Ας είναι καλά οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, π.χ. τα ταμεία. Το λέμε αυτό γιατί το κράτος δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει ομαλά χωρίς τα ταμειακά διαθέσιμά τους αφού λείπει το ποσό των 7,5 δισ. ευρώ που επρόκειτο να εισπράξει από Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Γενικού Λογιστηρίου, η κεντρική κυβέρνηση έχει δανεισθεί μέσω συμφωνιών επαναγοράς (repo) για μικρό χρονικό διάστημα ένα ποσό που κυμαίνεται μεταξύ 7 και 9 δισ. ευρώ μέχρι στιγμής και όχι 5 με 6 δισ. ευρώ όπως αρκετοί νομίζουν.
Τα συνολικά χρονικά διαθέσιμα των φορέων ξεπερνούσαν τα 11 δισ. ευρώ πριν από λίγους μήνες σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή και πλησιάζουμε προς το ανώτατο όριο. Όμως, όλο το ποσό δεν είναι διαθέσιμο γιατί μπορεί κάποιοι φορείς να χρειάζονται ένα μέρος για να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις.
Αυτά τα λεφτά είναι μια προσωρινή ταμειακή διευκόλυνση των φορέων προς το κράτος και δεν συνιστούν δάνειο με την κλασική έννοια του όρου. Φυσικά, κάποια ρέπος θα μπορούσαν να ανανεωθούν όταν λήγουν σε πιο μόνιμη βάση, οπότε πρακτικά θα μετατρέπονταν σε δάνειο.
Όμως, δεν είναι η μόνιμη απάντηση στο πρόβλημα χρηματοδότησης που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα αν ο προϋπολογισμός δεν εκτελείται κανονικά και οι δόσεις από τα δάνεια των EFSF και ΔΝΤ δεν εισρέουν.