Στο ποδόσφαιρο, πολλοί διαιτητές που έχουν κάνει κάποιο σοβαρό λάθος εναντίον μιας ομάδας προτιμούν να το ισοφαρίσουν κάνοντας κάποιο άλλο υπέρ της.
Το ίδιο ίσως συμβαίνει με τη Moody's, η οποία εξέπληξε αρκετούς την προηγούμενη Παρασκευή, διατηρώντας την αξιολόγηση της Ελλάδας τρεις βαθμίδες πιο κάτω σε σχέση με τη Standard & Poor's και τη Fitch Ratings.
Η Moody's φαίνεται να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που έκανε με την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους την προηγούμενη δεκαετία.
Μόνο που αυτήν τη φορά, το κάνει από την ανάποδη.
Σύμφωνα με τη Sara Bertin, τη Γαλλίδα πρώην αναλύτρια της Moody's, που αποχώρησε το 2008, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στο ίδιο επίπεδο με την Ιταλία όταν εισήλθε στο ευρώ το 2001.
Σε αντίθεση με την S&P που υποβάθμισε την Ελλάδα το 2004 μετά την αποκάλυψη της τότε συντηρητικής κυβέρνησης ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας είχαν αλλοιωθεί, η Moody's άφησε τη βαθμολογία και τις προοπτικές της Ελλάδας αμετάβλητα.
Με τις αγορές να τιμολογούν το ελληνικό ρίσκο λίγο πάνω από το γερμανικό στη 10ετία το καλοκαίρι του 2005, η Moody's μπορούσε να ισχυρισθεί ότι η αξιολόγησή της ήταν χαμηλότερη εκείνης των αγορών. Οι τελευταίες αξιολογούσαν την Ελλάδα έμμεσα ως ΑΑΑ χώρα εκείνη την περίοδο.
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου τον Οκτώβριο του 2009 ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ήταν πολύ χειρότερη από τη γνωστοποιηθείσα προκάλεσε αναστάτωση.
Στελέχη της Moody's θυμούνται ότι συγκλήθηκε τηλεδιάσκεψη με τη συμμετοχή πολλών αναλυτών από διάφορες χώρες. Παρά τις έντονες διαφωνίες ορισμένων, οι περισσότεροι τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι θα έπρεπε να περιμένουν.
Η άποψη ότι η ευρωζώνη δεν θα άφηνε μια χώρα-μέλος να φαληρήσει υπήρξε κυρίαρχη σε εκείνη όπως και σε προηγούμενες αποφάσεις. Στις 2 Δεκεμβρίου 2009, η Moody's βγάζει έκθεση για την Ελλάδα, αναφέροντας ότι οι φόβοι των επενδυτών για τη ρευστότητα της κυβέρνησης ήταν αβάσιμοι.
Η ίδια υποστηρίζει ότι θα υπήρχε πρόβλημα ρευστότητας αν η ΕΚΤ άλλαζε πολιτική ενεχύρων ή η Ελλάδα υποβαθμιζόταν αρκετές βαθμίδες πιο κάτω.
Λίγες μέρες αργότερα, η Fitch και η S&P υποβάθμιζαν την Ελλάδα και ο επικεφαλής της διεύθυνσης εθνικών αξιολογήσεων Pierre Cailleteau κάλεσε νέα σύσκεψη στα γραφεία της Moody's στο Canary Wharf του Λονδίνου.
Η υποβάθμιση της χώρας κατά μία βαθμίδα στο «Α2» με αρνητικές προοπτικές έμελλε να είναι η αρχή μιας σειράς υποβαθμίσεων απο τον Απρίλιο του 2010, με τον κ. Cailleteau να αποχωρεί από τη Moody's την άνοιξη του ίδιου έτους.
Λένε ότι όποιος καίγεται στον χυλό φυσάει και το γιαούρτι.
Φαίνεται ότι η Moody's έχει βαλθεί να αποδείξει ότι ανήκει σε αυτούς με προεξάρχουσα την αναλύτρια Sarah Carlson.