Θα περισσέψουν λεφτά από τον προϋπολογισμό στο τέλος της χρονιάς που διανύουμε και αν ναι, πόσα για να διανεμηθούν;
Ασφαλώς, κάθε υπολογισμός ή πρόβλεψη, αν προτιμάτε, ενέχει κινδύνους, παρότι βρισκόμαστε στις αρχές Νοεμβρίου.
Από τη μια πλευρά, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προκύψουν δαπάνες από το πουθενά το τελευταίο δίμηνο, που δεν έχουν συνυπολογισθεί. Από την άλλη, δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει κανείς με ακρίβεια τα έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) για τα συγχρηματοδοτούμενα έργα από την ΕΕ. Ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο καθοριστικός μήνας.
Θυμίζουμε ότι οι φετινές συνολικές δαπάνες του ΠΔΕ για το 2019 έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2019 που ψηφίσθηκε πέρυσι.
Πού είμαστε λοιπόν;
Στο τέλος Οκτωβρίου, ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης και όχι ο κρατικός, που είναι υποσύνολο, εκτιμάται πως είχε ένα μικρό υπερπλεόνασμα της τάξης των 100 εκατ. ευρώ περίπου. Αν θεωρήσουμε ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτες δαπάνες, το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου θα εκτελεσθεί και η καλή τάση στα φορολογικά έσοδα θα διατηρηθεί, το κοντέρ εκτιμάται πως θα δείξει υπερπλεόνασμα από 200 έως 400 εκατ. ευρώ το 2019.
Επομένως, η κυβέρνηση θα έχει το περιθώριο να κάνει κάποιες παροχές και καλό θα ήταν να σκεφθεί μια φορά και τους μισθωτούς.
Εξυπακούεται ότι η εκτίμηση ενέχει ρίσκο, αλλά εκτιμάμε πως είναι λελογισμένο. Ο χρόνος θα δείξει αν έχουμε δίκιο...