Πως σκέφτηκαν οι αμερικανοί

Ποιος πόλεμος της μπανάνας; Έρχεται ο πόλεμος του χάλυβα. Κάπως έτσι προσπαθούν να αποδώσουν διεθνείς αναλυτές την ένταση που πρόκειται να δημιουργηθεί στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, μετά την ”αυταρχική” απόφαση του προέδρου της Αμερικής Τζώρτζ Μπους να επιβάλλει δασμούς 30% στις εισαγωγές χάλυβα.

Πως σκέφτηκαν οι αμερικανοί
Tης Έφης Ευθυμίου

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζώρτζ Μπους να επιβάλλει φόρους ύψους 30% στις εισαγωγές χάλυβα, αναμένεται να καταστήσει τον ”πόλεμο της μπανάνας” ασήμαντο μπροστά στις εξελίξεις που, πιθανότατα, θα ακολουθήσουν, όσον αφορά τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του υπόλοιπου πλανήτη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι περίπου 2,5 δισ. ευρώ - τα έσοδα από τις ευρωπαϊκές εξαγωγές χάλυβα, αναμένεται να... μην μπουν φέτος στα ταμεία των ευρωπαϊκών εταιριών εξαιτίας της απόφασης.

Οι διεθνείς οικονομικοί κύκλοι μάλιστα επισημαίνουν με έμφαση, ότι η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών του Αντλαντικού, πρόκειται να τραβήξει στα άκρα, καθώς αποτελεί την αναπόφευκτη κατάληξη μιας διαφωνίας μεταξύ τους.

Ο προφανής λόγος για την επιβολή των δασμών, είναι να δοθεί η δυνατότητα στις αμερικανικές εταιρίες χάλυβα να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση. Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι οι δασμοί είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη διασφάλιση της υγιούς αναδιάρθρωσης του κλάδου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η απόφαση ελήφθη για πολιτικούς λόγους. Οι συνομιλίες που προηγήθηκαν της ανακοίνωσης Μπους για το χάλυβα περιελάμβαναν και τη συμμετοχή αντιπροσώπων από όλους τους διοικητικούς κλάδους, συμπεριλαμβανομένου και του πολιτικού συμβούλου Καρλ Ροβ, του υπουργού Εμπορίου Ντον Έβανς, του εμπορικού αντιπροσώπου των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ζέλικ, του υπουργού Οικονομικών Πολ Ό Νιλ και αρκετών άλλων.

Ο Ζέλικ υποστήριξε, ότι η απόφαση, η οποία έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του ελεύθερου εμπορίου, ήταν αναγκαία για την επίτευξη ενός ευρύτερου στόχου σχετικά με την υποστήριξη του Κογκρέσου σε μελλοντικές εμπορικές συμφωνίες.

Στις τελευταίες, περιλαμβάνεται και η Αρχή Προώθησης του Εμπορίου(ΤΡΑ), η οποία επιτρέπει στον πρόεδρο να διαπραγματεύεται εμπορικές συμφωνίες, που με τη σειρά τους μπορούν να εγκριθούν ή να απορριφθούν, όχι όμως να αλλαχθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v