Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και δάνεια βρίσκονται συχνά στην επικαιρότητα στην Ελλάδα και δικαίως.

Για το θέμα έχουν γραφτεί και ειπωθεί παρά πολλά, επί πολλά χρόνια. Άλλοι αποδίδουν το μεγάλο στοκ των προβληματικών δανείων στη βαθιά, πολυετή οικονομική κρίση, άλλοι στις πολιτικές δανειοδότησης των τραπεζών και άλλοι σε άλλους λόγους.

Θα περίμενε λοιπόν κάποιος να δει κάποια/ες ακαδημαϊκή/ές μελέτες που να ασχολούνται με το θέμα. Όμως, δεν έχουμε εντοπίσει ούτε μία εμπεριστατωμένη, εκτός κι αν υπάρχει κάποια και δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή.

Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν διάφορα δημοσιεύματα για ένα θέμα που συζητιέται αρκετά στην πιάτσα εδώ και καιρό. Αφορά τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), από τη στιγμή που η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα λήγει τον Μάιο-Ιούνιο του 2020.

Ο κ. Στουρνάρας βρέθηκε στο στόχαστρο της προηγούμενης κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο ίδιος τύγχανε της αποδοχής της ηγεσίας της ΕΚΤ. Θα περίμενε κάποιος πως η σημερινή κυβέρνηση θα ανανέωνε την θητεία του, εκτός κι αν ο ίδιος δεν το επιθυμούσε.

Ο όμιλος του ΟΤΕ είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στη χώρα. Είναι λοιπόν φυσιολογικό να θέλει να αξιοποιήσει πολλά από τα 2.000 και πλέον οικόπεδα, κτίρια κ.τλ. που έχει στη κατοχή του.

Η αξία τους αποτιμήθηκε στα 830 εκατ. ευρώ περίπου στα τέλη του 2018 από την Πειραιώς Real Estate.

Η πιο γνωστή ίσως πώληση ακινήτου που έχει πραγματοποιήσει είναι εκείνη του κτιρίου του  ΟΤE στην Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας. Το κτίριο πουλήθηκε στον όμιλο των επιχειρήσεων Θ. Δουζόγλου, ομογενούς από την Βενεζουέλα. Ο τελευταίος είναι ίσως πιο γνωστός από την απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου Πεντελικόν το Κεφαλάρι μέσω δημόσιου πλειστηριασμού.

Για όσους δεν το γνωρίζουν, οι διεθνείς οργανισμοί γνωστοποιούν στις κυβερνήσεις μια ευρεία περίληψη ή ολόκληρη την έκθεση που ετοιμάζουν για την οικονομίας μιας χώρας.

Οι κυβερνήσεις διαβάζουν τα κείμενα και στέλνουν τις παρατηρήσεις τους, που λαμβάνονται υπόψη είτε λίγο, είτε πολύ, είτε καθόλου, ανάλογα με την επιχειρηματολογία και τα στοιχεία.

Η έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε χθες δεν αποτέλεσε εξαίρεση και ήταν σε γενικές γραμμές θετική για τη χώρα.

Όμως, αυτό δεν συνέβη από μόνο του.

Όταν ακούμε για ανταγωνιστές των τραπεζών, το μυαλό μας πηγαίνει συνήθως στις fintech, δηλαδή εταιρείες που προσφέρουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση δεν αναφερόμαστε σε αυτές.

Στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία, τα επονομαζόμενα εναλλακτικά επενδυτικά funds (alternative investment funds) παρέχουν δάνεια απευθείας σε επιχειρήσεις, συνήθως μικρομεσαίες. Τα συγκεκριμένα εναλλακτικά funds έχουν αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κάθε χώρας και εποπτεύονται από αυτή.

v