Ο S&P θεωρείτο κάποτε ο πιο αυστηρός οίκος αξιολόγησης. Σε κάποια στιγμή μάλιστα τόλμησε να υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ένα από τα κορυφαία στελέχη του να χάσει τη θέση του μετά από λίγες μέρες.
Σήμερα, ο οίκος Moody’s φαίνεται πως έχει ζηλέψει την παλιά δόξα του S&P καθώς εμφανίζεται πολύ πιο αυστηρός στις αξιολογήσεις του.
Η Ελλάδα το έχει βιώσει καθώς η Moody’s αξιολογεί το αξιόχρεό της πολύ χαμηλότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους, δηλ. S&P και Fitch. Φυσικά, στην περίπτωση της Ελλάδας ίσως συντρέχουν κι άλλοι λόγοι, που παραπέμπουν στην περίοδο 2009-2010.
Στελέχη της Moody’s φέρονται να έχουν διαβεβαιώσει την ελληνική πλευρά ότι θα αναβαθμίσουν το αξιόχρεο της χώρας το τελευταίο 12μηνο. Όμως, δεν το έκαναν πράξη, όταν ήλθε η ώρα.
Δικαίως λοιπόν αναρωτιέται κάποιος μήπως η υποβάθμιση των προοπτικών της Ιταλίας από τη Moody’s τον περασμένο Αύγουστο σε αρνητικές συνδέεται με την αδράνεια που επιδεικνύει στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η Moody’s έχει την Ιταλία στη βαθμίδα Baa3 με αρνητικές προοπτικές, επικαλούμενη τον κίνδυνο εγκατάλειψης των μεταρρυθμίσεων, μια πιο χαλαρή δημοσιονομική πολιτική καθώς επιβραδύνεται ο ρυθμός ανάπτυξης και την ενεργειακή κρίση.
Μπορεί η Moody’s να αναβαθμίσει την Ελλάδα, αν και είναι πολύ πίσω σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, έχοντας ταυτόχρονα την Ιταλία στον προθάλαμο της υποβάθμισης;
Η ίδια γνωρίζει την απάντηση.