One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2013

Oι γερμανικές εκλογές, η κυβέρνηση και το «κούρεμα»

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί η ελληνική κυβέρνηση τις πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία καθώς πλησιάζει η ημερομηνία των εκλογών.

Είναι λογικό από τη στιγμή που η χώρα αυτή είναι ο κουμανταδόρος της ευρωζώνης και ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας. Όπως είναι φυσικό, κανένας κυβερνητικός παράγοντας δεν έχει βγει δημοσίως να εκφράσει την προτίμησή του προς το ένα ή το άλλο κόμμα ή συνασπισμό.

Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι δεν διατυπώνουν σκέψεις και προτιμήσεις σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους, χωρίς να εννοούν ότι εκφράζουν ή δεσμεύουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

Από τα λεγόμενά τους μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι Νο1 στις προτιμήσεις τους για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ο «μεγάλος συνασπισμός» των χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ και του αδελφού κόμματος των χριστιανοκοινωνιστών στη Βαυαρία με τους σοσιαλδημοκράτες του κ. Στάινμπρουκ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι σχετικά πρόσφατες δηλώσεις του ηγέτη των σοσιαλδημοκρατών για την Ελλάδα στις οποίες έκανε αναφορά σε κάποιο σχέδιο Μάρσαλ δεν πέρασαν απαρατήρητες στην Αθήνα.

Για την ακρίβεια, έγιναν δεκτές με ικανοποίηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διαύλους επικοινωνίας με τους σοσιαλδημοκράτες και τον κ. Στάινμπρουκ έχει ο κ. Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ.

Αντίθετα, οι πληροφορίες που θέλουν το κόμμα των ελεύθερων δημοκρατών να έχει ανακάμψει δημοσκοπικά, φλερτάροντας με το ελάχιστο όριο του 5% και την είσοδό του στο κοινοβούλιο, δεν χαροποιούν ιδιαίτερα.

Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν ενθουσιάζονται από το ενδεχόμενο της επανάληψης της συγκυβέρνησης των χριστιανοδημοκρατών της Α. Μέρκελ με τους κεντρώους ελεύθερους δημοκράτες γιατί θεωρούν ότι θα κρατήσουν πιο αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδας.

Πάντως, οι προσδοκίες των κυβερνώντων στο μείζον θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές μοιάζουν να έχουν προσγειωθεί σε σχέση με μερικούς μήνες πριν.

Κατ' αρχάς, όλοι σχεδόν δεν περιμένουν να γίνει κάτι μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου μέσα στο 2013. Όλα έχουν μετατεθεί για το 2014.

Αρκετοί κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν να αντιλαμβάνονται επίσης ότι «κούρεμα» του ελληνικού δημοσίου χρέους με την κλασική έννοια του όρου δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί δεν το θέλει η Γερμανία και άλλες χώρες-δορυφόροι του σκληρού πυρήνα.

«Κατανοώ ότι κούρεμα του ονομαστικού ποσού του χρέους δεν πρόκειται να γίνει. Θα υπάρξει κούρεμα σε καθαρή πραγματική αξία με μείωση επιτοκίων, επιμήκυνση των λήξεων και πιθανόν ένα μέρος των ομολόγων που δόθηκαν στις τράπεζες για την ανακεφαλαιοποίηση θα αναλάβει το ESM," μας είπε πρόσφατα κορυφαίος υπουργός.

Οι προσδοκίες δεν ήταν ίδιες πριν από λίγους μήνες.

Κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν ιδιωτικά για κλασικό κούρεμα του ελληνικού χρέους το 2014 με σύμμαχο το ΔΝΤ και την αποδοχή του από μια νέα γερμανική κυβέρνηση που δεν θα είχε το άγχος των εκλογών.

Τι θα μπορούσε να απογειώσει ξανά τις ελληνικές προσδοκίες;

Κατά την ταπεινή μας άποψη, δεν πρόκειται να το κάνει εκείνο που έχουν στον νου τους ορισμένοι υψηλά ιστάμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v