Σε νέες δηλώσεις στη γαλλική τηλεόραση με τις οποίες τάσσεται υπερ μιας νέας, πιο χαλαρής οικονομικής σχέσης της Ευρωπαικής Ενωση με την Ελλάδα προχώρησε χθες ο Πιέρ Μοσχοβισί.
Ο ευρωπαίος επίτροπος υπεύθυνος για οικονομικά θέματα μίλησε για αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα και πιο χαλαρή επιτήρηση με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψει στον ελληνικό λαό να ανασάνει από την πολυετή λιτότητα.
Δεν αμφιβάλλουμε για τις καλές προθέσεις του κ. Μοσχοβισί, ούτε κι άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων όπως ο κ. Γιούνκερ.
Όμως, τον τελευταίο λόγο σε τέτοια θέματα δεν τον έχει ούτε ο κ. Μοσχοβισί, ούτε ο κ. Γιούνκερ. Τον τελευταίο λόγο έχει η γερμανική κυβέρνηση και ειδικότερα η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε.
Με βάση την πρόσφατη εμπειρία θα λέγαμε ότι ο ρόλος του κ. Σόιμπλε είναι πιο σημαντικός. Ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος θεωρείται αγύριστο κεφάλι σε κάποια θέματα, έχει ήδη τοποθετηθεί. Πρώτα, κλείστε την αξιολόγηση του προγράμματος που εκκρεμεί και μετά θα συζητήσουμε τα υπόλοιπα.
H ολοκλήρωση, όμως, της αξιολόγησης του προγράμματος προυποθέτει κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού, δηλαδή νέα μέτρα λιτότητας. Η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί το δημοσιονομικό κενό αλλά δεν έχει πείσει την τρόικα.
Τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για την ελληνική πλευρά αν η πολιτική ρευστότητα οδηγήσει σε χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από το 2,9% που προσδοκάται για το 2015 ή σε ύφεση. Οσο λοιπόν καλές προθέσεις κι αν έχει ο κ. Μοσχοβισί, εκείνο που μετράει είναι τι λέει ο κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ που ο γερμανός υπουργός ήθελε να συνεχίσει να έχει παρουσία στο πρόγραμμα της Ελλάδας.
Γι' αυτό στον «αγώνα» Μοσχοβισί εναντίον Σόιμπλε θα ποντάραμε στο «σημείο 2».