Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Μερικά πράγματα δεν είναι τυχαία. Αναφερόμαστε στη σημαντική αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο 5,9% από 3,6% προηγουμένως από την κυβέρνηση, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Η αναθεώρηση προφανώς δικαιολογείται και θα μπορούσε να γίνει από τότε που ανακοινώθηκαν τα στοιχεία του 1ου τριμήνου. Όμως, τα κυβερνητικά στελέχη προτίμησαν να περιμένουν το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου για να είναι σίγουροι και καλά έκαναν. 

Την ίδια περίπου περίοδο, δηλ. μερικές μέρες, ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι οίκοι βγήκαν με αναθεωρημένες προβλέψεις της τάξης του 8,5% όπως η Capital Economics, 7,9% η UBS και 8,2% η Moody’s.

Πόσες φορές δεν έχουμε εκνευρισθεί, βλέποντας την τράπεζά μας να χρεώνει π.χ. 2 ευρώ όταν μεταφέρουμε ηλεκτρονικά μέσω e-banking ένα μικρό ποσό για να πληρώσουμε την πιστωτική κάρτα μιας άλλης τράπεζας ή κάτι άλλο;

Πολλές.

Ομως, ίσως αισθανθεί κάποιος καλύτερα, ακούγοντας τι χρεώνουν ξένες τράπεζες.

Ας ξεκινήσουμε με τον Λίβανο.

Ατομο που έστειλε 500 ευρώ από ελληνική τράπεζα σε μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες του Λιβάνου πλήρωσε κάπου 17 ευρώ προμήθεια στην Αθήνα. Ομως, οι συγγενείς του στη Βηρυτό διαπίστωσαν ότι η λιβανέζικη τράπεζα τους είχε κρατήσει 68 ευρώ.

Πυρετώδεις προετοιμασίες έχουν ξεκινήσει μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες, για να συμμορφωθούν με τις οδηγίες της αρμόδιας οργάνωσης του ΟΗΕ για την παρουσία «έξυπνων» φορτηγών στους δρόμους μέχρι το 2023, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου.

Πρόκειται για ένα νέο οικοσύστημα, όπως λένε, που θα εξαλείψει την ανάγκη για χαρτιά κάθε είδους, που σήμερα φέρνουν τα φορτηγά (ασφαλιστήριο συμβόλαιο κ.λπ.). Με το νέο σύστημα, τα φορτηγά θα είναι συνδεδεμένα με το κέντρο εξυπηρέτησης και τον οδηγό με τα τσιπάκια 4G και 5G.

Κανένας φόρος δεν είναι προσωρινός, για να παραφράσουμε τον νομπελίστα Μίλτον Φρίντμαν που είχε πει κάποτε πως «τίποτα δεν είναι πιο μόνιμο από ένα προσωρινό κυβερνητικό πρόγραμμα».

Αναφερόμαστε στην εισφορά (φόρο) αλληλεγγύης που εισήχθη στις αρχές της μεγάλης κρίσης ως προσωρινή και ακόμη παραμένει, με εξαίρεση (από φέτος) τα εισοδήματα των ιδιωτών και από πέρυσι μερίσματα κ.λπ.

Στον Τύπο είχε γραφτεί πρόσφατα ότι η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους από το 2022 θα ήταν ένα από τα μέτρα που θα ανακοίνωνε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

Ο Ιούλιος ήταν ένας αρκετά καλός μήνας τουριστικά για τα νησιά των Κυκλάδων, μετά από ένα μουδιασμένο Ιούνιο. Ομως, ο Αύγουστος έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σύμφωνα με ξενοδόχους και άλλους παράγοντες του τουρισμού στις Κυκλάδες.

«Ο Αύγουστος είναι πάνω από τον αντίστοιχο του 2019», ανέφερε ένας εξ αυτών, μιλώντας για το σύνολο των 24 νησιών των Κυκλάδων.

Μάλιστα, αρκετοί ξενοδόχοι δεν είχαν προβλέψει ότι θα ήταν τόσο καλός ο Αύγουστος και δεν είχαν προσλάβει επαρκές προσωπικό, με αποτέλεσμα να είναι επί ποδός οι ίδιοι.

v