The Banker: Βραβεία για την Τράπεζα της Χρονιάς

Το The Banker απένειμε για 12η συνεχή χρονιά τα ετήσια βραβεία του για την "Τράπεζα της Χρονιάς". Ποια τραπεζικά ιδρύματα κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στον κόσμο, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.

The Banker: Βραβεία για την Τράπεζα της Χρονιάς
Καθώς η κρίση στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε και οι ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις πλήθυναν, το 2011 έθεσε την ανθεκτικότητα των τραπεζών σε δοκιμασία. Τα 12α βραβεία του The Banker για την «Τράπεζα της Χρονιάς» επιβραβεύουν τις τράπεζες εκείνες που ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση, επιδεικνύοντας καινοτομίες και οικονομική επάρκεια.

Οι μετέχοντες στον διαγωνισμό για τα βραβεία του The Banker κλήθηκαν να δώσουν αναλυτικά στοιχεία για την κερδοφορία τους, τα στοιχεία ενεργητικού, την εξέλιξη των Tier I κεφαλαίων και τις αποδόσεις των κεφαλαίων τους. Ωστόσο, τα καλά δεδομένα, μολονότι σημαντικά, δεν ήταν από μόνα τους αρκετά. Η συντακτική ομάδα του The Banker αναζήτησε στοιχεία για το κατά πόσον οι τράπεζες αυτές θέτουν νέα standards στις περιοχές όπου δραστηριοποιούνται και για το εάν αυτό επιτυγχάνεται μέσω τεχνολογικής δράσης ή προκύπτει μέσω καινοτόμων νέων τρόπων να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Το The Banker απένειμε βραβεία σε 147 χώρες.

«Τράπεζα της χρονιάς» σε ολόκληρο τον κόσμο ανακηρύχθηκε η HSBC, ενώ Τράπεζα της Χρονιάς για τη δυτική Ευρώπη η Santander.

Για την κεντρική και την ανατολική Ευρώπη Τράπεζα της Χρονιάς ήταν η Sberbank, για την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού η HSBC και για την Αμερική η Itau Unibanco. Στη Μέση Ανατολή Τράπεζα της Χρονιάς ανακηρύχθηκε η National Bank of Kuwait και για την Αφρική η Standard Bank. Νικήτρια στην κατηγορία Global Transaction Services ήταν η Citi και στην κατηγορία του Financial Inclusion η Standard Chartered.

Στην Ελλάδα, Τράπεζα της Χρονιάς ανακηρύχθηκε η Alpha Bank. Στο σχετικό λήμμα, το The Banker αναφέρει:

Η αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους μπορεί να συνεχίζει να θέτει σοβαρά βάρη σε όλες τις ελληνικές τράπεζες, αλλά η Alpha Bank ξεχώρισε ανάμεσα στα ιδρύματα με υψηλό δείκτη κεφαλαίων Tier I ως το μόνο που παρέμεινε κερδοφόρο στο πρώτο εξάμηνο του 2011, παρά το κατά 21% κούρεμα επί των ελληνικών κρατικών τίτλων. Τα έσοδα προ των προβλέψεων ήταν σταθερά σε ετήσια βάση στα 560 εκατ. ευρώ, ενώ τα κόστη προσωπικού μειώθηκαν κατά 3,3%.

Τα γενικά έξοδα της τράπεζας εξακολούθησαν να μειώνονται σε αντιστοιχία με τον επανασχεδιασμό της πλατφόρμας και τη βελτιστοποίηση των κινήτρων προμηθειών, κυρίως σε ό,τι αφορά τις ελληνικές δραστηριότητές της. Tα καθαρά έσοδα από τόκους, το βασικό συστατικό των εσόδων προ προβλέψεων, επηρεάστηκε θετικά από τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην επανατιμολόγηση των στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας, όπως και από τη βελτίωση στην τιμολόγηση των καταθέσεων.

Ως μία ακόμη ζωτικής σημασίας εξέλιξη, η Alpha Bank υπέγραψε συμφωνία συγχώνευσης με μία εκ των ανταγωνιστών της, τη Eurobank, τον Αύγουστο του 2011. Η κίνηση αυτή θα δημιουργήσει την μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα σε όλους τους τομείς και το ισχυρότερο δίκτυο υποκαταστημάτων.

H νέα οντότητα αναμένεται ότι θα έχει το κρίσιμο μέγεθος ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση, όποιες και να είναι οι επιπρόσθετες απαιτήσεις για κεφάλαια που ίσως επιβληθούν στα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα.

Αν η συγχώνευση λάβει τις απαιτούμενες εγκρίσεις, η νέα τράπεζα θα είναι ανάμεσα στις 25 κορυφαίες της ευρωζώνης, με συνολικά pro forma στοιχεία ενεργητικού στα 146 δισ. ευρώ. Kατά την άποψη των στελεχών της, θα έχει το απαραίτητο μέγεθος ώστε να καταστεί μετοχή αναφοράς στις κεφαλαιαγορές, ενώ θα είναι σωστά τοποθετημένη ώστε όχι μόνο να αντέξει την παρούσα καταιγίδα, αλλά και για να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και να παίξει ευρύτερο ρόλο στη νοτιοανατολική Ευρώπη. 

Η νέα τράπεζα θα χρειαστεί να αναλάβει επιπλέον προβλέψεις εν όψει του πιθανού κατά 50% κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και θα ωφεληθεί από τη σημερινή στρατηγική απομόχλευσης της Alpha Bank. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 18 μηνών πριν από τον Ιούνιο του 2011, τα στοιχεία ενεργητικού της συρρικνώθηκαν κατά 6,2 δισ. ευρώ στα 63,4 δισ. ευρώ, ενώ πουλήθηκαν τίτλοι αξίας 1,7 δισ. ευρώ και στο πρώτο μισό του προηγούμενου χρόνου ελήφθησαν προβλέψεις 532 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v