Μιλώντας χθες στο Mega Channel, ο υπουργός Επικρατείας κ. Φλαμπουράρης ανέφερε πως η Ελλάδα θα μπορούσε να υποβάλει αίτημα για δίμηνη παράταση στην πληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ που πέφτουν μέσα στο Μάρτιο και φτάνουν κοντά στο 1,6 δισ. ευρώ.
Όμως, οι δανειακές υποχρεώσεις του κράτους δεν εξαντλούνται εκεί. Θα πρέπει να ανανεωθούν έντοκα που λήγουν, να πληρωθούν τόκοι κι ομόλογα που δεν εντάχθηκαν στο PSI και άλλα.
Τα ποσά δεν είναι μικρά.
Προσπάθησα να μάθω αν θα μπορούσε η Ελλάδα να υποβάλει αίτημα παράτασης στην πληρωμή των δόσεων προς το ΔΝΤ, όπως πρότεινε ο κ. Φλαμπουράρης, και τι πιθανότητες έχει να εγκριθεί.
Οι απαντήσεις που πήρα συνοψίζονται ως εξής:
Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποβάλει ανάλογο αίτημα προς το ΔΝΤ, αλλά θα είναι δύσκολο να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο. Θα απαιτηθούν διαπραγματεύσεις και ομόφωνη απόφαση από το Δ.Σ. του Ταμείου με δικαιολόγηση των ειδικών συνθηκών.
Δεν θα είναι εύκολο.
Χώρες όπως η Βραζιλία έχουν εκφράσει στο παρελθόν τη δυσαρέσκειά τους για τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα και ίσως δεν θα χάσουν μια τέτοια ευκαιρία για να διαφοροποιηθούν. Η εναλλακτική στην πρόταση Φλαμπουράρη θα ήταν η έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων που θα αγόραζαν οι ελληνικές τράπεζες με την άδεια της ΕΚΤ.
Όμως, οι πηγές μου επιμένουν ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται να συναινέσει σε κάτι τέτοιο.
Μεγαλύτερες πιθανότητες, έστω και λίγες, συγκεντρώνει η πρόταση Φλαμπουράρη γιατί υπάρχει προηγούμενο, π.χ. η Αργεντινή το 2002 και το 2003. Στην Αργεντινή είχε δοθεί παράταση για ένα χρόνο, αλλά το πρόγραμμα (SRF) δεν είναι ίδιο με τα προγράμματα του ΔΝΤ για την Ελλάδα (SBA και EFF).