξύ 4-8 Μαρτίου.

Για τον δείκτη η δις αδυναμία υπέρβασης των 2.860 αποτελεί αποθαρρυντική ένδειξη, επιπλέον παραπέμπει στην σημαντική υποχώρηση που σηματοδοτήθηκε στο διάστημα 3 Δεκεμβρίου- 24/26 Δεκεμβρίου (οπότε και σχηματίστηκε διπλός πυθμένας στην περιοχή των 2.350 μονάδων).

Εστιάζω στην Νέα Υόρκη, στον S&P 500 καθώς εύλογα η πορεία της "αγοράς των αγορών" θα επηρεάσει τις κινήσεις των traders και στο ΧΑ. Στα υπόψη πως αυτή την εβδομάδα αναμένεται η ομιλία Ντράγκι στις Βρυξέλλες και τα δεύτερα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ (τέταρτο τρίμηνο). Το πιθανότερο είναι πως αυτό το... δίδυμο θα διαμορφώσει την τάση την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.

Για το ΧΑ ανάλογα με τα αποτελέσματα στο EwG θα πρέπει να περιμένουμε Τρίτη-Τετάρτη τις άμεσες κινήσεις των βραχυπρόθεσμων, την αποτίμηση τους όσον αφορά στις εξελίξεις για την "πρώτη κατοικία" και το ενδεχόμενο "ομαλής συμφωνίας".

Θα πρέπει από την Τρίτη, το αργότερο την Τετάρτη να ανακάμψουν οι long στις τράπεζες, με ελάχιστο ζητούμενο την επαναφορά του ΔΤΡ υψηλότερα των 548 μονάδων ειδάλλως οι short θα έχουν ελεύθερο πεδίο προς τις 520-505 μονάδες και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες.

Για τον ΓΔ , οι απώλειες σχεδόν 2% σε εβδομαδιαία μέτρηση "δείχνουν" δοκιμασία χαμηλότερα με... ορατές τις τιμές από τις 698 και κάτω.

Κλάδος-κλειδί παραμένει ο τραπεζικός με την διόρθωση της Παρασκευής, να δίνει σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη σήμα εξόδου (σε ημερήσιο) μετά από 1 1/2 και πλέον μήνα.

Στα 1,245 η Alpha Bank με απώλειες 10,37% στην εβδομάδα αλλά θετικό πρόσημο 11,96% σε μηνιαίο (και 13,18% από την αρχή του έτους.

Στα 1,535 η Εθνική με απώλειες 9,71% στην εβδομάδα, θετικό πρόσημο 14,04% σε μηνιαίο (και 39,55% από την αρχή του έτους).

Στα 0,641 η Eurobank με απώλειες 2,41% στην εβδομάδα, θετικό πρόσημο 15,50% σε μηνιαίο (και 18,70% από την αρχή του έτους).

Στα 1,20 η Πειραιώς με απώλειες 14,29% στην εβδομάδα, θετικό πρόσημο 45,37% σε μηνιαίο (και 42,86% από την αρχή του έτους).

Την εβδομάδα θα ανακοινωθούν τα οικονομικά αποτελέσματα Alpha Bank, Εθνικής (Πέμπτη) και Πειραιώς (Παρασκευή) ενώ στο τέλος της (αρχή της επόμενης) αναμένονται τα νεότερα από τον SSM όσον αφορά στην αναθεωρημένη στοχοθεσία των ομίλων για τη μείωση των NPLs/NPEs.

Στα ποσοστά του ΓΔ οι εβδομαδιαίες απώλειες του FTSE25 που έχει ως κύρια στήριξη αυτή των 1.802 μονάδων, με αξιοσημείωτο το ότι η "ψαλίδα" μεταξύ των δύο δεικτών κλίνει.

Coca Cola και ΟΤΕ "βαραίνουν" σχεδόν 20% στην διαμόρφωση της τάσης, για αυτό έχει σημασία η κόντρα κίνηση της πρώτης (με 1,40% στα 30,44 ευρώ, την Παρασκευή) σε συνδυασμό με την ανάλογη του ΟΤΕ (με 0,44% στα 11,32 ευρώ).

Με βάση την εικόνα των 4 τραπεζικών και των 2 βαρύτερων μετοχών του δείκτη, θα λέγαμε πως οι traders επιχειρούν να αντισταθμίσουν την αναμενόμενη διόρθωση των πρώτων (κυρίως λόγω κατοχύρωσης μηνιαίων αποδόσεων) μέσω της ισχύος των δεύτερων.

Θυμίζω τα υψηλά των 2 στα 31,90 και 12,05 ευρώ, που έχουν αρχίσει να γίνονται...ορατά. 

Από τις μετοχές του δείκτη η προσοχή εστιάζεται στις Motor Oil, Jumbo (κόντρα στην διόρθωση της Παρασκευής, με 1,66% στα 21,40 και με 0,14% στα 11,32 ευρώ), σε Μυτιληναίο (προέχει η επιβεβαίωση των 8,80 ευρώ), σε Viohalco (εάν υπερβεί τα 3,3-3,4 σε κλείσιμο), σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (με αφορμή τις τελευταίες μετοχικές ανακατατάξεις...), σε Aegean (εάν επιβεβαιωθούν τα 7,80 ευρώ).

Σε σχέση με τη μεγάλη κατηγορία η εικόνα σε μεσαία-χαμηλότερη είναι συγκριτικά καλύτερη (την τελευταία εβδομάδα) με μία 20άδα μετοχών να έχει long τάση. Ενδεικτικά αναφέρω τις: Attica Bank, Ικτίνο, ΚΡΙ ΚΡΙ, Νηρέα, Πλαίσιο αλλά και Foodlink, Mουζάκης, ΕλβάλΧαλκόρ, Παπουτσάνης κ.ά. 

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v