Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

One person with a belief is a social power equal to ninety-nine who have only interests
JOHN STUART MILL (1806-1873)
English Philosopher in Representative Government

Αποποίηση ευθυνών

Ο λογαριασμός στον προϋπολογισμό για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την αύξηση της τιμής του ρεύματος εκτιμάται ότι μπορεί να προσεγγίσει τα 2 δισ. ευρώ, αν πιστέψουμε τα κυβερνητικά στελέχη. Ο λογαριασμός για την επιδότηση της βενζίνης, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ανέρχεται σε μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Ομως, υπάρχει ακόμη ένα λογαριασμός που συνδέεται με τις αυξημένες τιμές της ενέργειας, αλλά δεν είναι τόσο γνωστός. Αναφερόμαστε στην επιδότηση των δημόσιων συγκοινωνιών για να διατηρούν τις τιμές των εισιτηρίων σταθερές, παρότι οι τιμές της ενέργειας και του ρεύματος έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Πριν από μερικά χρόνια, αποφασίσθηκε να κάνει η Ελλάδα ό,τι έκαναν κι άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο. Να χρησιμοποιήσει το αποκαλούμενο cash rebate (επιστροφή μετρητών) για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων μέσω της παραγωγής ταινιών, ντοκιμαντέρ, κινούμενων σχεδίων κ.λπ. στην Ελλάδα.

Το ποσοστό επιδότησης αυξήθηκε σε 35% για επιλέξιμες δαπάνες το 2018 και σε 40% το 2020. Η χρηματοδότηση της επιχορήγησης γίνεται μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ).

Επιπλέον, προβλέπεται φορολογική απαλλαγή (tax relief) ύψους 30% για παρόμοιες επενδύσεις και σε συνδυασμό με το cash rebate, μπορεί να χρηματοδοτήσει έως το 50% του συνολικού κόστους παραγωγής ενός έργου, σύμφωνα με το ΕΚΟΜΕ που διαχειρίζεται τα δύο προγράμματα.

Μέχρι στιγμής, το 2022  έχει αποδειχθεί γρουσούζικο για τα ομόλογα της ΕΕ που έχουν εκδοθεί από νομικές οντότητες με μη επενδυτική πιστοληπτική διαβάθμιση, καθώς καταγράφουν ζημιές.

Η  Ελληνική Δημοκρατία και οι ελληνικές εταιρείες ανήκουν σ’ αυτές τις οντότητες που έχουν διαβάθμιση «ΒΒ», «Β» και «CCC».

Πώς όμως συγκρίνονται οι ζημιές τους με εκείνες που εμφάνισαν τα ομόλογα με την ίδια πιστοληπτική κατηγοριοποίηση κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους της ευρωζώνης το 2011, την Παγκόσμια Οικονομική Ύφεση το 2008-09 και πιο παλιά τη φούσκα των Dotcom;

Οι  Μυκονιάτες έχουν καταφέρει να καταστήσουν το νησί τους σημείο αναφοράς παγκοσμίως και  θησαυρίζουν από αυτό. Όμως, αυτό δεν σημαίνει πως τα πράγματα πάνε καλά. Μάλλον χειροτερεύουν σε κάποιους τομείς όπως αναφέρουν άτομα με παραθεριστικές κατοικίες εκεί ή συχνοί επισκέπτες του νησιού κάθε καλοκαίρι.

Παρά λοιπόν την μεγάλη κίνηση στους δρόμους του νησιού, καταστηματάρχες στη Χώρα κι αλλού παραπονούνται ότι οι τζίροι τους δεν είναι ανάλογοι. Άτομα με σπίτια εκεί τονίζουν ότι υπάρχει πολύς κόσμος αλλά είναι «απλωμένος στο νησί». 

Μερικοί το αποκαλούν  «λευκό χρυσό». Αναφερόμαστε στο λίθιο, ένα χημικό στοιχείο του οποίου το όνομα προέρχεται από την ελληνική λέξη λίθος (lithium στα λατινικά). 

Σήμερα, αρκετές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, θεωρούν το λίθιο απαραίτητο για την οικονομική και εθνική τους ασφάλεια. Κι αυτό γιατί είναι απαραίτητο για τις μπαταρίες ιόντων λιθίου που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα κινητά τηλέφωνα, τα laptops, τα drones κ.τλ.

Οι μπαταρίες λιθίου είναι επίσης εκείνες στις οποίες θα αποθηκεύεται ηλεκτρική ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές  (ΑΠΕ). Το λίθιο είναι ελαφρύ, μπορεί να αποθηκεύσει πολύ ενέργεια και να επαναφορτισθεί. Η προβλεπόμενη μεγάλη αύξηση της ζήτησης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και μπαταρίες  για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα είναι λογικό να μεταφραστεί σε αυξημένη ζήτηση για λίθιο. 

v