Τέτοια αναδίπλωση της Τουρκίας σε θέμα που άπτεται των σχέσεών της με την Ελλάδα δεν θυμόμαστε. Αν υπήρξε θα πρέπει να έχουν περάσει δεκαετίες.
Είναι γνωστό πως η Τουρκία απέσυρε τη NOTAM με την οποία δέσμευε για τους επόμενους 10 μήνες μια μεγάλη περιοχή στο Αιγαίο για ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Επρόκειτο για ωμή παραβίαση ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Εκτιμούμε, όμως, ότι η Τουρκία δεν επρόκειτο να αποσύρει τη ΝΟΤΑΜ αν δεν δεχόταν μεγάλη πίεση και η μοναδική χώρα που έχει τέτοια δύναμη είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Η παρέμβαση έγινε ασφαλώς μέσω ΝΑΤΟ, όμως δεν θα ήταν αποτελεσματική αν δεν είχε τη στήριξη, για να μην πούμε καθοδήγηση, των ΗΠΑ.
Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από τρίτους που του έδωσαν μια άλλη διάσταση, παρατηρώντας πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ισχυρούς δεσμούς με το ΔΝΤ που είναι ένας από τους δανειστές της Ελλάδας.
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να παρέμβουν προς το ΔΝΤ για να δείξει μεγαλύτερη επιείκεια στη χώρα, σχολιάζουν. Αν μπορούσε να γίνει θα ήταν πολύ χρήσιμο.
Ιδίως όταν φέρνω στο νου τις κατηγορίες που εκτόξευσαν στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης προς το ΔΝΤ επειδή το θεωρούσαν υπεύθυνο για το ναυάγιο της τελευταίας αξιολόγησης του προγράμματος.
Δεν έχω αμφιβολία για τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών στην αναδίπλωση της Τουρκίας για τη ΝΟΤΑΜ και την επιρροή τους στο ΔΝΤ.
Επιτρέψτε μου όμως να έχω σοβαρές αμφιβολίες για την επιθυμία τους να παρέμβουν στο ζήτημα της αξιολόγησης των μεταρρυθμίσεων.