ΧΑ: Το ράλι των τραπεζών και τα σενάρια

Τα πονταρίσματα στις τραπεζικές μετοχές, οι διψήφιες αποδόσεις και τα σινιάλα για τη συνέχεια. Το «φρέσκο χρήμα» στην αγορά, η απόκλιση με τα blue chips και η βραχυπρόθεσμη εικόνα. Ποια mid caps έχουν... ρεύμα.

ΧΑ: Το ράλι των τραπεζών και τα σενάρια

Σημαντικά κέρδη σε διάστημα μηνός και μικρές απώλειες την τελευταία εβδομάδα, διαμορφώνουν την βραχυπρόθεσμη εικόνα του ΧΑ.

Για τον Γενικό Δείκτη η απόδοση είναι θετική με 7,18% σε μηνιαία μέτρηση αλλά αρνητική κατά 2,25% σε εβδομαδιαία, με τον Δείκτη Τραπεζών να "μετρά" συν 32,38% και μείον 3,44% στα αντίστοιχα διαστήματα αποτυπώνοντας εύγλωττα ότι έχει διαδραματιστεί στην εγχώριο αγορά από τις αρχές Φεβρουαρίου, από το σημείο εκκίνησης του τελευταίου...χαμηλού (για τον τραπεζικό κλάδο) το στοίχημα προεξόφλησης που ακολούθησε και την απολύτως φυσιολογική μερική κατοχύρωση θέσεων που σημειώθηκε την τελευταία εβδομάδα.

Ενα στοίχημα, που παίχτηκε από ισχυρά ξένα επενδυτικά σπίτια στην συνδυαστική λογική της ανάληψης πρωτοβουλιών για την προσπάθεια επίλυσης του μείζονος προβλήματος των "κόκκινων" δανείων, των πολιτικών εξελίξεων αλλά και της συντήρησης της ανοδικής τάσης στα διεθνή χρηματιστήρια. Για την Wall Street θα επιχειρήσω εκτενή αναφορά στο τέλος του κειμένου (*), με γνώμονα την... ερμηνεία των στοιχείων για ανεργία/θέσεις εργασίας που ανακοινώθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής.

Η απόδοση του τραπεζικού κλάδου σε διάστημα μηνός (32,38%) και εβδομάδος (μείον 3,44%) αποτυπώνει ακριβώς το πώς εξελίχθηκε ένας κύκλος ανοδικής αντίδρασης παράλληλα με την προσπάθεια Αθήνας- ξένων να εξεύρουν λύσεις στο θέμα της "πρώτης κατοικίας/πλειστηριασμών", ενισχύοντας την εκτίμηση όσων θεωρούν ότι ο κλάδος ναι μεν δεν είναι επενδύσιμος, ωστόσο είναι αυτός που μπορεί να προσελκύσει trading funds, να διαμορφώσει κλίμα και τάση σε μία περίοδο που για την πλειονότητα των blue chips επικράτησαν σταθεροποιητικές διαθέσεις και μερική κατοχύρωση μεσοπρόθεσμων θέσεων.

Οι απώλειες των τελευταίων ημερών απολύτως φυσιολογικές λόγω της υψηλής απόδοσης των βραχυπρόθεσμων θέσεων, της εικοτολογίας που αναπτύχθηκε για το Eurogroup και την επιστροφή κεφαλαίων, ύψους 1 δισ., σε συνδυασμό με την αργία της Δευτέρας που δικαιολογούσαν τις πωλήσεις που έγιναν κυρίως στον τραπεζικό κλάδο και δευτερευόντως στα blue chips.

Στα 40-42 εκατ. η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στην διάρκεια των πτωτικών συνεδριάσεων περίπου στα μεγέθη της προηγηθείσας ανοδικής κίνησης, στην διάρκεια της οποίας πάνω από το 60% επικεντρώθηκε στις τραπεζικές μετοχές.

Να δούμε αναλυτικότερα τις μετοχές των 4 συστημικών ομίλων, Alpha Bank στα 1,20 ευρώ, με μηνιαία απόδοση 29,87% και απώλειες 4,31% σε εβδομαδιαία, Εθνική στα 1,548 ευρώ με 45,08% και μείον 1,40%, Eurobank στα 0,6205 με 13,96% και μείον 6,97% και για Πειραιώς στα 100% (!) και επίσης συν 8,24% στα αντίστοιχα διαστήματα.

Συνεπώς μετοχή με επιθετικότερο συντελεστή Βήτα η Πειραιώς και "δίπλωμα" τιμής, χρηματιστηριακής αξίας στα 602,59 εκατ. επιβεβαιώνοντας την πάγια θέση μας πως ο κλάδος είναι ο κατ΄ εξοχήν... μαγνήτης για trading. Κάτι, που καταγράφηκε τόσο στον 3πλασιασμό των ενεργών μερίδων (αρχές Φεβρουαρίου- αρχές Μαρτίου) όσο στην ενεργοποίηση funds θυγατρικών ισχυρών επενδυτικών οίκων που έπαιξαν κόντρα στα short funds προεξοφλώντας παράλληλα την βαθμολόγηση του οίκου Moody's και την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Κυρίως αμερικανικά funds και χαρτοφυλάκια με έδρα το Λονδίνο ήταν... υπαίτια της μόχλευσης που επιχειρήθηκε και απέδωσε διψήφιες αποδόσεις στα τραπεζικά χαρτιά αναδεικνύοντας τα πλεονεκτήματα/μειονεκτήματα του καθενός ξεχωριστά. Το 100% της Πειραιώς (σε διάστημα μηνός) ήρθε, επίσης, να "δείξει" τα τεράστια περιθώρια αντίδρασης που "κρύβονται" στον κλάδο από την στιγμή που οι αγορές θα πεισθούν πως όντως το μείζον πρόβλημα των NPLs βαίνει προς διαχείριση. Μία άλλη παράμετρος, που θα μας απασχολήσει (θετικά) για τον κλάδο σχετίζεται με τις ενέργειες της ΕΚΤ να συντηρήσει με κάθε μέσο την ισχνή ανάπτυξη της ασθενούς ευρωπαικής οικονομίας. Οι δύο αναρτήσεις μας στον Εκηβόλο για Ντράγκι και TLTROs είναι ενδεικτικές ενός θέματος στο οποίο θα επικεντρωθούμε συν τω χρόνω και που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να διευκολύνει/ενισχύσει κεφαλαιακά το εγχώριο banking.

To ενδιαφέρον αυτής της περιόδου, όπως το σημειώνει έμπειρος αναλυτής έγκειται στον "δείκτη νέων κωδικών στις χρηματιστηριακές" που συχνά συνδυάζεται και με την καταγραφή τοπικού υψηλού.

Από αυτή την άποψη θα πρέπει από Τρίτη, και στη συνέχεια, για τους long αφ΄ενός να επιβεβαιωθούν οι κοντινότερες στηρίξεις αφ' ετέρου εάν ακολουθήσει επόμενος ανοδικός γύρος η υπέρβαση των τοπικών κορυφών να γίνει με πειστικό τρόπο.

Αναλυτικά για τους 3 βασικούς δείκτες οι ισάριθμες τοπικές κορυφές έχουν σημειωθεί, για τον ΓΔ στις 723,37 (υψηλό Δευτέρας 4 Μαρτίου), για τον FTSE25 στις 1.877,03 και για τον ΔΤΡ στις 575,44 στην ίδια συνεδρίαση.

Ωστόσο εμφανής είναι η απόκλιση μεταξύ τραπεζικών vs blue chips που πρακτικά σημαίνει ότι στο ενδεχόμενο που υποχωρήσει ακόμη λίγο χαμηλότερα ο ΔΤΡ (στηρίξεις στις 527 και 512 μονάδες) θα πρέπει ο 25άρης όχι μόνο να μην χάσει τις 1.800 αλλά σταδιακά να ανακτήσει έδαφος υψηλότερα των 1.830 μονάδων.

Ηδη ο Στέφανος Κοτζαμάνης επιχείρησε, το Σάββατο, να ακτινογραφήσει την αισιοδοξία και τα...αγκάθια για την αγορά, καταγράφοντας τα νέα δεδομένα αλλά και την...αχίλλειο πτέρνα, όπως και τις προϋποθέσεις για να υπάρξει συνέχεια.

Θα επιμείνω πως ο κλάδος-κλειδί της τάσης παραμένει ο τραπεζικός και από τις εξελίξεις θα κριθεί η συνέχεια, κατ΄ αρχήν στις 4 συνεδριάσεις της εβδομάδος που ακολουθούν. Θυμίζοντας τις τελευταίες, βελτιωμένες κατά τι αποτιμήσεις των Alpha Bank στα 1,85 δισ., Εθνικής στα 1,42 , Eurobank στα 1,36 δισ. και στα 600 εκατ. της Πειραιώς.

Για τον δείκτη πολλά θα εξαρτηθούν από την διακύμανση του "καλαθιού" των 5 βαρύτερων μετοχών, που με βάση τα στοιχεία του helex.gr (Παρασκευής) είναι Coca Cola με συμμετοχή 10,31% στην διαμόρφωση της διακύμανσης, ΟΤΕ με 8,94%, Μυτιληναίος με 5,18%, Jumbo με 4,86% και Motor Oil με 4,72% συνολικά ένα 34% έναντι 19,23% των τραπεζικών ("βαρύτερη" με 6,2% η Εθνική).

Στα 30,09 ευρώ η Coca Cola, με θετική απόδοση σε μήνα (και 10,99% από την αρχή του έτους) αποτιμάται 11,19 δισ. (σχεδόν το 1/4 ! του ΧΑ) και σήμα long μπορεί την εβδομάδα να συντηρηθεί πάνω από τα 30 με "βλέψεις" προς τα 30,60 ευρώ.

Ερωτηματικό ο ΟΤΕ, καθώς την Παρασκευή πιέστηκε μεν έως τα 10,56 για να αντιδράσει επιθετικά προς το τέλος με κλείσιμο στα 10,75 ευρώ, υψηλό ημέρας, με γράφημα-τράβηγμα που.. έβγαζε μάτια. Οσο η μετοχή δεν χάνει σε 2-3 διαδοχικά κλεισίματα τα 10,70 τόσο οι long πλεονεκτούν.

Κίνηση από μετοχές της δεύτερης ταχύτητας του δείκτη περιμένουν αναλυτές, με τον Μυτιληναίο να έχει short σήμα (σε εβδομαδιαία και μηνιαίο) και Jumbo, Motor Oil long στα αντίστοιχα διαστήματα.

Στο επίκεντρο η μετοχή της Aegean μετά την εντυπωσιακή υπέρ κάλυψη του εταιρικού ομολόγου, της ΔΕΗ με αγοραστές της τελευταίας στιγμής, την Παρασκευή, έως τα 1,545 και τελική τιμή στα 1,538 ευρώ, της ΕΧΑΕ στα 4,20 , του ΟΛΠ στα 16,54 ευρώ.

Για ακόμη μία εβδομάδα η μεσαία-μικρότερη κατηγορία είχε την εκπροσώπηση της με αρκετές μετοχές με σήμα long και στα υπόψιν την επαναφορά των αγοραστών στο ΙΑΣΩ, την σταθερά ανοδική φορά της Attica Συμμετοχών (στις 5 Απριλίου το deadline του Grimaldi για τους εναπομείναντες μικρομετόχους της Minoan να δώσουν τα χαρτιά τους στα 2,40 ευρώ), η συνεχιζόμενη κινητικότητα (με ενίσχυση της τιμής ) στον Κέκροπα, η σύγκλιση της αποτίμησης του ΙΑΤΡΙΚΟΥ (προς αυτήν του ΙΑΣΩ), η σταθερότητα της ΙντραΚάτ, η υπεραπόδωση της Profile κ.α. από αυτή την κατηγορία.

(*) Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών η δημιουργία θέσεων εργασίας τον Φεβρουάριο, στις ΗΠΑ. Στο 3,8% η ανεργία και όπως σημειώνουν έμπειροι παράγοντες της αγοράς, μόλις στις 20.000 οι νέες θέσεις εργασίας έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 180.000 , νέο αποθαρρυντικό από τη μία για την ανάπτυξη αλλά ενθαρρυντικό από την άλλη για επιτόκια/αμερικανικά ομόλογα.

Το τελευταίο διευκολύνει τους χειρισμούς που επιχειρεί ο Μάριο Ντράγκι μόλις λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί η θητεία του στην ΕΚΤ, να "παίξει" με στάσιμα επιτόκια και ενεργοποίηση νέων προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας στο ευρωσύστημα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v