Τι διαφορά μπορεί να κάνει ένας χρόνος.
Η πληρότητα των ξενοδοχείων ήταν χαμηλή πέρυσι, ενώ φέτος ήταν υψηλή, αν πιστέψουμε τους ειδήμονες.
Όμως, τι μεσολάβησε από πέρυσι μέχρι φέτος;
Aπό τη μία πλευρά, η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώθηκε ακόμη περισσότερο, το διαθέσιμο εισόδημα μειώθηκε λόγω φόρων και περικοπών, ενώ οι άσχημες συνθήκες στην αγορά εργασίας δεν βελτιώθηκαν, τουλάχιστον σημαντικά.
Από την άλλη, κάποια νούμερα έδειξαν βελτίωση, δημιουργώντας προσδοκίες για σταδιακή καλυτέρευση της οικονομίας και την αίσθηση ότι η αβεβαιότητα υποχωρεί. Η χώρα εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα για πρώτη φορά από το 2002 και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα μετά από δεκαετίες, ενώ το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ήταν θετικό.
Πριν από λίγες μέρες, το Δημόσιο βγήκε στις αγορές, πουλώντας 5ετή ομόλογα με σχετικά χαμηλό επιτόκιο για πρώτη φορά από την άνοιξη του 2010.
Φαίνεται λοιπόν ότι η αυξημένη πληρότητα των ξενοδοχείων το φετινό Πάσχα ήταν σε κάποιον βαθμό συνδεδεμένη με τη βελτίωση της ψυχολογίας, τουλάχιστον μιας μερίδας πολιτών.
Είναι κι αυτό ενδεικτικό της σημασίας της ψυχολογίας στη συμπεριφορά των νοικοκυριών, με άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία.