Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Φαίνεται πως αρκετοί στις αγορές έχουν προεξοφλήσει το αποτέλεσμα των εκλογών για πρόεδρο και γερουσία στις ΗΠΑ και έχουν σπεύσει να τοποθετηθούν.

Προβλέπουν λοιπόν νίκη των Δημοκρατικών και άνοδο των αποδόσεων των μακροχρόνιων κρατικών ομολόγων (πτώση των τιμών τους) καθώς εκτιμούν πως θα εφαρμόσουν ακόμη πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.

Τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά ελλείμματα θα οδηγήσουν σε αύξηση της προσφοράς τίτλων και μείωση της τιμής τους, με παράλληλη αύξηση των αποδόσεών τους.

Τι κάνουν λοιπόν; Ποντάρουν ότι οι αποδόσεις των μακροχρόνιων ομολόγων θα αυξηθούν ταχύτερα από τις αποδόσεις των βραχυχρόνιων.

Η στήλη θα κάνει μια εξαίρεση σήμερα και δεν θα αναφερθεί σε οικονομικό θέμα αλλά στην πανδημία.

Η εκθετική εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, με πάνω από 850 κρούσματα χθες, προβληματίζει και δικαιολογημένα.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε, αρκετοί απέδωσαν την αύξηση των μολύνσεων, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, στους τουρίστες που προέρχονταν από βαλκανικές χώρες και σε κάποιες περιπτώσεις, π.χ. Σερβία, μπήκαν περιορισμοί πολύ γρήγορα.

Σε κάποιες άλλες, που οι επισκέψεις ήταν πολύ περισσότερες, π.χ. Αλβανία, τα μέτρα καθυστέρησαν. Στο τέλος ζητείτο από τους εισερχόμενους να εμφανίζουν αρνητικό τεστ που είχαν κάνει εντός των προηγούμενων 72 ωρών.

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της Ελλάδας ανέρχονται στο 8,8% του ΑΕΠ ενώ οι αναβολές φόρων, κοινωνικών εισφορών, δανείων, φτάνουν το 0,7% του ΑΕΠ. Οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κ.λπ. ανέρχονταν στο 4,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.

Είναι προφανές ότι το υψηλό δημόσιο χρέος και η απροθυμία της χώρας να ξεχωρίσει από τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, εμφανίζοντας μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα, με δεδομένο το επιβαρυμένο παρελθόν της, έχουν παίξει ρόλο.

Τα νούμερα εκτιμάται πως θα αβγατίσουν κι άλλο, καθώς η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούνιο, τα δημοσιονομικά μέτρα της χώρας μας ανέρχονταν στο 3,1% του ΑΕΠ, οι αναβολές στο 1,2% και οι εγγυήσεις στο 2,1%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel.

Είναι επιτακτική ανάγκη για την ελληνική εθνική άμυνα να δημιουργηθούν σπουδές για αμυντικά θέματα (defense studies) σε εγχώρια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αναφέρει εργασία του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Η εργασία, την οποία υπογράφει ο Αντώνης Καμάρας, υποστηρίζει ότι η έλλειψη αμυντικών σπουδών έχει ευνοήσει το κατεστημένο και συνεισφέρει στην καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Δύο θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες τέτοιων σπουδών. Η σύγκριση και η απομυθοποίηση. Η πρώτη αναφέρεται στη σύγκριση των όπλων, της δομής και της φιλοσοφίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, R&D που συνδέεται με την άμυνα. Η απομυθοποίηση αναφέρεται στη χρήση αναλυτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς όπως η δημόσια υγεία και η δημόσια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον συγγραφέα.

Θυμάστε το κοινοτικό πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της απασχόλησης στις χώρες της ΕΕ, ύψους 100 δισ. ευρώ περίπου, που η Ευρωπαίκή Επιτροπή είχε ανακοινώσει με πολλές φανφάρες στις αρχές του πρώτου κύματος της πανδημίας τον περασμένο Απρίλιο.

Η Ελλάδα κατόρθωσε να εξασφαλίσει περισσότερα κονδύλια, κάπου 2,6 δισ. ευρώ, σε χαμηλότοκα δάνεια, σε σύγκριση με αυτά που της αναλογούσαν με βάση το βάρος του ελληνικού ΑΕΠ στο συνολικό της ευρωζώνης.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι η εκταμίευση θα ξεκινούσε Ιούνιο-Ιούλιο αλλά, όπως φάνηκε, άλλες χώρες δεν βιάζονταν. Η επόμενη εκτίμηση από ελληνικής πλευράς ήθελε την εκταμίευση να ξεκινούσε τον Αύγουστο, άντε Σεπτέμβριο. Ούτε αυτό συνέβη. Και πώς να συμβεί, όταν η Κομισιόν δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές να δανεισθεί τα λεφτά;

v