Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης της Ελλάδας ανέρχονται στο 8,8% του ΑΕΠ ενώ οι αναβολές φόρων, κοινωνικών εισφορών, δανείων, φτάνουν το 0,7% του ΑΕΠ. Οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια κ.λπ. ανέρχονταν στο 4,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2021.
Είναι προφανές ότι το υψηλό δημόσιο χρέος και η απροθυμία της χώρας να ξεχωρίσει από τις άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης, εμφανίζοντας μεγαλύτερο πρωτογενές έλλειμμα, με δεδομένο το επιβαρυμένο παρελθόν της, έχουν παίξει ρόλο.
Τα νούμερα εκτιμάται πως θα αβγατίσουν κι άλλο, καθώς η πανδημία δεν δείχνει να υποχωρεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Ιούνιο, τα δημοσιονομικά μέτρα της χώρας μας ανέρχονταν στο 3,1% του ΑΕΠ, οι αναβολές στο 1,2% και οι εγγυήσεις στο 2,1%, σύμφωνα με το ινστιτούτο Bruegel.
Την ίδια περίοδο, το Βέλγιο είχε να αντιπαραθέσει μέτρα ίσα με 1,4% του ΑΕΠ, αναβολές υποχρεώσεων ύψους 4,8% και κάθε είδους εγγυήσεις ύψους 21,9% του ΑΕΠ. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι του 2019.
Η Ισπανία είχε αυξήσει τις κρατικές δαπάνες και απολέσει έσοδα (ακύρωση φόρων, ασφαλιστικών εισφορών) που αντιστοιχούσαν στο 3,7% του ΑΕΠ, αναβολές ίσες με 0,8% και εγγυήσεις, μέτρα τόνωσης της ρευστότητας ύψους 9,2% του ΑΕΠ. Τα αντίστοιχα νούμερα της Ιταλίας ήταν 3,4%, 13,2% και 32,1% τον περασμένο Ιούνιο.
Ένα μήνα νωρίτερα, η Πορτογαλία εμφάνιζε να παίρνει δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας της ύψους 2,5% του ΑΕΠ, οι αναβολές υποχρεώσεων ανέρχονταν σε 11,1% και οι εγγυήσεις, λοιπά μέτρα ρευστότητας σε 5,5%, σύμφωνα με το Bruegel. Όσον αφορά τη Γερμανία, τα μέτρα ανέρχονταν σε 8,3% του ΑΕΠ τον Αύγουστο, οι μεταθέσεις υποχρεώσεων σε 7,3% και οι εγγυήσεις, λοιπά μέτρα ρευστότητας, σε 24,3%.
Ασφαλώς, θα ήταν ενδιαφέρον να έχουμε συγκρίσιμα νούμερα για όλες τις χώρες της ευρωζώνης την ίδια χρονική περίοδο.