Το Big Mac της αλυσίδας McDonald's είναι το πιο γνωστό μπέργκερ στον κόσμο. Το δημιούργησε ο κάτοχος ενός φραντσάιζ στην πολιτεία της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ το 1967 και γρήγορα υιοθετήθηκε από τα καταστήματα της γνωστής αλυσίδας στη χώρα.
Το 1986, το περιοδικό Economist είχε την ιδέα να δημιουργήσει τον δείκτη Big Mac, για να μετρήσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε διάφορες χώρες, λόγω της εξάπλωσης του Big Mac σε πολλές χώρες.
Ο δείκτης Big Mac, ο οποίος προκύπτει από τη διαίρεση της τιμής του μπέργκερ σε μια χώρα με την τιμή του στις ΗΠΑ, συγκρίνεται με τη συναλλαγματική ισοτιμία. Ο δείκτης προσαρμόζεται για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) κάθε χώρας καθώς οι τιμές τείνουν να είναι χαμηλότερες σε φτωχές χώρες και υψηλότερες σε πιο πλούσιες χώρες. Από τη σύγκριση προκύπτει αν το εθνικό νόμισμα είναι υπερτιμημένο ή υποτιμημένο έναντι του δολαρίου.
Τι έχουμε λοιπόν; Η αιγυπτιακή λίρα είναι το πιο υποτιμημένο νόμισμα έναντι του δολαρίου με 65,6% το διάστημα 2000-2023, σύμφωνα με τον Economist. Ακολουθούν η ρουπία της Ινδονησίας με 56% και το νόμισμα της Ταϊβάν με 54%. Η βρετανική στερλίνα είναι υποτιμημένη κατά 12,9% όπως και η τουρκική λίρα με 25,6%. Στον αντίποδα βρίσκεται το ελβετικό φράγκο με υπερτίμηση 35,4% την ίδια περίοδο, το πεσό της Ουρουγουάης με 27,8% και η νορβηγική κορόνα με 22,9%.
Το ευρώ ήταν υποτιμημένο κατά 1,4% έναντι του δολαρίου έως τις 26 Ιανουαρίου του 2023.