Η αναμενόμενη έξοδος της χώρας στις αγορές για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2010 δεν θα συνοδεύεται από τη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών.
Σύμφωνα με αναγραφέντα σε μερίδα του Τύπου, οι ελληνικές τράπεζες επρόκειτο να συμμετάσχουν στην έκδοση με το μερίδιό τους να προσδιορίζεται σε 25% και άνω.
Όμως, έγκυρη πηγή που είναι κοντά στις συζητήσεις διευκρίνισε ότι αυτό δεν είναι σωστό.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν εκπλήσσει. Έτσι και αλλιώς θα ήταν έκπληξη αν η ΕΚΤ έδινε το πράσινο φως για κάτι τέτοιο σ' αυτήν τη φάση.
Πρώτον, γιατί οι τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους βάσης.
Δεύτερον, γιατί η ΕΚΤ δεν επιθυμούσε να ανανεωθούν τα ομόλογα που το Δημόσιο έδωσε στις τράπεζες για να λάβει προνομιούχες μετοχές τους με το σκεπτικό ότι ο ομφάλιος λώρος τραπεζών και δημοσίου χρέους θα πρέπει να αποδυναμωθεί.
Παρότι τα κρατικά χρεόγραφα που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες ως ποσοστό του ενεργητικού τους είναι τα χαμηλότερα στην ευρωζώνη μετά το PSI.
Πάντως, επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή ξένων τραπεζών, λαμβανομένου υπόψη του μεγέθους της έκδοσης των 5ετών ομολόγων, π.χ. 2 - 3 δισ. ευρώ.
Εξυπακούεται ότι θα επιδιωχθεί ικανοποιητική υπερκάλυψη της έκδοσης, γεγονός που συνδέεται με την τιμολόγηση του ομολόγου σε σχέση με το ρίσκο και τις επικρατούσες συνθήκες στις αγορές.
Η τιμολόγηση αναμένεται να είναι τέτοια ώστε αφενός να καταλήγει σ' μια ικανοποιητική απόδοση για το Δημόσιο κι αφετέρου να αφήνει επίσης περιθώρια για κέρδη στη δευτερογενή αγορά ώστε να υπάρξει μια ευχάριστη γεύση σ' αυτούς που θα συμμετάσχουν.
Κοντός ψαλμός αλληλούια...