Η επίσκεψη του υπουργού ανάπτυξης κ. Δένδια στο Βερολίνο πριν από λίγο καιρό και η συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε προβλήθηκε στα ελληνικά ΜΜΕ χωρίς να σχολιασθεί ιδιαίτερα.
Όμως, η επίσκεψη Δένδια φαίνεται ότι έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και γι' αυτό δεν πέρασε ασχολίαστη από ξένους παρατηρητές. Όπως εξήγησε ένας εξ αυτών πρόσφατα, ήταν η πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού από παραγωγικό υπουργείο στο Βερολίνο μετά τον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου.
Το ίδιο άτομο θεωρούσε πιο λογικό να πάει ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης να συναντήσει τον Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο αντί του υπουργού Ανάπτυξης. Πράγματι, ο ίδιος ανέφερε ότι κανένας άλλος Έλληνας υπουργός δεν είχε επισκεφθεί τον Β. Σόιμπλε πριν από τον Ι. Στουρνάρα όταν ο τελευταίος έγινε υπουργός Οικονομικών το 2012.
Ο κ. Χατζηδάκης, προκάτοχος του κ. Δένδια, είχε επισκεφθεί τον κ. Σόιμπλε στο Βερολίνο τον Ιούνιο του 2013, κάπου έναν χρόνο αφότου ανέλαβε καθήκοντα. Ομολογώ ότι βρήκα την παρατήρηση σωστή, αν και η απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι ο κ. Χαρδούβελης ήταν απασχολημένος και δεν μπορούσε να επισκεφθεί τον κ. Σόιμπλε τώρα.
Έτσι κι αλλιώς, τον έχει συναντήσει στο Eurogroup, σκέφθηκα. Επιπλέον, ο κ. Σόιμπλε ήταν αυτός που μεσολάβησε για να τοποθετήσει η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW 100 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης.
Όμως, δεν έπεισα ούτε τον προαναφερθέντα, ούτε άλλους.
Η δική τους εξήγηση ήταν διαφορετική.
Ο κ. Χαρδούβελης, ως υπουργός Οικονομικών, ίσως δεν έχει την ίδια επιρροή στις κυβερνητικές αποφάσεις που είχε ο κ. Στουρνάρας. Μάλιστα, οι ίδιοι τόνιζαν ότι ο κ. Δένδιας, ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχε κάνει θετική εντύπωση στους Γερμανούς, ενώ παρατηρούσαν ότι ήταν υποψήφιος για υπουργός Οικονομικών πριν δεχθεί να αναλάβει ο κ. Χαρδούβελης και προηγουμένως ο κ. Μητσοτάκης στον τελευταίο ανασχηματισμό.
Δεν γνωρίζω αν η εξήγησή τους είναι σωστή. Όμως, τη βρήκα ενδιαφέρουσα και γι' αυτό σας τη μεταφέρω.