Οι χθεσινές παρεμβάσεις του προέδρου της Κομισιόν κ. Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Σούλτς στο θέμα του ελληνικού δημοψηφίσματος έγιναν δεκτές με ανάμικτα συναισθήματα.
Ιδίως η παρέμβαση του κ. Γιούνκερ επαινέθηκε από τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα και οργανώσεις ενώ κατακρίθηκε από το αντι-μνημονιακό μπλόκ.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Γιούνκερ είναι φιλέλληνας. Δεν είναι τυχαίο ότι επέλεξε ένα έλληνα, τον Μαργαρίτη Σχοινά, για επικεφαλή του τομέα επικοινωνίας του. Επίσης έδωσε ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο στον έλληνα επίτροπο κ. Αβραμόπουλο. Ακόμη κι ο σκύλος του, νομίζουμε ότι τον αποκαλεί Πλάτων, είναι ένα αδέσποτο που βρήκε σ' ένα ελληνικό νησί. (Σάμο;)
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κ. Γιούνκερ δεν θέλει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης. Γι' αυτό ήθελε πιθανόν να κάνει μια παρέμβαση για να ενισχύσει αυτή την προοπτική.
Όμως, φρονούμε ότι δεν έπρεπε να το κάνει.
Αφενός γιατί είναι μια καθαρά ελληνική διαδικασία και αφετέρου γιατί η παρέμβασή του μπορεί να οδήγησε στο αντίθετο αποτέλεσμα.
Φανάτισε τους οπαδούς του ΟΧΙ που το είδαν σαν εξωτερική παρέμβαση ενώ δεν πρόσθεσε σχεδόν τίποτα στο στρατόπεδο των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.
Δεν ήταν λοιπόν ούτε ορθή, ούτε έξυπνη κίνηση...