Η άρση της ρήτρας διαφυγής κατά τη διάρκεια της πανδημίας έδωσε χρόνο στις χώρες να διατυπώσουν απόψεις και να διαμορφώσουν θέσεις με στόχο την αναμόρφωση του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι γραμμές έχουν χαραχθεί και οι χώρες έχουν πάρει θέση στις συζητήσεις που γίνονται και οι οποίες μπορεί να καταλήξουν σε κοινή θέση εντός του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο το αργότερο.
Άλλωστε, η αναμενόμενη άρση της δημοσιονομικής ρήτρας διαφυγής για το 2023 θα πρέπει να βρει την ευρωζώνη με νέο Σύμφωνο, γιατί διαφορετικά θα ισχύσει το παλιό.
Το non paper των ΥΠΟΙΚ της Ισπανίας και της Ολλανδίας περιγράφει τις γενικές αρχές που πρέπει να διέπουν το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι δύο χώρες θεωρείται πως ανήκουν στους μετριοπαθείς, αν και σε διαφορετικά στρατόπεδα.
Από την «αποκρυπτογράφησή» του προκύπτει ότι ο κανόνας για δημοσιονομικό έλλειμμα μέχρι το 3% του ΑΕΠ παραμένει όπως και ο στόχος για μείωση του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 60%. Όμως, διαφαίνεται επίσης η προθυμία να μη συμπεριληφθεί ένα μέρος των δαπανών για την πράσινη μετάβαση στον υπολογισμό του ελλείμματος.
Για να δούμε, τι θα δούμε τελικά.