Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η αγορά ακινήτων πήρε ξανά μπροστά τα δύο τελευταία χρόνια, αλλά οι αρνητικές εξελίξεις στην ελληνική και την παγκόσμια οικονομία ρίχνουν ήδη βαριά τη σκιά τους.

Το ενδεχόμενο να μειωθούν δραστικά οι συναλλαγές για αγορές και μισθώσεις ακινήτων τους επόμενους μήνες είναι ορατό και μαζί τα εισοδήματα των μεσιτών και άλλων που εμπλέκονται.

Αυτό είναι ακόμη πιθανότερο να συμβεί λόγω του πλήγματος που δέχεται ο τουρισμός και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις (airbnb).

Γι’ αυτό τον λόγο, οι μεσίτες ζητάνε να ενταχθούν στους ΚΑΔ που θα τύχουν στήριξης για το πλήγμα από τον κορωνοϊό στην οικονομία.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που ο ισχυρός άνδρας του ΟΣΦΠ και εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης γνωστοποίησε δημοσίως ότι είχε βγει θετικός στο κορωνοϊό.

Η στήλη πληροφορείται από έγκυρη πηγή ότι ο κ. Μαρινάκης βγήκε νικητής από αυτή τη διαδικασία.

Ας ελπίσουμε το ίδιο να συμβεί και με άλλους συμπατριώτες μας και όχι μόνο, που ήταν θετικοί στον ίδιο ιό. 



Δεν πάει καιρός από τότε που η ΕΚΤ αποφάσισε να επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν η αντίστοιχη απόφαση είχε ληφθεί πέρυσι, είτε πριν είτε μετά τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου, οι ελληνικές τράπεζες θα ήταν σε καλύτερη κατάσταση

Η ΕΚΤ φέρεται να είχε ενδοιασμούς πριν από τις εκλογές για το ενδεχόμενο να μην προέκυπτε ισχυρή κυβέρνηση και επομένως να υπήρχε πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα. Όμως, ο όποιος δισταγμός θα έπρεπε να είχε εξαλειφθεί μετά τις 7 Ιουλίου.   

Είναι λογικό και επιβεβλημένο να ληφθούν μέτρα για την οικονομική ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων σε περιοχές που πλήττονται από τον κορωνοϊό. Ιδίως, σ’ εκείνες που το κράτος έχει επιβάλει την αναστολή λειτουργίας τους. Κι είναι σωστό τα μέτρα να περιλαμβάνουν την κάλυψη των αποδοχών των εργαζομένων και την αναστολή πληρωμών εισφορών, δόσεων ρυθμισμένων οφειλών και φόρου εισοδήματος για επιχειρήσεις.

Όμως, προκαλεί απορία που ακόμη μια φορά το κράτος προχωρά στην αναστολή πληρωμών ΦΠΑ. Κι αυτό γιατί ο ΦΠΑ έχει καταβληθεί στις επιχειρήσεις από τους πελάτες τους και τον αποδίδουν στον κρατικό κορβανά. Δεν είναι δικά τους λεφτά.

Οι νέες πετυχημένες εκδόσεις ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν συμβάλει στην εμβάθυνση της αγοράς ελληνικών ομολόγων στις διάφορες πλατφόρμες διαπραγμάτευσης χρεογράφων διεθνώς. Στην Ελλάδα, η πλατφόρμα της ΗΔΑΤ είναι η πιο γνωστή αλλά δεν είναι και η πιο μεγάλη. Ιδιοκτήτης και διαχειριστής της ΗΔΑΤ είναι η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ποιοί είναι όμως οι ξένοι οίκοι με τη μεγαλύτερη παρουσία στις αγοραπωλησίες ελληνικών ομολόγων αλλά και αγοράς εντόκων γραμματίων.

Η πρωτοκαθεδρία φαίνεται πως ανήκει στην αμερικανική JP Morgan ενώ ακολουθούν η Goldman Sachs, η BNP Paribas, η Citi και η HSBC. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι απουσιάζουν οι ελληνικές τράπεζες, λόγω των περιορισμών που τους έχουν επιβληθεί.

v