Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Πιο κοντά στην απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση, από τη στιγμή που η Γερμανία συμφωνεί στην εφαρμογή ενός σταδιακού εμπάργκο, τονίζουν δημοσιεύματα στον Διεθνή Τύπο.

Ο λόγος είναι προφανής, από τη στιγμή που οι εξαγωγές πετρελαίου και συναφών προϊόντων αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό της Ρωσίας και πολύτιμη πηγή ξένου συναλλάγματος. Με το τελευταίο αγοράζει καταναλωτικά προϊόντα και εξοπλισμό, μηχανήματα.

Όμως, η αποτελεσματικότητα των μέτρων εξαρτάται από την ικανότητα της Ρωσίας να κατευθύνει το πετρέλαιό της σε άλλες μεγάλες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία.

H αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος από τον οίκο αξιολόγησης S&P θεωρήθηκε και ήταν ευχάριστη έκπληξη από πολλούς. 

Το σημαντικό είναι ότι οδήγησε την χώρα ένα ακριβώς σκαλοπάτι κάτω από την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα. Θυμίζουμε ότι ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την Ελλάδα σε “BB+” με σταθερές προοπτικές.

Όμως, έγκυρη πηγή αναφέρει ότι η συζήτηση στα αρμόδια όργανα του S&P περιελάμβανε την υιοθέτηση των «θετικών προοπτικών» (positive outlook) αντί των «σταθερών». Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Ελλάδα θα έμπαινε στο προθάλαμο μιας νέας αναβάθμισης τους επόμενους 9 με 12 μήνες. 

«Φωτιά» στα κοινωνικά δίκτυα -και όχι μόνο- έβαλε ένα τιτίβισμα του Ανδρέα Ανδρεάδη, πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ, καθώς μιλούσε για «τεράστια έλλειψη προσφοράς εργασίας, με αμοιβές σημαντικά πάνω από τις κλαδικές συμβάσεις. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στον επισιτισμό (κουζίνα και service), με ακάλυπτες πάνω από 50 χιλ. θέσεις».

Η κυρίαρχη απάντηση στο τιτίβισμα του κ. Ανδρεάδη ήταν να αυξηθούν οι μισθοί, ώστε να επέλθει ισορροπία ζήτησης και προσφοράς εργασίας καθώς πολλοί ξενοδόχοι και άλλοι πληρώνουν χαμηλούς μισθούς γι’ αυτές τις δουλειές.

Η αύξηση της αβεβαιότητας θεωρείται κακό σημάδι για την ανάπτυξη. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει δώσει σημαντική ώθηση στην παγκόσμια αβεβαιότητα, σύμφωνα με τον τριμηνιαίο Παγκόσμιο Δείκτη Αβεβαιότητας (ΠΔΑ) με στοιχεία από 143 χώρες.

Οικονομολόγοι του ΔΝΤ εκτιμούν ότι η αύξηση της αβεβαιότητας το 1ο τρίμηνο θα είναι αρκετή για να μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας έως 0,35 μονάδες.

Παρόμοια επίπεδα του ΠΔΑ είχαν παρατηρηθεί στις 11 Σεπτεμβρίου του 2001 και την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την ΕΕ (Brexit) το 2016. 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας εκτίμησε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα πέσει στο 3% περίπου από 4,5% το 2022, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών ενέργειας, στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Μιλώντας στον δημοσιογράφο Κώστα Πάρη, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Ν. Υόρκη ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί κοντά στο 5%.

Όσον αφορά τον τουρισμό, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι οι επιπτώσεις από τους Ρώσους τουρίστες είναι πολύ μικρές αλλά οι εισπράξεις από τον τουρισμό αναμένεται να είναι μειωμένες φέτος σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα παρά τις θετικές προσδοκίες που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

v