Μετανάστευση τραπεζών λόγω υπερρύθμισης;

Ο CEO της αυστριακής Raiffeisen δεν αποκλείει την αποχώρηση της αυστριακής τράπεζας από τα σύνορα της ΕΕ(!) αφού, όπως λέει, το ευρω-ρυθμιστικό πλαίσιο οδηγεί συχνά σε αδικίες εις βάρος των ευρωπαϊκών τραπεζών.

Μετανάστευση τραπεζών λόγω υπερρύθμισης;
Είναι πιθανόν η Raiffeisen να εξετάσει το ενδεχόμενο να φύγει από την Αυστρία αναζητώντας νέο τόπο εγκατάστασης εκτός της Ε.Ε. αν οι τραπεζικοί κανόνες έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούν ανόμοιες συνθήκες ανταγωνισμού, λέει ο CEO της, δρ Herbert Stepic.

Η μεγαλύτερη ανησυχία αφορά στα μπόνους. Ο επικεφαλής της τράπεζας θεωρεί ότι η Raiffeisen μπαίνει στο ίδιο τσουβάλι με μεγάλες επενδυτικές διεθνείς τράπεζες, χωρίς να έχει έκθεση σε τέτοιου τύπου τοξικά προϊόντα, καθώς η κρίση χτύπησε την πόρτα των αγορών. Μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων της είναι στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη.

"Πώς μπορώ εγώ να είμαι ανταγωνιστικός σε χώρες εκτός της Ε.Ε. όταν πρέπει να ακολουθώ τους κανόνες της Ε.Ε., που δεν έχουν εφαρμογή στις αγορές εκείνες και δεν επηρεάζουν τον ανταγωνισμό;", ρωτά.

"Καθώς τα σχέδιά μας δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, δεν έχουμε σε καμία πάρει απόφαση για αποχώρηση από την Αυστρία και την Ε.Ε. Αλλά αν καταλήξουμε στο ότι οι κανόνες κάνουν τον ανταγωνισμό άδικο για εμάς, τότε φυσικά θα πρέπει να το σκεφτούμε και αυτό".

Πέρα από τους κανονισμούς που αφορούν στα μπόνους, ο κ. Stepic ανησυχεί επίσης και για τις προτάσεις που θέλουν τα κεφάλαια μειοψηφίας να συνυπολογίζονται ως μέρος του συνολικού κεφαλαίου. "Αυτό αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τον οργανισμό μας καθώς φυσικά και έχουμε μετόχους μειοψηφίας στις τράπεζές μας στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη με επενδύσεις που δεν είχαν έως τώρα προσμετρηθεί. Μια τέτοια εξέλιξη θα μας κόστιζε μια περιουσία σε επιπλέον κεφαλαιακές απαιτήσεις".

Ωστόσο, η τελευταία πρόταση είναι πολύ καλύτερη αφού αναγνωρίζει τα συμφέροντα της μειοψηφίας - βέβαια και πάλι θα χάσουμε τη διαφορά ανάμεσα στις απαιτήσεις εκ μέρους των ρυθμιστικών αρχών και του κεφαλαίου. Παλεύουμε κατά αυτής της εξέλιξης γιατί δεν βλέπουμε για ποιον λόγο το κεφάλαιο κάποιου να θεωρείται λιγότερο σημαντικό από το κεφάλαιο ενός άλλου.

Διαχείριση κρίσης

Με 15 τράπεζες και αρκετές άλλες θυγατρικές σε 17 χώρες στην ανατολική και στην κεντρική Ευρώπη, η κρίση έπληξε σκληρά τη Raiffeisen. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από το 2% και 2,5% έως το 8,8%, στα τέλη του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Stepic επιμένει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στην άποψή του ότι οι αναδυόμενες αγορές είναι το καλύτερο μέρος για να είναι κανείς τοποθετημένος σήμερα χάρη στις αναπτυξιακές προοπτικές που εμφανίζουν.

Όπως λέει, οι διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου της τράπεζας έχουν αλλάξει ώστε να καταστήσουν την τράπεζα λιγότερο ευάλωτη στη μεταβλητότητα. Επιπρόσθετα, η αναδιάρθρωση του ομίλου -η Raiffeisen International συγχωνεύθηκε με την εκτός χρηματιστηρίου αυστριακή μητρική της εταιρία, ώστε να δημιουργηθεί η Raiffeisen Bank International- φέρνει σε καλύτερη θέση την τράπεζα όσον αφορά στη δυνατότητα εκμετάλλευσης των αναπτυξιακών προοπτικών, προμηθεύοντας τις θυγατρικές της περιοχής με υψηλής ποιότητας και πολυπλοκότητας χρηματοοικονομικά εργαλεία.

Παράγοντας συνέργιες

Θέλαμε να κάνουμε χρήση της δύναμης που έχουμε στη Βιέννη, η οποία δεν είναι άλλη από το know how στο μέτωπο της παραγωγής. Λόγω του ότι η RZB εξυπηρετεί τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τόσο στην Αυστρία όσο και διεθνώς, η τεχνογνωσία στη Βιέννη είναι πρώτης ποιότητας. Από την άλλη, έχουμε ένα τεράστια δίκτυο διανομής με περισσότερα από 3.000 υποκαταστήματα, σε 17 χώρες.

Η συγχώνευση, εξάλλου, εξάλειψε μια διοικητική ομάδα και αναμένεται να δημιουργήσει συνέργιες αξίας ανάμεσα σε 100 και 115 εκατ. ευρώ. "Αλλά αυτή η εξοικονόμηση δεν ήταν ο βασικός στόχος της συγχώνευσης. Ο στόχος ήταν να καταστήσουμε τον οργανισμό πολύ πιο αποτελεσματικό τόσο στην προσέγγιση των αγορών όσο και σε όρους πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές".
 
Ο στόχος δεν τέθηκε τυχαία. Στο παρελθόν, μόνο η Raiffeisen International ήταν σε θέση να φτάσει τις αγορές, ενώ όλη η χρηματοδότηση έπρεπε να περάσει μέσω της RZB. Αυτό ορισμένες φορές ήταν δύσκολο ή ακριβό. Τώρα το κόστος της χρηματοδότησης υποχωρεί, όλα γίνονται από μία και μόνο οντότητα, με καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στο χρέος και στους επενδυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v