Ο θόρυβος που προκλήθηκε προχθές με τις διαπραγματεύσεις για το κοινοτικό κείμενο αναφορικά με την Ουκρανία και τις κυρώσεις προς τη Ρωσία έφερε στην επιφάνεια το θέμα του ρωσικού εμπάργκο στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Παλαιότερα δημοσιεύματα υποστήριζαν πως Ρώσος αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι η χώρα του θα επανεξετάσει το θέμα των κυρώσεων εναντίον των ελληνικών προϊόντων αν η Ελλάδα εναντιωθεί στις κυρώσεις της Ε.Ε.
Να θυμίσουμε ότι τα κυριότερα προϊόντα του αγροτικού τομέα που κατευθύνονται στη ρωσική αγορά είναι τα εξής: Τα νωπά ακτινίδια με την αξία των εξαγωγών να φτάνει τα 25,7 εκατ. ευρώ, τα νωπά ροδάκινα με αξία 24,5 εκατ. ευρώ, οι νωπές φράουλες με 23,5 εκατ. ευρώ, τα βερίκοκα-κεράσια, τα νωπά μπρουνιόν και τα νεκταρίνια με 10,03 εκατ. ευρώ και άλλα.
Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι τα ροδάκινα τη γλύτωσαν φθηνά πέρυσι γιατί οι μεγαλύτερες ποσότητες είχαν εξαχθεί όταν ανακοινώθηκε το ρωσικό εμπάργκο. Επιπλέον, οι παραγωγοί κέρδισαν γιατί πληρώθηκαν 220 ευρώ το στρέμμα για τα όψιμα ροδάκινα που είχαν μείνει.
Ανησυχία υπήρχε για τα ακτινίδια, αλλά αποδείχθηκε αβάσιμη.
Όμως, αυτό δεν οφείλεται στην απορρόφησή τους από τη Ρωσία με ενδιάμεσο κάποια άλλη χώρα που δεν ανήκει στην Ε.Ε. Οι ειδικοί λένε ότι οι ποσότητες που εξήχθησαν μέσω άλλων χωρών, π.χ. Σερβίας και Τουρκίας, ήταν μικρές. Αντίθετα, την παρτίδα έσωσαν άλλες δύο χώρες που απορρόφησαν σημαντικές ποσότητες σε καλές τιμές.
Όπως με το ελαιόλαδο, η Ισπανία ήταν μία απ' αυτές. Η άλλη ήταν η Αίγυπτος.
Όμως, κάθε φορά δεν θα είναι τ' Αϊ-Γιαννιού. Θα πρέπει να βρεθεί κάποιος τρόπος για να διοχετευθούν τα ροδάκινα και τα άλλα αγροτικά προϊόντα στη ρωσική αγορά γιατί μπορεί να μην εμφανισθούν ξανά χώρες όπως η Ισπανία και η Αίγυπτος.
Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κάποιος να άρει η Ρωσία το εμπάργκο τους επόμενους μήνες. Θα πρέπει λοιπόν να δημιουργηθούν εγκαίρως οι σχέσεις και τα κανάλια διανομής των αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία μέσω γειτονικών χωρών που δεν ανήκουν στην Ε.Ε.