Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Η πορεία της ελληνικής και των άλλων οικονομιών εξαρτάται από την εξέλιξη της πανδημίας. Επομένως, οι χειρισμοί που γίνονται σε θέματα όπως οι εμβολιασμοί και τα τεστ έχουν σημασία. Πολύ σημαντική είναι επίσης η ενημέρωση του κοινού για τις μεταλλάξεις του ιού, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κ.λπ.

Όμως, στο θέμα της ενημέρωσης, φρονούμε πως υπάρχει θέμα. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, π.χ. Βρετανία, όπου η αρμόδια επιτροπή λοιμωξιολόγων αντιπροσωπεύεται από έναν εκπρόσωπο που μιλά εξ ονόματός της, στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. 

Επενδύσεις έως 6,5 δισ. ευρώ σε 5G θα γίνουν τα επόμενα 10 χρόνια στην Ελλάδα, εκτιμά πρόσφατη μελέτη που έγινε για λογαριασμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. 

Αυτό ανέφερε ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Συμμετοχές 5G, που διαχειρίζεται το Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών Φαιστός, σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ελληνο-Σουηδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην γενικός γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανέφερε ότι οι «κατευθυνόμενες επενδύσεις» για την ανάπτυξη του δικτύου 5G θα κυμανθούν από 1,2 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ.

Τα distress funds αγοράζουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια με ή χωρίς εξασφαλίσεις, για να βγάλουν κέρδος. Γνωρίζουν όμως επίσης ότι μπορεί να χάσουν λεφτά. Το χειρότερο που μπορεί να τους συμβεί, είναι να εγκλωβισθούν, δηλ. να μην μπορούν να κάνουν πολλά πράγματα και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

Τα funds έχουν συνήθως έναν επενδυτικό ορίζοντα 5 χρόνων και συνήθως αρχίζουν να πουλάνε στα τρία χρόνια, για να βγουν στα πέντε. Είναι προφανές ότι έχουν θέμα στη χώρα μας και η πανδημία του νέου κορωνοϊού ήλθε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα γι’ αυτά. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας σε συνδυασμό με τη μείωση των εσόδων έχουν διογκώσει τα ελλείμματα και το δημόσιο χρέος. Σε άλλες χώρες περισσότερο και σε άλλες, λιγότερο.

Κάτι πιο ενδιαφέρον συμβαίνει με τις επιχειρήσεις στην ευρωζώνη. Κι αυτές εμφανίζονται να έχουν αυξήσει τον δανεισμό και τα χρέη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οπως όμως παρατηρεί ο Marco Valli, επικεφαλής της έρευνας στη UniCredit στο Μιλάνο, η εικόνα από τις επιχειρήσεις του μη χρηματοοικονομικού τομέα δεν είναι τόσο άσχημη, αν εξετάσει κανείς προσεκτικά τα νούμερα.

Παρά τις προσδοκίες και τα αναγραφόμενα σε μερίδα του Τύπου περί αναβάθμισης των προοπτικών ή της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch Ratings, δυστυχώς αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Ολες οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις που εμπιστεύεται η στήλη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ξένος οίκος θα αφήσει αμετάβλητη την αξιολόγηση της Ελλάδας σε "ΒΒ" και τις προοπτικές σε «σταθερές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Fitch επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της χώρας στη βαθμίδα "ΒΒ" με σταθερές προοπτικές τον περασμένο Ιούλιο, κάνοντας αναφορά στις αδύναμες προοπτικές δυνητικής ανάπτυξης της Ελλάδας, στο υψηλό δημόσιο και εξωτερικό χρέος και στο μεγάλο στοκ των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

v