Είναι επιτακτική ανάγκη για την ελληνική εθνική άμυνα να δημιουργηθούν σπουδές για αμυντικά θέματα (defense studies) σε εγχώρια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, αναφέρει εργασία του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Η εργασία, την οποία υπογράφει ο Αντώνης Καμάρας, υποστηρίζει ότι η έλλειψη αμυντικών σπουδών έχει ευνοήσει το κατεστημένο και συνεισφέρει στην καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Δύο θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες τέτοιων σπουδών. Η σύγκριση και η απομυθοποίηση. Η πρώτη αναφέρεται στη σύγκριση των όπλων, της δομής και της φιλοσοφίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, R&D που συνδέεται με την άμυνα. Η απομυθοποίηση αναφέρεται στη χρήση αναλυτικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται σε άλλους τομείς όπως η δημόσια υγεία και η δημόσια εκπαίδευση, σύμφωνα με τον συγγραφέα.
Σχολιάζοντας την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για την απόκτηση 18 γαλλικών αεροσκαφών Ραφάλ, η μελέτη παρατηρεί ότι δεν έχει αξιολογηθεί πόσο συμφέρει η προμήθεια αεροσκαφών από περισσότερες από μία χώρες που δεν ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας, π.χ. περισσότερα διαφορετικά ανταλλακτικά, εκπαίδευση κ.λπ. με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ και η Ιαπωνία, που αγοράζουν όπλα από μία χώρα.
Οι επισημάνσεις έχουν ενδιαφέρον.
Από την άλλη πλευρά, μερικές φορές, η δημιουργία ινστιτούτων για κάποιο αντικείμενο σπουδών στην Ελλάδα αποτελεί στην ουσία περισσότερο πρόσχημα για να αποκτήσουν εισόδημα οι εμπλεκόμενοι, π.χ. από κοινοτικά κονδύλια, παρά να μεταφέρουν γνώσεις.