Ο ΟΔΔΗΧ (Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) θα μπορούσε να είναι σήμερα παρελθόν αντί να πρωταγωνιστεί στην έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για πρώτη φορά από τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2010.
Λίγοι γνωρίζουν την ιστορία και ακόμη λιγότεροι ίσως τη θυμούνται, αλλά υπήρξε μια περίοδος το φθινόπωρο του 2012, αν δεν μας απατά η μνήμη, που υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, όχι ο κ. Στουρνάρας, ευνοούσε την κατάργηση του ΟΔΔΗΧ στο πλαίσιο των αλλαγών που ετοιμάζονταν.
Αυτό θα γινόταν μέσω της συγχώνευσης του ΟΔΔΗΧ με διεύθυνση του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Η επίσημη εξήγηση-δικαιολογία εκείνων που προωθούσαν τη σχετική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών των υπουργείων ήταν απλή.
Η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν να ξαναβγεί στις αγορές τα επόμενα χρόνια και δεν χρειαζόταν τον ΟΔΔΗΧ. Η ανεπίσημη εξήγηση ήταν ότι μέσω της συγχώνευσης θα δινόταν η ευκαιρία να βολευτούν μερικοί ημέτεροι.
Τελικά, η πρωτοβουλία δεν προχώρησε και ο ΟΔΔΗΧ παρέμεινε ως έχει σήμερα.
Σημαντικό ρόλο σ' εκείνη την εξέλιξη έπαιξαν δύο άνθρωποι που κατά σύμπτωση έμελλε να είναι οι θερμότεροι υποστηρικτές της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
Ο καθηγητής και οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Μουρμούρας και ο εκ ΒNP Paribas προερχόμενος κ. Παπαδόπουλος, επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, που είχε επωμισθεί την τεχνική προετοιμασία.
Ο κ. Μουρμούρας είχε ταχθεί υπέρ της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του από νωρίς, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι τις ίδιες θέσεις διανθισμένες με επιχειρήματα προέβαλλε κατ' ιδίαν και στον πρωθυπουργό.
Η πετυχημένη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με την πώληση του 5ετούς ομολόγου πιστώνεται πρωτίστως σε τέτοιες περιστάσεις στον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά και στον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.
Όμως, θα ήταν λάθος, πιστεύουμε, να μην επισημανθεί επίσης ο καταλυτικός ρόλος του καθηγητή κ. Μουρμούρα και έμπιστου συνεργάτη του κ. Σαμαρά και του τεχνοκράτη κ. Παπαδόπουλου, εκ των ενόντων συνεργάτη του κ. Στουρνάρα σ' αυτήν τη διαδρομή.