Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Το μπλόγκ θα κάνει μια ακόμη εξαίρεση σήμερα και δεν θα αναφερθεί σε αμιγώς οικονομικό θέμα. Ομως, εκτιμά ότι έχει ενδιαφέρον το θέμα που θα ακουμπήσει γιατί συνδέεται με την επικαιρότητα.

Ως γνωστόν, η επιλογή της γερουσιαστού της Καλιφόρνιας Καμάλα Χάρις ως αντιπροέδρου από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών για την αμερικανική προεδρία Τζο Μπάιντεν συζητήθηκε αρκετά στον Τύπο. Η σχέση του κ. Μπάιντεν με την ελληνοαμερικανική κοινότητα είναι μακροχρόνια και γνωστή. Ομως, η σχέση της κ. Χαρις με μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας δεν είναι το ίδιο γνωστή.

Κάπου 2 δισ. ευρώ ή και περισσότερα εκτιμάται πως μπορεί να εισπράξει η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης της απασχόλησης SURE της Κομισιόν έναντι ενός ποσού που έφθανε τα 1,4 δισ. τον περασμένο Απρίλιο σύμφωνα με τις συγκλίνουσες πληροφορίες.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ΣΥΝ-Εργασία κι άλλα που χρηματοδοτούν την αναστολή εργασίας πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το κοινοτικό πρόγραμμα SURE συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ.

Όμως, υπάρχουν ήδη καθυστερήσεις λόγω των διαδικαστικών. 

Το SURE έπρεπε να πάρει έγκριση στην αρχή από όλες τις χώρες και εν συνεχεία κάθε χώρα να υποβάλλει το δικό της σχέδιο και να το εγκρίνει η Κομισιόν. Τέλος, να βγει η Κομισιόν στις αγορές για να δανεισθεί 100 δισ. ευρώ τμηματικά, έχοντας τις εγγυήσεις των χωρών-μελών στην άκρη.

Αν δεν τα γνωρίζεις κάποια πράγματα δεν μπορεί να κρίνεις. Η στήλη οφείλει να ομολογήσει πως ανήκει σε εκείνους που αγνοούσε τι γινόταν επί χρόνια με τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε ερευνητικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνταν εξ’ ολοκλήρου από την ΕΕ ή από τον ιδιωτικό τομέα.

Για να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι σημειωτέον δεν ανήκαν στο μισθολόγιο δημόσιων ερευνητικών κέντρων η πανεπιστημίων, έπρεπε να υπογράψουν σύμβαση με τους ανωτέρω φορείς και να πληρώνονται 700-800 ευρώ τον μήνα (ενιαίο μισθολόγιο) όπως πληροφορήθηκε.

Ποια τοποθέτηση θα είχε αποφέρει την υψηλότερη απόδοση στα λεφτά σας, αν τα είχατε επενδύσει από την αρχή της χρονιάς;

Η απάντηση είναι ο χρυσός αφού η απόδοση ξεπερνούσε το 15% από τις αρχές του 2020, σύμφωνα με την Blackrock.

Τη δεύτερη καλύτερη επένδυση προσφέρει το 10ετές αμερικανικό κρατικό ομόλογο με 15% περίπου και την τρίτη υψηλότερη, τα παγκόσμια εταιρικά ομόλογα, που ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα, με 5% περίπου.

Ισα βάρκα, ίσα νερά θα απέφερε μια επένδυση στον δείκτη του δολαρίου και στα ομόλογα των αναδυόμενων χωρών σε σκληρό νόμισμα.

Τέτοια εποχή άλλες χρονιές, τα νησιά έσφυζαν από ζωή και τουρίστες.

Φέτος, τα πράγματα δεν είναι το ίδιο.

Ακόμη και νησιά όπως η Σαντορίνη έχουν σχετικά λίγους τουρίστες, σύμφωνα με άτομα που την επισκέφθηκαν σχετικά πρόσφατα.

Επίσης, τέτοια εποχή διαβάζαμε για τις εξορμήσεις της ΑΑΔΕ και παλαιότερα του ΣΔΟΕ στα νησιά, για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή.

Φέτος, δεν ακούγεται κάτι μέχρι στιγμής.

v