Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και ο ρόλος τους

Ο ρόλος ύπαρξης του ΟΠΕΚ σχετίζεται με τη σημασία που αποδίδεται στο πετρέλαιο από τη σύγχρονη οικονομία και τη συνεπαγόμενη ανάγκη να εφοδιάζονται όλα τα κράτη με αυτό.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και ο ρόλος τους
Απολύτως κατηγορηματικός ήταν ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αl. Rodriguez ερωτώμενος αν τα κράτη-μέλη του προτίθενται να αυξήσουν την παραγωγή τους ώστε να ”προλάβουν” μια πιθανή εκτόξευση των τιμών του μαύρου χρυσού, λόγω των δραματικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Δήλωσε πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα, διότι οι βασικές οικονομικές παράμετροι δεν έχουν μεταβληθεί, ενώ μια τέτοια κίνηση το μόνο που θα προσέθετε θα ήταν ανισορροπία στην ήδη ”τεταμένη” αγορά.

Τόνισε παράλληλα πως ο Οργανισμός δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως όπλο εναντίον των ΗΠΑ, λόγω της υποστήριξης που παρέχουν στο Ισραήλ.

Οι παρακάτω δηλώσεις αντικατοπτρίζουν το ρόλο και τη σημασία που αποδίδεται στις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ και τον κρίσιμο ρόλο που αυτός επιτελεί.

Ο ΟΠΕΚ, αν και ιδρύθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960, παρέμεινε ουσιαστικά στην αφάνεια μέχρι και την πρώτη πετρελαϊκή κρίση, το 1973. Η ”τρελή κούρσα” που ακολούθησαν οι τιμές του μαύρου χρυσού εκείνη τη χρονιά, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στη διεθνή οικονομία, δημιούργησαν την ανάγκη ύπαρξης ενός θεσμού ”επιφορτισμένου” με τη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε επίπεδα που δεν θα δημιουργούσαν σοκ στη διεθνή οικονομική κοινότητα. Στα χρόνια που ακολούθησαν και με τη δεύτερη πετρελαϊκή κρίση να λαμβάνει χώρα το 1979, ο ρόλος του ΟΠΕΚ ”αναβαθμίστηκε”.

Ουσιαστικά αποτελεί ένα μη κυβερνητικό οργανισμό, με αρχική έδρα τη Γενεύη. Στα πέντε ιδρυτικά του μέλη προστέθηκαν σταδιακά άλλα έξι, ενώ η έδρα μεταφέρθηκε το 1965 στη Βιέννη.

Ο σκοπός της ύπαρξής του είναι η διασφάλιση της ομαλής και απρόσκοπτης ροής του πολυτιμότερου αγαθού στην υφήλιο, του πετρελαίου. Ο ρόλος του όμως δεν περιορίζεται αποκλειστικά σε αυτό. Αποσκοπεί επίσης στη διαρκή συνεργασία των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών, αποτελώντας ουσιαστικά ένα forum όπου ανταλλάσσονται απόψεις και λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις. Οι αποφάσεις αυτές, όπως γίνεται αντιληπτό, επηρεάζουν τα μέγιστα τη διεθνή οικονομία.

Α.Δ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v