Η πρόταση του υπουργού οικονομικών κ. Βαρουφάκη για ανταλλαγή χρέους με χρήση αέναων ομολόγων έτυχε μεγάλης προβολής στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
Μερικοί, όπως ο καθηγητής Paul Krugman, την βρήκαν ενδιαφέρουσα.
Όμως, οι περισσότεροι από την εδώ μεριά του Ατλαντικού την απέρριψαν.
Άλλοι γιατί την θεώρησαν ένα ακόμη ελληνικό τρικ για να απομειωθεί το ελληνικό χρέος χωρίς να γίνουν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Άλλοι την απέρριψαν λέγοντας πως η ανταλλαγή τέτοιων ομολόγων παραβίαζε την ευρωπαική συνθήκη και η ΕΚΤ δεν θα μπορούσε να δεχθεί.
Όμως, λίγοι γνωρίζουν ότι η πρόταση Βαρουφάκη για την για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους από την ΕΚΤ με την χρήση αέναων ομολόγων έχει «πατέρες».
Είναι ο καθηγητής οικονομικών Charles Wyplosz, επικεφαλής του Graduate Institute στη Γενεύη και ο Pierre Paris, διευθύνων σύμβουλος της Banque Paris Bertrand Studza.
Οι δυο άνδρες πρότειναν σε άρθρο τους το καλοκαίρι του 2013 πως η ΕΚΤ θα πρέπει να αγοράσει κρατικά ομόλογα μέχρι του ποσού του 1,2 τρισ. ευρώ από τις χρεωμένες χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, και εν συνεχεία να τα ανταλλάξει με αέναα ομόλογα που δεν θα πλήρωναν καθόλου τόκο, δηλαδή θα επρόκειτο για δωρεάν ομόλογα.
Ο Wyplosz και ο Paris υποστήριξαν ότι η ανταλλαγή «κανονικών» ομολόγων με αέναα δεν θα οδηγούσε σε πληθωριστική ανάφλεξη στο σημερινό περιβάλλον.