One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 19 2020

Το ύψος των μέτρων που πήραν χώρες της ευρωζώνης για την ύφεση

Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της Ελλάδας ανέρχονται στο 8,8% του ΑΕΠ ενώ οι αναβολές φόρων, κοινωνικών εισφορών, δανείων, φτάνουν το 0,7% του ΑΕΠ. Οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κ.λπ. ανέρχονταν στο 4,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.

Είναι προφανές ότι το υψηλό δημόσιο χρέος και η απροθυμία της χώρας να ξεχωρίσει από τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, εμφανίζοντας μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα, με δεδομένο το επιβαρυμένο παρελθόν της, έχουν παίξει ρόλο.

Τα νούμερα εκτιμάται πως θα αβγατίσουν κι άλλο, καθώς η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούνιο, τα δημοσιονομικά μέτρα της χώρας μας ανέρχονταν στο 3,1% του ΑΕΠ, οι αναβολές στο 1,2% και οι εγγυήσεις στο 2,1%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel.

Την ίδια περίοδο, το Βέλγιο είχε να αντιπαραθέσει μέτρα ίσα με 1,4% του ΑΕΠ, αναβολές υποχρεώσεων ύψους 4,8% και κάθε είδους εγγυήσεις ύψους 21,9% του ΑΕΠ. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι του 2019.

Η Ισπανία είχε αυξήσει τις κρατικές δαπάνες και απολέσει έσοδα (ακύρωση φόρων, ασφαλιστικών εισφορών) που αντιστοιχούσαν στο 3,7% του ΑΕΠ,  αναβολές ίσες με 0,8% και εγγυήσεις, μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ύψους 9,2% του ΑΕΠ. Τα αντίστοιχα νούμερα της Ιταλίας ήταν 3,4%, 13,2% και 32,1% τον περασμένο Ιούνιο.   

Ένα μήνα νωρίτερα, η Πορτογαλία εμφάνιζε να παίρνει δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας της ύψους 2,5% του ΑΕΠ, οι αναβολές υποχρεώσεων ανέρχονταν σε 11,1% και οι εγγυήσεις, λοιπά μέτρα ρευστότητας σε 5,5%, σύμφωνα με το Bruegel. Όσον αφορά τη Γερμανία, τα μέτρα ανέρχονταν σε 8,3% του ΑΕΠ τον Αύγουστο, οι μεταθέσεις υποχρεώσεων σε 7,3% και οι εγγυήσεις, λοιπά μέτρα ρευστότητας, σε 24,3%.

Ασφαλώς, θα ήταν ενδιαφέρον να έχουμε συγκρίσιμα νούμερα για όλες τις χώρες της ευρωζώνης την ίδια χρονική περίοδο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v