Οι συνέπειες της αμερικανικής δασμολόγησης χάλυβα

Απρόβλεπτες και αλυσιδωτές αναμένεται να είναι οι επιδράσεις από την αμερικανική πρωτοβουλία της επιβολής υψηλών δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα χάλυβα. Πιθανά αντίποινα από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ιαπωνία και την Κίνα, συνθέτουν σκηνικό παγκόσμιας αναταραχής.

Οι συνέπειες της αμερικανικής δασμολόγησης χάλυβα
Του Δημήτρη Γλύστρα

Αλυσιδωτές αναμένεται να είναι οι συνέπειες της αμερικανικής απόφασης επιβολής δασμών ύψους ως και 30% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα χάλυβα. Στο στόχαστρο των παρατηρητών βρίσκονται ήδη οι εμπλεκόμενες μεταξύ τους αγορές των ισοτιμιών, των εμπορευμάτων, αλλά και οι εθνικές αγορές, κυρίως των χωρών ή των κρατικών οργανισμών που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις στην παγκόσμια παραγωγή χάλυβα και πλήττονται από την απόφαση.

Ποιες είναι αυτές; Η Κίνα, η Ταϊβάν, η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ιαπωνία, η Βραζιλία, η Ν. Κορέα. Όχι και τόσο ευκαταφρόνητες οικονομικές μονάδες, δεν βρίσκετε;

Ο περιορισμός που ο μεγαλύτερος εισαγωγέας χάλυβα επέβαλε στις εισαγωγές του, θα δημιουργήσει αυτόματα μια υπερπροσφορά του μετάλλου, καθώς η παραγωγή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και δεν θα έχει διαθέσιμο έδαφος να διοχετευτεί. Αυτό με τη σειρά του θα σημάνει, είτε τη σημαντική πτώση της τιμής, είτε την ελάττωση της παραγωγής και την παρεπόμενη περικοπή στις θέσεις εργασίας.

Μόνο η Ευρωπαϊκή Ενωση, θα απωλέσει για τα τρία χρόνια που προβλέπεται να ισχύσει το μέτρο, περίπου 6 δισ. δολάρια. Όμως, ”αυτό δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα” ιχυρίζεται ο κ. Λαμί, αρμόδιος επίτροπος για θέματα εμπορίου στην ευρωζώνη, δίνοντας αφορμή στο Β. Ντούιζεμπεργκ, να... οικτίρει τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες για το επικείμενο άλμα τους προς το κόστος.

Ηδη τα βλέμματα είναι στραμμένα στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με 5,52 εκατ. τόνους ετησίως είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χάλυβα και εύλογα έχει τον πρώτο λόγο στην πιθανή εφαρμογή αντιποίνων. Οι ιθύνοντες της Ε.Ε. λοιπόν, προειδοποιούν εμμέσως- πλην σαφώς για την πιθανότητα εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ο αρμόδιος επίτροπος, άφησε να διαφανεί ότι η οικονομική και πολιτική κεφαλή της ένωσης σκέπτεται την επιβολή δασμών σε άλλα προϊόντα που εισάγονται από τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ισοτιμία των νομισμάτων και την παγκόσμια σταθερότητα του εμπορίου.

Αν μάλιστα στο παιχνίδι των αντιποίνων μπουν και χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία, δολάριο και αμερικανικές εξαγωγές είναι πιθανό να έχουν πολύ διαφορετικό μέλλον από αυτό που θα φανταζόταν κανείς...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v